Verdidebatt

Kalde hender i lomma

Jeg leste nylig en vits på facebook som jeg ikke lo av. Den fikk meg derimot til å reflektere over humor som virkemiddel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som vi alle har kjent på blåste vind inn fra Sibir og førte til en kald periode i det siste. På facebook leste jeg nylig følgende innlegg:

«Du vet det er kaldt når rumenerne har henda i sine egne lommer.»

Vitsen var ikke skrevet i en innvandringskritisk høyrevridd gruppe, det var en av mine facebook-venner som publiserte den. Innlegget fikk adskillig med Likes og ingen motforestillinger. For min del lo jeg ikke. Derimot fikk vitsen meg til å tenke.

Det første jeg reflekterte over er hva som gjør at noe er morsomt. Et stort tema det kan skrives mye om, derfor begrenser jeg meg til å analysere den nevnte vitsen, men her må jeg omskrive litt siden jeg altså ikke fant formuleringen morsom. Jeg vil anta det finnes en originalutgave som antakelig lyder omtrent som følger:

«Du vet det er kaldt når lommetyvene har henda i sine egne lommer.»

Her får vitsen meg til å visualisere en person som vanligvis har hendene i andres lommer, travelt opptatt med å rappe til seg penger, men som pga kulda er tvunget til sine egne lommer. Jeg ler fremdeles ikke, har sett adskillig morsommere vitser, men kan godt trekke på smilebåndet - i det minste av høflighet. For at det skal skje, må jeg imidlertid akseptere følgende premiss: At lommetyver er... ja nettopp lommetyver. De aller fleste deler nok dette premiss og vitsen fungerer i det brede lag av befolkningen.

Og det er nettopp det tilsvarende premiss når man bytter ut «lommetyver» med «rumenere» jeg ikke aksepterer, men som tydeligvis ble akseptert av min facebook-venn og alle som klikket på Like. For med «rumener» er det rimelig å anta at man sikter til alle som har statsborgerskap fra Romania, enten de befinner seg her eller der i verden. Dette landet har en befolkning på nær 22 millioner mennesker. Så de som ler av vitsen, ser ut til å akseptere at 22 millioner rumenere er ... ja nettopp lommetyver. Jeg stiller derfor følgende spørsmål: Er ikke det en fryktelig generaliserende, stigmatiserende påstand – og derfor slettes ikke noe å le av?

Kanskje du som leser dette synes vitsen er morsom. La oss da prøve med noen andre ord. Sett inn «romfolk» istedet for rumener. Fortsatt morsomt eller? Prøv så å sette inn «bergenser», «svenske» eller hvorfor ikke kjøre jødetesten:

«Du vet det er kaldt når jødene har henda i sine egne lommer.»

Fremdeles morsomt, eller ble det stramt rundt munnen nå? Jeg er overbevist om at det finnes mennesker i Norge som vil finne det siste forslaget uhyrlig morsomt. Latteren er nok da av det mer sarkastiske slaget.

Så jeg tenker at humor forutsetter delte premisser. Og de som ikke deler premissene, finner forsøket på morsomhet i beste fall uforståelig. I andre tilfeller oppfattes morsomheten som generalisering, stigmatisering, hån, hets, latterliggjøring, rasisme, sexisme et cetera.

En viktig lærdom å trekke av dette er humorens funksjon. Ja det er sant at humor kan binde folk sammen, bygge ned murer og bryte anspent taushet. Men det er like riktig at humor kan brukes som et våpen for å latterliggjøre, håne og skade. Vår hjemlige forfatter Tor Åge Bringsværd formulerte det slik: «Humor er en alvorlig sak». Han har helt rett.  Vi bør alle tenke over hvordan vi bruker dette virkemiddelet og hvilke følger det får.  Jeg synes min facebook-venn burde ta en ekstra runde med seg selv i dette anliggendet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt