Kommentar

Populistenes dag

EU-skepsisen og innvandringsmotstanden kan bli en farlig blanding i Italia. Søndag gjorde populistene rent bord i valget.

Europas tredje største økonomi og en av EUs grunnleggere, har sendt tydelige signaler til Brussel: Flertallet av de som gikk til valgurnene i Italia på søndag, valgte å gi sin stemme til EU-skeptiske partier. Til sammen fikk Femstjernersbevegelsen (M5S) og Lega over halvparten av stemmene i valget på 
søndag.

Ulikheter

Begge er populistpartier, og begge er EU-skeptiske. Men ulikhetene er ellers så store at regjeringssamarbeid har vært regnet som utelukket. Men i går sa lederen for M5S at han er villig til å diskutere med «alle politiske aktører» for å kunne danne en regjering med parlamentarisk flertall. M5S ble startet som en protestbevegelse av komikeren Beppe Grillo, og mange av partiets velgere kommer fra venstre og vil nok ikke like et regjeringssamarbeid med det sterkt innvandringskritiske Lega. Tidligere het det Lega Nord, og kjempet for interessene til norditalienerne. Partiet fikk omtrent 18 prosent av stemmene og ble størst av de fire partiene i høyrekoalisjonen. Det er verdt å merke seg at for fem år siden fikk Salvinis parti kun fire prosents oppslutning.

Vi vant

Både M5S, som ble det største partiet, og Lega utropte seg til valgvinnere. «Jeg føler et ansvar for å lede landet» sa M55-leder Luigi Di Maio. Legas Matteo Salvini sa på sin side at han har «rett og plikt til å danne ny regjering». Lega er det tidligere Lega Nord og har beveget seg fra et separatistparti opptatt av føderalisme og regionalisme til å bli svært innvandrerfiendtlig.

Det var særlig innvandring og økonomi som preget valgkampen. Italia har EUs nest største utenlandsgjeld, er første ankomstland for båtflyktninger fra Nord-Afrika. Mellom 2014 og 2017 har Italia tatt i mot rundt 600 000 flyktninger. Antallet har riktignok gått sterkt ned etter at myndighetene inngikk en omstridt avtale med Libya. Men selv om antall flyktninger har minket kraftig, brukte Matteo Salvini italieneres frustrasjon for hva det var verdt under valgkampen. Han sa blant annet at han vil stenge leire med fattige romfolk, deportere hundretusener av papirløse innvandrere og ta seg av «den islamske trusselen».

Sviktet

Ungdomsledigheten i Italia er på 31,5 prosent, og landet opplever en massiv hjerneflukt: Mer enn fem millioner har flyttet fra Italia. Mange italienere føler seg sviktet av Europa, og mener de andre medlemslandene burde delt mer på ansvaret for flyktningene som kom til Italia. Støtten til EU blant italienere flest har sunket fra 65 til 40 prosent de siste ti årene, noe valgresultatet gjenspeiler. En av partitoppene sa da også i går: Dette er et klart signal til Europa, som har behandlet italienerne dårlig. Også Frankrikes president Emmanuel Macron mener valget er et resultat av et «massivt migrasjonspress.» Nasjonal Fronts Marine Le Pen tvitret på sin side at søndag var en dårlig dag for den europeiske union, mens Nigel Farage tvitret «Euroskepsisen øker».

Uansett hvem som kommer i regjering, vil nærheten til det europeiske prosjektet være svakere for de som skal styre.

Frykt

På forhånd var det ventet at Forza Italia, som ledes av eksstatsminister Silvio Berlusconi, ville bli størst på høyresiden. Slik gikk det ikke. Lega-leder Matteo Salvini kan bli neste statsminister. Hans motto er «Italia først». I går sa at han var stolt over være populist, og at euroen er en feiltakelse som «til slutt» vil forsvinne. Femstjernersbevegelsen lanserte seg som et parti som bryter med den gamle, politiske eliten, og som vil få nye krefter inn i politikken. Det har de fått til.

«Jeg blir gal, jeg blir gal, vær så snill og vær rask med å danne en regjering, for jeg holder på å bli gal» skrev Peppe Grillo, Femstjernersbevegelsens grunnlegger, på bloggen sin for noen dager siden. Men det kan gå uker med forhandlinger før en regjeringsavtale er på plass. Grillo må smøre seg med tålmodighet en stund til.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar