Kommentator Åste Dokka

Forlagsredaktør og kommentator i Vårt Land

Døden og myten

Hvor finner døden sitt språk og sin fortelling?

Publisert: 7. mar 2018  /  464 visninger.

Enhver forelder frykter å miste sitt barn, for med kjærligheten kommer også angsten for døden. Og når det noen ganger skjer, når et barn dør, er det en tragedie så voldsom at den oppleves naturstridig. Finnes et språk som kan romme dette mørket?

I det siste har jeg ganske tilfeldig lest tre bøker om å miste et barn. Bøkene plasserer på forskjellige måter sorgen i større eksistensielle fortolkningsrammer. Forsøket på å forstå døden driver de tre bøkene inn i teologien og myten.


En teologi for døden. I Sorgens gåva är en vigdad blick forteller teologen Patrik Hagman om sønnen Joel, som etter flere års kamp mot kreft dør seks år gammel. Kort tid etter dør Hagmanns kone Kika av hjerneslag. Det er forferdelig trist. Men bokas tittel bærer bud om en sorg som ikke bare er mørke. I døden finner Hagman mulighet for å se livet med et større blikk.

Hagman finner ingen mening i skjebnen som har rammet ham. Men han vender seg til teologien, og finner en innsikt om prøvelser. De tilhører ethvert liv, skriver Hagman. Ingen kan vente seg å være forskånet. Og sorgen hans er gjennomsyret av takknemlighet, av vissheten om at virkeligheten er større enn våre enkeltliv på jorda. Han skriver: “Joel levde ett helt liv här. Ett liv behöver inte vara sjuttio år långt för att vara helt. Det som påbörjas här fortsätter i evigheten. Detsamma måste jag nu tänka om Kika. Och på ett märkligt sätt verkar det stämma.”


Gå videre. George Saunders hyllede bok Lincoln in the Bardo tar utgangspunkt i dødsfallet til Willie, den elleve-årige sønnen til Abraham Lincoln. Dette er en roman med et særegent litterært grep, der Saunders lar et knippe døde karakterer leve videre i en slags skyggevirkelighet, bardo. Begrepet stammer fra tibetansk religion, og er mellomtilstanden etter døden og før reinkarnasjon.

I romanen fungerer dette mytologiske universet som et utvidet rom der karakterene kan se tilværelsen i et nytt lys etter at livet er over. Ved å pakke fortellinga inn i en mytologi, får Saunders det hele til å framstå meningsfullt, som om døden er trist, men like fullt en nødvendig del av verdens regnestykke. Derfor trekker også leseren et lettelsens sukk når lille Willie mot slutten velger å forlate mellomtilstanden og gå videre, dit han skal. Først da blir ting riktig igjen.

Språkets sammenbrudd. I Har døden har tatt noe fra deg så gi det tilbake av Naja Marie Aidt går ikke bare livet, men også språket i stykker. Aidt er en etablert dansk forfatter, og i en ulykke dør hennes 25 år gamle sønn. Tilbake står en lamslått familie, og ikke minst: En forfatter som ikke lenger kan skrive, som ikke får ordene til å hekte seg i hverandre. Aidt viser oss innsida av sorgen, det totale meningstapet, og hvordan det rammer språket.

Aidt, som skriver at hun ikke tror på noe, leter hos andre forfattere og i mytologien. Hun går helt tilbake til det 4000 år gamle mesopotamiske Gilgamesj-eposet, som inneholder både myter om både verdens skapelse og en syndeflod. Men det sirkler også inn Gilgamesj, som sørger over sin venn Enkidus død. Han klarer ikke slippe. Vi kommer forunderlig tett på smerten.


Myten og døden. Den eldste diktning som finnes i vår kulturkrets dreier seg altså om død og om tap. Handler diktning dypest sett om å håndtere døden? Tvang litteraturen seg fram fordi vi trengte å systematisere, å forstå, sette grenser for døden, protestere, holde den døde fast? Skapes myter for å gi oss mening i det meningsløse?

Paradoksalt nok framtvinger dødens meningsløshet ikke bare et språklig sammenbrudd, men også skrift i seg selv. For ikke bare Aidt, men også de andre forfatterne har respondert på døden ved å skrive.


En logisk verden? Hagman, Saunders og Aidt skriver fram det aller vondeste, svarteste, språkløse. Det å miste et barn er et tap som rokker ved hele livsfølelsen, ved vår forventning om at slekt skal følge slekters gang. Det framstår så uforståelig at den større sammenhengen i tilværelsen rakner for dem som lider tap i bøkene. Og hvem kan gjøre verden logisk igjen da? Hvilke fortellinger har makt til å bære en verden som har gått i stykker?

Når Peter i Matteusevangeliet ber om at Jesus ikke må dø, avviser Jesus ham bryskt. Livet har, smertelig, sin grense i døden. Det må myten romme. “Bra teologi måste hålla när livet går sönder,” skriver Hagman. I krise blir det tydelig hva som tåler en belastning, og hva som ikke kan bære.

Åste Dokka er redaktør i Vårt Land forlag, som i 2018 gir ut Hagmans bok på norsk.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Johan Rosberg

20 innlegg  444 kommentarer

A och B

Publisert rundt 1 år siden

Innlegget byr opp til ettertanke. Dog bare til døden. Hva med livet og sammenhengen? Vel, det er en Pulitzer verdt å knytte disse ekstreme abstrakter sammen.

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere