Benito FAUVEL

31    10

Hvordan man varsler om trakassering når man ønsker å bli lege.

2018 er hundeår. Det er bikkjekaldt ute, og man er som lam som prøver å bli lege, mot fastleger som " er sanne, for viktige for avdelingen". Det er året hvor man kjefter på hverandre, hvor man er usikker på fremtiden, hvor man hører ulveflokken fra skauen. Trakassering, vold, nedverdigende tale om andre, og behov for respekt. Det finnes ikke noe lenger som ligner på respekt.Slik varsler man om trakassering når man ønsker å bli lege mot sanne som bruker maktposisjon, eller stillingen sin.

Publisert: 5. mar 2018 / 212 visninger.

Jeg viser til artikkelen Aftenposten publiserte i dag. Hver fjerde lege ved Oslo universitetssykehus har opplevd trakassering. Med litt humor- som jeg må bruke med omhu, så virker det som om noen ønsker betaling- penger som går til kassering. Eller hva er det med disse overleger ?

Nei, ordet trakassering er ikke lett å definere. 

Hundeår, ulveflokk er derfor det nærmeste jeg kommer på da ordet trakassering- der er jeg seriøs- viser at man trakker. Hva trakker man ? vilt, rovdyr, og nemlig det som man kan lett spise. Jeg kan da nevne fugler, rev, mink, kaniner, mus. De som jakter vet nemlig hvor jeg ville hen. At noen leger er flinke til å gå på jakt.

Hovedproblemet er ord og hvordan man kan definere en som " er sann og er altfor viktig for avdelingen " som greier- for der er jo nesten en greie- en hobby, noe man gjør når man har pause- som greier å voldta. Jaja, mye står på spill, men det som er ugreit er jo kollega- eller eventuelle og potentielle ansatte- er der sett som noe man jakter på. Jo flere som elsker jakt, desto verre er det for arbeidsplassen. Vel, kom...men, du må ligge med oss for å få praksis.

Det andre hovedproblemet er jo at man assosierer jobben, arbeidsplassen med den greier man har på gang. Man søker om midler for å ha redskap, seng med ekstra beinplass, eller pute som masserer ryggmargin. Om man " havner " i avdeling proctologi, da er lett for en med makt å ta en bakfra. Man må nevne ordbruk i disse avdelinger. Sjokkerende er det å lese at ordbruk står over en man oppererer. Det er påvisst eller bevvist at ubevisste patienter som ligger på opperasjonsbord hører alt som er sagt.

Og der bommer mange jeger. Et sykehus har senger, kun for patienter som trenger hjelp. Seng er ikke til dine syke operasjoner mot ansatte. For dere, unge leger er ansatte, etter min mening. Dessuten så kunne jeg gå dypere i sårbehandlingen ved å si at dette skjer, har skjedd, og skal skje verden over i avdelinger som er knyttet til universitetet- eller college på engelsk. Så lenge man tenker sann at noen har en viktig stilling.

Når USA viser filmer som filmer campusområder og colleges, så går budskapet ned på samme nivå som seksuell praksis. USA er kjent for å misbruke makta som skattebetalere har gitt dem, det vil si at siden et universitet har stor omdømme, da er det greit å ha egne greier på gang.

Og de som har det mest vanskelige er jo studenter i medisin. De sendes til grove lek, som alle har sett noe av da de selv gikk som student. Problemet er at trenden har økt. Ikke gøy lenger med dopapir på en rundkjøring, man drikker og fester og man står på kne.

Grensen mellom makt og kropp er tynn som huden.Det er lett å stikke mye mer enn nål, og når man ønsker å bli gynekolog da blir det mye som står i boka. Bøker som man skriver selv. Slik er det hos oss ? Virkelig.

Man har i tillegg tilgang til russmilder som bare det, alle vet hvor de er, og en kan ta ut piller, stoffer som hjernen inntar lett, ved hjelp av alkohol. Og vips, har man da bruksanvisning til voldtekt. Neida, det er ikke voldtekt siden de er med med vilje. Samtykke heter det. De fester gjerne mer enn andre på campus, og det er der man må sette opp lys. Gjerne i gangene hvor man har knust lyspærer.Alt må belyses, selv de meste grove episoder. Og man må feste lover som tilsvarer grove mishandlinger. 

Så tidene er i stor forandringer. Men man må huske at man er i en tid hvor penger og makt fremdeles er det som skal til for å knuse de jeg kaller  for " for svake ". Jeg har vært svak selv, så jeg vet nøyaktig hva som skal til for å belyse problemer uten at makten ser det en gang. Det er nå min greie. Jeg belyser det som må belyses. Jeg er ikke redd for å si fra. 

Det jeg leser i artikkelen er sjokkerende. Det er nok for min del for å granske med en gang- om jeg hadde tilgang til makt. At en er " sann " er nok for meg for å sende vedkommende foran Retten. At en som er " sann " og som er " altfor viktig for avdelingen " er da ikke nok for å gjøre noe ; det er nok for min del for å stenge avdelingen.  

Man snakker ikke bare om å trakke byttedyr for å overleve- siden vinteren er kald, men at leger har virkelig gått over grenser er for mye for min del.

De er ikke leger uten grenser- og mister min tillitt-  når man leser at hjelpeorganisasjoner bruker tid, penger og makt for å leke doktor med betalte kvinner- som er så å si mere i nød enn de ser ut som ( de blir prostituerte !? leste jeg riktig ? ) ; men at de hjertekalde jegere som har tittel som overleger ( jeg bare spekulerer, men er jeg da langt unna sannheten ? ) som leger seg over, over legene til studenter i medisin som må gjøre det mens de har pause, eller i såkalt opplæringsfaser. Alt for å åpne eget kontor ? er du seriøs nå ? 

Det er tragisk for universitetet da poenget for universiteter er å gi en demokratisk sjanse for alle for å kunne bli til noen med høyere status enn prostituert. For man må slutte å lure om dette. Når man bruker stillingen sin på måter at man spør noen om å ha sex, så er du på samme nivå som de stakkars kvinner som tar betaling for å stå på kneets nivå. Tragedien er så dyp ankret i samfunn at man klarer å si at de er " sanne " eller at de er viktige for avdelingen vår. Hvor er prostitusjons hovedkontoret ???

Jeg tror ikke at det handler om respekt i det hele tatt. Leger har jo respekt for jobben- hvert fall så var det det for lenge siden- Hypocrate snur seg i graven for det er mye rot, mye mangler og mye feil bak disse hvite vegggene. hvitere enn løgn. Er det mulig at vi kan se et universitet som har klare, fine og svart på hvit skrevet avdelinger som tilby tjenester som patienter trenger ? Mens de driver med slik, så sendes patienter hjem for å dø, fordi patienten kom ti minutter for seint. Slik er realiteten. Gud ser på oss, og om gud vil ha svar, så kan han/ hun / hen banke på døra, da skal jeg fortelle alt jeg vet. Ja, vi trenger noen som har slik makt. Det er uakseptabelt.


Nesten tre av ti leger har opplevd seksuell trakassering. Jeg sier femti prosent for å bli ferdig med saken. Jeg sier 100 % har hørt, sett eller opplevd noe som er i strid med retningslinjer og logikk.

Dette provoserer meg i de grader at jeg kommer til å følge opp denne saken. Ikke bare at noen mener at slik skal du klare deg i avdelingen vår, men at i tillegg så er det så lavt som på amerikansk college som man ser på filmer. For er det slik at flimer er langt unna kulturen ? Nei, ellers så hadde vi ikke sett så mye av det.

For moroskyld har jeg funnet lista over de beste universiteter i verden. Ni av ti er bygd i USA. De ti er de som er de ti første ! Nummer ti, siden det er ni amerikanske, er engelsk. Oxford. Men, er vi langt unna eller med andre land ? Nei. For det finnes en grov ukultur.

Det sier mye også om hvorfor man må slutte å tro at USA er forbilde, for man kan lese rapporter om voldtekt hver uke, om man har tilgang til slik informasjon. Og så mange som drar hjem uten å ha sagt fra, med ond mage mot neste dag. Ond ikke vond, fordi man ønsker ikke deg vond. Man vil la deg forstå at leger er tøffe. Slik er det også med Legionen. Jeg har vært ei uke med legionære. De har respekt, de. De viser hvorfor en må stole på flokken, og ta vare på andre, for krigen er tøffe greier.

De som har makt bare viser omdømmet sitt.De har diplomer som henger på veggene, og navnet på døra. De viser tall som reflekterer kun en side av hvordan livet på universitetet er. For det første man leser er universitet, der med Oslo.

Mørkere tall står nederste, rangert i en skuff, gjerne i et skap som mangler nøkkelen sin, i underetasjer, uten heis. Mye har skjedd sikkert i kott, bod, skjeller og overlegekontorer, bak sotete glassruter. Kom inn, jo, nå skal vi se. 

Det finnes ikke mange løsninger, det finnes kun en. Om en hevder at man bytter gode karakterer mot sexpraksis, da er det bare å slutte.

Om et universitet våger å si at noen er altfor viktig for å klare å oppretteholde tjenester- som er knyttet til Hypocrate- så må dette bli belyst på en skikkelig måte.

Stå sammen mot slik praksis. Det gjelder å være patient- eller tålmodig som jeg sier. Man skal ikke være redd for å si fra. Om noen har opplevd eller har sett noe som ligner på trakassering- seksuell eller ikke- da er det straffbart. 

Den beste løsningen er å åpne sykehus som har etiske retningslinjer mot slik oppførsel. Ingen skal ødelegge framtiden deres.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Siste innlegg

Prosessen i KrF
av
Inga Sandstad
rundt 2 timer siden / 37 visninger
0 kommentarer
Et lederskap for vår tid
av
Trygve Svensson
rundt 2 timer siden / 128 visninger
0 kommentarer
Prestekrisen krever tiltak
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 96 visninger
1 kommentarer
Et modig veivalg
av
Torstein Torbjørnsen
rundt 12 timer siden / 178 visninger
0 kommentarer
Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
rundt 20 timer siden / 2311 visninger
15 kommentarer
Taktisk politisk tungetale
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 432 visninger
5 kommentarer
Plutselig verdikonservatisme?
av
Mathias Slettholm
rundt 22 timer siden / 423 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Prosessen i KrF
av
Inga Sandstad
rundt 2 timer siden / 37 visninger
0 kommentarer
Et lederskap for vår tid
av
Trygve Svensson
rundt 2 timer siden / 128 visninger
0 kommentarer
Prestekrisen krever tiltak
av
Vårt Land
rundt 5 timer siden / 96 visninger
1 kommentarer
Et modig veivalg
av
Torstein Torbjørnsen
rundt 12 timer siden / 178 visninger
0 kommentarer
Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
rundt 20 timer siden / 2311 visninger
15 kommentarer
Taktisk politisk tungetale
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 432 visninger
5 kommentarer
Plutselig verdikonservatisme?
av
Mathias Slettholm
rundt 22 timer siden / 423 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
1 minutt siden / 2729 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
7 minutter siden / 534 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
11 minutter siden / 2729 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
36 minutter siden / 2729 visninger
Anita Stokkeland kommenterte på
Høyres maktdemonstrasjon
rundt 1 time siden / 2311 visninger
Tor Egil Hansen kommenterte på
Vi må nytenke islam
rundt 1 time siden / 436 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21447 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
rundt 1 time siden / 534 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21447 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
rundt 2 timer siden / 534 visninger
Dag Løkke kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 2 timer siden / 2729 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
rundt 2 timer siden / 534 visninger
Les flere