Sigurd Eikaas

29

25 mrd til CO2-fangst

Stoltenberg kastet, som vi husker, bort mer enn 7 mrd kroner av vår felles formue på sitt totalt mislykkede månelandings-prosjekt. Nå leser jeg på vg.no at den nåværende regjeringens karbonfangst og lagrings-prosjekt kan komme til å koste 25 mrd kroner.

Publisert: 2. mar 2018

Det blir opp mot 5000 kroner pr nordmann. På noe det er høyst usikkert om kommer til å lykkes. Og som uansett bare lagrer relativt små mengder CO2 i forhold til pengebruken.

For man får så uendelig mye mer resultat ved å plante skog. Og da mener jeg naturligvis i områder der skogen har forsvunnet, som feks ørken og halvørken. Ett stort tre inneholder iflg Cicero karbon tilsvarende 1,5 tonn CO2 i stammen alene. I tillegg kommer rot, greiner og løv samt humus som hoper seg opp på bakken.

I ørkenen blir det fryktelig varmt. Der står solen og steiker rett på bakken, som derfor absorberer og magasinerer opp store mengder varme. Noe som naturligvis påvirker hele klimaet i området. Beplanter man derimot hele området med trær, så vil trærne skjerme bakken, samtidig som mye av solenergien blir brukt i fotosyntesen til å bygge opp cellulose. Bare tenk hvor mye (sol)varme det er i ei vedskie!

Skogplanting gjort over store nok områder, vil derfor kunne kjøle ned hele klimaet der. Noe som potensielt kan gjøre at det faller mer nedbør over området. De skyene som tidligere bare drev forbi over himmelen, blir nå kjølt så mye ned at de slipper fra seg regn

Og der det vokser trær og skog, der vil annen flora komme etter. Og der det vokser flora, vil det også komme fauna, alt fra biller og maur til små og større pattedyr. Området blir kort sagt levelig igjen.

Israel har drevet med skogplanting i ørkenen siden lenge før staten ble gjenopprettet. Der det før var øde ørken er det nå både jordbruk og byer. Jewish National Fund (JNF) ble opprettet for over hundre år siden, og har således mer enn hundre års erfaring med hvordan treplanting i ørken og halvørken kan lykkes.

Gjennom JNF kan man plante trær i Israel for kr 100 pr tre. Og siden hver nordmann i snitt produserer 12 tonn CO2 i året, så kan man enkelt regne seg fram til at hvis man planter 8 trær, så er man klimanøytral det året. Legger man inn litt slingringsmånn, og sier at hvert tre bare absorberer ett tonn CO2, så må man plante 12 trær.

Dvs at for 1200 kroner pr år kan man bli klimanøytral. Planter man 1000 trær, så blir man klimanøytral for hele livet. Så enkelt kan det gjøres!

Men det var ikke det som var poenget her. Poenget her er at regjeringen istedet for å kaste nye 25 milliarder kroner i havet, kan bruke pengene på massiv skogplanting i ørkenen. Feks i Kalahari-ørkenen, nærmere bestemt i Botswana, som er et så velstyrt og lavkorrupt land at man kunne tenke seg at et slikt klimasamarbeid kunne fungere. Det vil ikke bare gjøre hele den norske befolkningen klimanøytrale i fire år eller mer, men det vil i tillegg virke til å drive ørkenen og ørkenspredningen tilbake, og på sikt gjøre store områder levelige igjen både for dyr og for mennesker. Foruten, selvfølgelig, alle de arbeidsplassene og all den utviklingen som ville kommet ut av de 25 milliardene.

Så i stedet for å mislykkes med å lagre CO2-en under havbunnen, - der den allikevel ikke vil gjøre noen nytte for seg, - så er min oppfordring å heller plante et gedigent CO2-deponi i ørkenen! 

(https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/a2agQ2/sjokktall-om-karbonfangst-og-lagring-kan-koste-25-milliarder)

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kjellrun Marie Sonefeldt

237 innlegg  1504 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Takk for viktig innlegg. Som du ser har jeg innlegget før deg med direkte henvendelse til statsministeren.Har du mot på det samme?Ditt ærende med viten om suksess i Israel med å gjøre ørken til fruktbart land trenger store overskrifter.

6 liker  
Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Takk for godt innlegg.

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Så i stedet for å mislykkes med å lagre CO2-en under havbunnen, - der den allikevel ikke vil gjøre noen nytte for seg, - så er min oppfordring å heller plante et gedigent CO2-deponi i ørkenen! 

Det beste er kanskje å la naturen gå sin vanlige gang med perioder slik den alltid har gjort? Og innse at vi egentlig bare kan tilpasse varme , kulde og klima.

Hele FN`s CO2 teori om katastrofal menneskeskapt global oppvarming , har pr. i dag gitt så mange merkelige påfunn og utslag at mange begynner å lure - spesielt  på den økonomiske siden av saken - er dette reell naiv tro eller er det kamuflert flytting av enorme beløp ?

Også hva i all verden slags vitenskap som dette er tuftet på?

Her er et av verdens mest vanvittige klimasubsidierte påfunn , faktisk tatt opp av  New York Times før de avsporet fullstendig :

19 fabrikker i Østen får mer penger i  subsidier  desto mer "klimagasser" de klarer å produsere.

I produksjon av gass til kjøleskap/air conditioners får man som avfall en "klimagass" som ifølge FN er meget skadelig men er lett å bli kvitt. Ved destruering blir det klingende mynt i klimakvoter.

I og med at gassen er et avfallsprodukt som gjør fabrikkene søkkrike på bevisstløse politikeres og en arme av grønne rådgiveres økonomiske luftslott , så er  fristelsen stor til å produsere langt utover behov får å få til mer innbringende avfall.

Noen må jo ta vare på de pengene politiske figurer strør rundt seg ellers kunne jo andre sikre seg milliardbeløpene ?

 http://www.nytimes.com/2012/08/09/world/asia/incentive-to-slow-climate-change-drives-output-of-harmful-gases.html?_r=1&nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20120809

Et av geniene som var med på å forhandle frem et kunstig klimakvotesystem , David Doniger  - Natural  Resources Defence Council ,sier at noen ender opp med å få nesten hundrede ganger mer i subsidier enn hva det koster å destruere avfallsproduktet. 

Det kaller jeg "bærekraftig"  business !

Bergens Tidende fikk en media-pris for sin artikkelserie "Spillet om klimakronene" . Etter mange henvisninger dit er denne avissiden ikke lenger så lett tilgjengelig - betalinskrav og flyttet på.

MEN - vi kan finne tilbake uansett - les og lær hvor pengene tok veien fremfor å bruke penger på oppgaver med enorme etterslep her i landet (closer to home) . Dette er journalistikk på det nivå publikum forventer om økonomisk forvaltning som etterhvert får fangarmer ned i alles lommer :

http://www.skup.no/metoderapporter/2012/2012-21_Spiller_om_klimakronene.pdf

(Uten å være synsk , det kunne være greit å ha kopi av denne siden dersom den uheldigvis skulle bli borte)

Påstand om ørkenspredning  brukes den dag i dag som et seriøst argument i debatten. Ørkenområder har de senere årene blitt grønnere - tilsvarende et areal som halve USA - men det er en ikke-nyhet eller "fake news".

https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2012/10/25/contrary-to-what-you-hear-global-warming-has-been-good-to-africa/

Grundigere utredning med henvisninger :

http://scienceandpublicpolicy.org/wp-content/uploads/2015/10/deserts_expanding_shrinking.pdf

Jorden blir grønnere , hvordan passer det med konsensus ? Dette må jo bortforklares så folk tror på det ?

 https://www.spectator.co.uk/2016/10/the-world-is-getting-greener-why-does-no-one-want-to-know/

Noen tusen år tilbake fløt en stor elv gjennom Sahara , Wadi Howar. Idag et uttørket elveleie det meste av året. Så sent som 1000 år BC lå det en mektig festning på elvebredden.

Men Sahara tørket ut fra grønn savanne til ubeboelig ørken , og synderen var klimaendringene.

I følge ørkengeologen Stefan Krøpelin, som har studert data bakover 6000 år for øst-Sahara . Ørkenen spredte seg fordi temperaturen sank. Global nedkjøling gjorde at luften hadde mindre kapasitet til å holde på fuktighet fra havet og som førte til mindreregn og - logisk nok - tørt land.

I dag skjer den samme prosessen reversert , i over 100 år har temperaturen steget og dermed CO2 økt og Sahara blir igjen grønnere.

Spørsmålet er hva som vil skje når temperaturen har stått stille i 20 år , og det muligens blir kaldere - totalt uavhengig av  teoriene fra IPCC og pop-politikere.

Sitat:

 Now, that same process is happening in reverse. As temperatures rise, the Sahara and other dry areas are greening on the edges. “I’ve been studying the Sahara for 30 years and can definitely say that it’s getting greener,” says Kröpelin, who specializes in desert archaeology and climate history at the University of Cologne. Where there used to be nothing but desert, he says, there is now not just grass but shrubs and acacia trees–and he has the photos from 30 years of extensive field study to prove it. “The nomads are taking their camels to graze in areas where they’ve never been able to graze before.” Satellite data showing more green on the southern edge of the Sahara also bear him out. “There are always winners and losers if weather patterns change,” he says. “But as a general rule, warmer temperatures inevitably mean that the air picks up more moisture from the oceans, which will lead to more rainfall. If you look at the geological records in the Sahara, there have been repeated periods where the Sahara was greener when temperatures were warmer than today.”

Sitat slutt 

5 liker  
Kommentar #3

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Det er da et fremragende projekt, du her har strikket sammen.

Det kunne kombineres med større brug af træ i konstruktioner, hvor man i dag bruger tegl, beton og stål - det er der er vis strømning igang om og brandproblemerne skulle være til at takle.

Man kunne for så vidt også bare lagre træ i store stabler og så med tiden finde ud af, hvad man skal med dem.

Jeg synes også det er dumt at lagre CO2 udenfor rækkevidde, for vi ved ikke om vi er på vej ind i en ny istid og så kunne CO2-fodring at atmosfæren komme på tale.

En istid ville være en større katastrofe end det mest beskrevne i klimadebatten.

7 liker  
Kommentar #4

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Kjellrun Marie Sonefeldt. Gå til den siterte teksten.
Takk for viktig innlegg. Som du ser har jeg innlegget før deg med direkte henvendelse til statsministeren.Har du mot på det samme?Ditt ærende med viten om suksess i Israel med å gjøre ørken til fruktbart land trenger store overskrifter.

Ditt anliggende om selvforsyning er veldig viktig, og jeg støtter det fullt og helt. Som vanlig vil katastrofen ramme oss når vi i likegyldighet og selvtilfredshet er som aller mest uforberedt. Jeg håper at din stemme kan være med til å vekke folk opp. Også statsministeren.

Joda, jeg skulle gjerne ha nådd fram til statsministeren med mitt budskap også. Jeg tror jo ærlig talt at skogplanting er den løsningen Gud har lagt foran oss. Det er både enkelt og gjennomførbart, og i tillegg gjør det nye områder fruktbare og levelige for en stadig økende verdensbefolkning. Det er jo gigantiske områder som ligger øde og tørre. Områder som tidligere var fruktbare og grønne med blant annet nettopp den karbonen som vi nå henter opp i form av fossilt brensel. CO2-en hører jo egentlig til her, over bakken. Den er egentlig ikke et problem, men tvert imot en stor mulighet! 

Og jeg mener avgjort at vi som et av verdens rikeste land har et klart ansvar her!

4 liker  
Kommentar #5

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Selv om man kan ha forskjellige meninger om klimakrisen, så går jeg ut fra at alle kan samles om ønsket om å gjøre ørkenområder fruktbare og levelige igjen?

Tenk om statene på den arabiske halvøya hadde brukt oljeinntekter på å plante skog i ørkenen, istedet for på stolte og prestisjetunge prosjekter, som ikke er til for noe annet enn for å briske seg. Tenk om vår egen regjering..... 

4 liker  
Kommentar #6

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Det kunne kombineres med større brug af træ i konstruktioner, hvor man i dag bruger tegl, beton og stål - det er der er vis strømning igang om og brandproblemerne skulle være til at takle.

Man kunne for så vidt også bare lagre træ i store stabler og så med tiden finde ud af, hvad man skal med dem.

Jeg synes også det er dumt at lagre CO2 udenfor rækkevidde, for vi ved ikke om vi er på vej ind i en ny istid og så kunne CO2-fodring at atmosfæren komme på tale.

En istid ville være en større katastrofe end det mest beskrevne i klimadebatten.

Godt tenkt!

3 liker  
Kommentar #7

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
i over 100 år har temperaturen steget og dermed CO2 økt og Sahara blir igjen grønnere.

Jeg vet ingenting om hva utviklingen i Sahara er. På skolen på 70-tallet lærte vi at det var ørkenspredning.

Men det du skriver i det siterte gir mening i en forstand. JNF har nemlig funnet ut at høyere CO2-innhold i luften gjør at trærne kan vokse like mye, men med et mindre forbruk av vann. Bladene trenger ikke å åpne porene sine like mye for å fange opp CO2-en, og dermed blir fordampningen mindre. Med andre ord kan planter overleve og vokse i et tørrere miljø, enn ved lavt CO2.

3 liker  
Kommentar #8

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

NOK 25 milliarder !

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Selv om man kan ha forskjellige meninger om klimakrisen, så går jeg ut fra at alle kan samles om ønsket om å gjøre ørkenområder fruktbare og levelige igjen?

Fra skattebetalernes ståsted kunne man like gjerne brenne pengene. 

I  min kommentar ovenfor har jeg lagt ut artikler som forteller om hvordan naturen selv har gjort ørkenområder grønne , uten menneskelig eksperthjelp. Her gjelder det å følge opp det naturen har lagt klart.

Hva regjeringene i araberstatene gjør kan vi gjøre lite med . Jeg har reist rundt i disse landene i årevis - og forstår tankegang/kultur/verdier som vi ikke uten videre kan endre uten at det blir rabalder..

Den største faren, slik jeg ser det , er at Monsanto og andre med gen-modifiserte planter slipper til med planting i de områdene som begynner å bli grønne - med mulighet for uante konsekvenser. 

Ref. det norske planteprosjektet i Kenya , først millioner i ressurser for å plante , så kom skandalen med skadene plantene påførte naturen , så kom fjerningen av det som var plantet.

Kort fortalt; et nytt svingslag ut i løse luften  med bistandsmillioner. 

Riksrevisjonen har - eller burde ha - den komplette prislappen på prosjektet. Den blir nok ikke ropt ut på torget i utide - men noen har betalt for leken !

Men hvem betaler for andres fadeser og  konsekvenser der norske politikere med åpen lommebok glimrer med sitt fravær ? Det er veldig få slike typer globalt , er det blitt meg fortalt!  

 Andre lands regjeringer er tenkt å ha den forstand og kreativitet til å finne ut av hva egen befolkning er tjent med , vi kan ikke leke nannygoat for resten av verden, og har i misforstått snillhet bidratt til å holde udugelige statsledere ved makten i årevis.

I likhet med Sonefeldt mener jeg at vi i hvert fall har en viss kontroll på hva norske politikere foretar seg på hjemmebane , og det er her vi bør starte. Investere i vårt eget jordbruk basert på behovet for selvforsynthet. Fjerne byråkratiske bremseklosser.  Se etter alternativer til kunsgjødsel over en lang periode.

Og å utnytte de ressursene og potensiale norsk matjord har. 

Og det er kanskje litt mer enn å legge store arealer matjord ut som  golfbaner ? 

 

5 liker  
Kommentar #9

Tore Olsen

22 innlegg  5415 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.

I likhet med Sonefeldt mener jeg at vi i hvert fall har en viss kontroll på hva norske politikere foretar seg på hjemmebane , og det er her vi bør starte. Investere i vårt eget jordbruk basert på behovet for selvforsynthet. Fjerne byråkratiske bremseklosser.  Se etter alternativer til kunsgjødsel over en lang periode.

Og å utnytte de ressursene og potensiale norsk matjord har. 

Og det er kanskje litt mer enn å legge store arealer matjord ut som  golfbaner ? 

Det kommer ikke til å skje med det politiker korpset som nå er tilgjengelig. Deres perspektiver styres av det globale prosjektet.

Til syvende og sist er det snakk om intelligens, jeg kan ikke se at den gjør seg gjeldende.

4 liker  
Kommentar #10

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Dokumentasjon , norad , planteprosjekt Kenya.

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Ref. det norske planteprosjektet i Kenya , først millioner i ressurser for å plante , så kom skandalen med skadene plantene påførte naturen , så kom fjerningen av det som var plantet.

Dokumentasjon - glemte å få det med : Å gjøre verden grønnere er ikke like lett som ekspertene vil ha det til.

"Norads negler" :

 https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2018/skal-tjene-penger-pa-norskfinansiert-skrekkplante/

Les og lær !

2 liker  
Kommentar #11

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet ingenting om hva utviklingen i Sahara er. På skolen på 70-tallet lærte vi at det var ørkenspredning.

Man gikk bort fra teorien om ørkenspredning på begynnelsen av nittitallet. Slutningen var at ørkenen flytter seg frem og tilbake med vinden. Det er altså ingen konstant ødeleggelse av randsonen til ørkenen, men rett og slett ørkenens natur å være i bevegelse. Alle som har sett en ørken vet at den hele tiden beveger seg, også i ytterkantene. 

Kommentar #12

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.

Dokumentasjon - glemte å få det med : Å gjøre verden grønnere er ikke like lett som ekspertene vil ha det til.

"Norads negler" :

Da vil det sikkert være like vanskelig å få til store planteprosjekter i Israel slik trådstarter ønsker seg. Det er fruktbart i Israel, men enda mer fruktbart i Kenya. Spørsmålet må da bli hva man planter. I Norge har vi sitka-gran som alle som steller med den slags ønsker dit pepper'n gror. Når man planter må det være i pakt med naturen på stedet. 

Forøvrig er det mye vann i Sahara. Jeg har ved selvsyn sett en robåt, en liten bekk og på et annet sted en oase. Grunnvannet er tilgjengelig bare centimetre under overflaten. Et av utslagene i dette er at sanden er hard om morgenen, og lett å gå på, mens den er mer ettergivende på ettermiddagen. Om De stikker innom for en kopp te en dag skal De få se bilder av båten, bekken og oasen. 

Om noen skulle finne på å bruke ressurser på å dyrke opp Sahara vil det være mulig å finne en del vann særlig i randsonene, men det vil sannsynligvis være en langvarig og dyr prosess med uvisst fortjenestepotensiale. 

Kommentar #13

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Hva de som er uenige med skeptikerne mener.

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Selv om man kan ha forskjellige meninger om klimakrisen, så går jeg ut fra at alle kan samles om ønsket om å gjøre ørkenområder fruktbare og levelige igjen?

Vi må gjerne ha forskjellige meninger om klima , jeg har lest mye av det De har skrevet og har stort sett vært enig.

Denne gangen lar jeg aktørene og ekspertene bak klimateorien argumentere  -  for balansens skyld : Jeg er mest skeptisk til at politiske kvaksalvere skal ommøblere hele verdensøkonomien - se nedenfor :

Quote by Paul Watson, a founder of Greenpeace: "It doesn't matter what is true, it only matters what people believe is true."

 Quote by David Suzuki, celebrity scientist, alarmist extraordinaire: 1990 quote: "More than any other time in history, the 1990s will be a turning point for human civilization."

Quote by Jim Sibbison, environmental journalist, former public relations official for the Environmental Protection Agency: "We routinely wrote scare stories...Our press reports were more or less true...We were out to whip the public into a frenzy about the environment."

Quote by emeritus professor Daniel Botkin: "The only way to get our society to truly change is to frighten people with the possibility of a catastrophe."

Quote by Robert Stavins, the head of Harvard’s Environmental Economics program: "It’s unlikely that the U.S. is going to take serious action on climate change until there are observable, dramatic events, almost catastrophic in nature, that drive public opinion and drive the political process in that direction."

Quote by Al Gore, former U.S. vice president, and large CO2 producer: "I believe it is appropriate to have an over-representation of factual presentations on how dangerous it is, as a predicate for opening up the audience to listen to what the solutions are, and how hopeful it is that we are going to solve this crisis."

Quote by Stephen Schneider, Stanford Univ., environmentalist: "That, of course, entails getting loads of media coverage. So we have to offer up scary scenarios, make simplified, dramatic statements, and make little mention of any doubts we might have."

Quote by Sir John Houghton, pompous lead editor of first three IPCC reports: “If we want a good environmental policy in the future we’ll have to have a disaster.” 

Quote from Monika Kopacz, atmospheric scientist: "It is no secret that a lot of climate-change research is subject to opinion, that climate models sometimes disagree even on the signs of the future changes (e.g. drier vs. wetter future climate). The problem is, only sensational exaggeration makes the kind of story that will get politicians’ — and readers’ — attention. So, yes, climate scientists might exaggerate, but in today’s world, this is the only way to assure any political action and thus more federal financing to reduce the scientific uncertainty."

Quote by Steve Sawyer, identified as the “political director” of Greenpeace International: "Without urgent measures to rapidly reduce our greenhouse gas emissions, the possibility of limiting the temperature rise below a dangerous level will have disappeared within a decade."

Quote from a Worldwatch Institute press release: "the world is running out of time to head off catastrophic climate change…now is the time to act.”

Quote by Paul Beckwith, Laboratory for Paleoclimatology and Climatology: “We’re undergoing the early stages of abrupt climate change.”

Quote by Chris Folland of UK Meteorological Office: “The data don't matter. We're not basing our recommendations [for reductions in carbon dioxide emissions] upon the data. We're basing them upon the climate models.”

Quote by David Frame, climate modeler, Oxford University: “Rather than seeing models as describing literal truth, we ought to see them as convenient fictions which try to provide something useful.”

Quote by Christine Stewart, former Canadian Environment Minister: “No matter if the science is all phoney, there are collateral environmental benefits.... climate change [provides] the greatest chance to bring about justice and equality in the world.”

Quote by Timoth Wirth, U.S./UN functionary, former elected Democrat Senator: “We’ve got to ride the global-warming issue. Even if the theory of global warming is wrong, we will be doing the right thing in terms of economic policy and environmental policy.”

 Quote by Richard Benedik, former U.S./UN bureaucrat: "A global climate treaty must be implemented even if there is no scientific evidence to back the greenhouse effect."

Quote by Al Gore, former U.S. vice president, and large CO2 producer: “Humankind has suddenly entered into a brand new relationship with our planet.  Unless we quickly and profoundly change the course of our civilization, we face an immediate and grave danger of destroying the worldwide ecological system that sustains life as we know it.” 

Quote from the UN's Own "Agenda 21": "Effective execution of Agenda 21 will require a profound reorientation of all human society, unlike anything the world has ever experienced a major shift in the priorities of both governments and individuals and an unprecedented redeployment of human and financial resources. This shift will demand that a concern for the environmental consequences of every human action be integrated into individual and collective decision-making at every level."

Quote by Ottmar Edenhoffer, high level UN-IPCC official:  "We redistribute de facto the world's wealth by climate policy...Basically it's a big mistake to discuss climate policy separately from the major themes of globalization...One has to free oneself from the illusion that international climate policy is environmental policy. This has almost nothing to do with environmental policy anymore."

Quote by Naomi Klein, anti-capitalism, pro-hysteria advocate of global warming: "So the need for another economic model is urgent, and if the climate justice movement can show that responding to climate change is the best chance for a more just economic system..."

Quote by Club of Rome: "In searching for a new enemy to unite us, we came up with the idea that pollution, the threat of global warming, water shortages, famine and the like would fit the bill....All these dangers are caused by human intervention....and thus the “real enemy, then, is humanity itself....believe humanity requires a common motivation, namely a common adversary in order to realize world government. It does not matter if this common enemy is “a real one or….one invented for the purpose."

Quote by Maurice Strong, a billionaire elitist, primary power behind UN throne, and large CO2 producer:“Isn't the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse? Isn't it our responsibility to bring that about?” 

Quote by Gus Hall, former leader of the Communist Party USA: "Human society cannot basically stop the destruction of the environment under capitalism. Socialism is the only structure that makes it possible."

Quote by Daphne Muller, green-progressive-liberal writer for Salon: "This moment requires we the people to rethink democracy as a global mechanism for enacting policy for and by the planet."

Rekker ikke flere nå .    

  

       

3 liker  
Kommentar #14

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.

Å gjøre verden grønnere er ikke like lett som ekspertene vil ha det til.

"Norads negler" :

 https://www.bistandsaktuelt.no/nyheter/2018/skal-tjene-penger-pa-norskfinansiert-skrekkplante/

Les og lær !

Man er mer bevisste på å bruke stedegne arter i dag enn den gang. Kompetansen har økt. Jeg oppfatter ikke din problemstilling å være noe hinder i forhold til mitt anliggende.

3 liker  
Kommentar #15

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Forøvrig er det mye vann i Sahara. Jeg har ved selvsyn sett en robåt, en liten bekk og på et annet sted en oase. Grunnvannet er tilgjengelig bare centimetre under overflaten. Et av utslagene i dette er at sanden er hard om morgenen, og lett å gå på, mens den er mer ettergivende på ettermiddagen.

Takker for infoen i #11.

Med henvisning til det siterte, så skulle det med andre ord ikke være så allverdens vanskelig å plante et CO2-deponi i Sahara. Et gedigent, sådanne. Som på sikt forhåpentlig også ville gjøre Sahara beboelig igjen, og slik gi levemuligheter for millioner av mennesker. Noe som også vil bevirke at færre mennesker ble tvunget på flukt.

3 liker  
Kommentar #16

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Quote by Club of Rome: "In searching for a new enemy to unite us,

Romklubben var en væsentlig spiller, da projekter skulle løbes igang. Jeg husker at de et andet sted skrev at en invasion fra Mars ville være ideel.

Det var også i den periode og lige efter at overbefolkning var et officielt tema.

Nu ser det ud som om det mest blev et økonomisk projekt og et styringsredskab.

En realistisk fælles 'fjende' er ellers nem at finde i de meteorer og andre vildfarne himmellegemer, som statistisk set vil ramme Jorden med katastrofale virkninger på et eller andet tidspunkt.

3 liker  
Kommentar #17

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Forøvrig er det mye vann i Sahara.

Ja, der er bl.a. 'gammelt' vand midt inde. Gaddaffi var igang med at lave en vandledning på et par meter i diameter, som skulle bringe det vand til Libyen, men det er en éngangsforeteelse, så længe der ikke kommer ny regn. Der ville vist have været til et par årtier. Der er vist noget lignende i Australien.

Det kan sikkert bruges til at løbe skovrejsning igang, men ellers kunne man også bruge den rigelige solenergi til at afsalte havvand (da man nok skulle starte ude i vest ved Atlanterhavskysten, (hvis de ellers har vestenvind som os)).

Det kunne kombineres med et nyt muligt projekt udtænkt af en grønlandsk geolog, Minik Rosing, der går ud på at fragte bræslam, der hobes op i grønlandske fjorde og som en 'stenmel', som er meget frugtbart, ned til de ofte 25 mill. år gamle afrikanske jorder. jeg har tidligere tænkt noget i samme retning, når ingeniørerne klager over alt det plastiske ler i Danmarks undergrund, når de skal bygge.

4 liker  
Kommentar #18

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Som på sikt forhåpentlig også ville gjøre Sahara beboelig igjen, og slik gi levemuligheter for millioner av mennesker. Noe som også vil bevirke at færre mennesker ble tvunget på flukt.

Det kunne vise sig at blive Afrikas redning. I aftes var en tidligere nigeriansk minister i DR - Deadline og han mente også at mangel på arbejdspladser er det største problem for hele kontinentet. Der er godt nok en el økonomisk vækst rundt omkring, men den fordeles ikke. At gøre det med omfordeling er de samfund og kulturer slet ikke modne til, men en masse jobs med overskuelige kvalifikationskrav kunne sprede pengene.

4 liker  
Kommentar #19

Carl Wilhelm Leo

19 innlegg  931 kommentarer

Nobels Fredspris neste ?

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Romklubben var en væsentlig spiller, da projekter skulle løbes igang. Jeg husker at de et andet sted skrev at en invasion fra Mars ville være ideel.

Vel ,nå dreier det seg tydeligvis om løpe igang kontroll over Nobels Fredspris og snu denne på hodet , og vi aner en Nobels Bærekraft Pris - eller som smartingene selv sier :

" Nobels Peace Prize for Sustainable Development".  

Det er bare å skrive under her - så støtter du folkekravet sammen med Club of Rome og Paven (The Pope) . 

 http://np4sd.org

En kandidatliste er allerede klappet og klar ! Man observerer forøvrig en nordmann på denne eksklusive kandidatliste. (huh!) 

Se punkt 1 i den bemerkelsesverdige tekst. 

Blir spennende å se politiske figurer jumpe på den nye "bærekraftig" vri 

Skal vi våge å spise frakkene våre uten sennep og ketchup på hva som kommer til å skje ? 

En annen ting er hvilken vei  Nobels Fredspris vil slå ut dersom man "handkjimsar" # ytterligere med  prisen ?

# Handkjimsa = tukla med noko ein ikkje bør tukla med  (Aukrust)

 

1 liker  
Kommentar #20

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Det kan sikkert bruges til at løbe skovrejsning igang, men ellers kunne man også bruge den rigelige solenergi til at afsalte havvand (da man nok skulle starte ude i vest ved Atlanterhavskysten, (hvis de ellers har vestenvind som os)).

Man må avgjort begynne med randsonene, og undersøke hvor det er mest vann og hvor det regner mest. Og så man man være forberedt på å bruke noen milliarder på avsaltings- og renseanlegg, samt vanningsanlegg, etterhvert som det trengs.

De generelle modellene over de globale luftstrømmene forteller at luften suges inn  fra Sahara og Kalahari mot ekvator, og slik tørker disse områdene ut. Ved ekvator stiger luftmassene, blir avkjølt, og gir fra seg regn. 

Men jorden står som kjent skjevt, slik at om sommeren befinner "ekvator" seg over Sahara, og om vinteren over Kalahari. Det er da også på denne tiden det evt faller regn over disse områdene.

Når det likevel faller ned så lite regn, så går jeg ut fra at dette i alle fall delvis skyldes at solen skinner rett på bakken og gjør denne svært varm. Denne varmen avgis så utover natten. Når da luften stiger opp, så blir den ikke tilstrekkelig avkjølt til at den må slippe vannet.

I tillegg mangler den kjølende effekten både fra fotosyntesen og fra fordampning fra vegetasjonen. Dermed forblir ørkenen ørken.

Planter man derimot skog over store områder, så vil for det første ikke bakken bli så varm, eller oppmagasinere så mye varme. For det andre vil luften også bli avkjølt av vegetasjonen. Dermed blir luften mer avkjølt, og den må slippe mere vann.

Jeg har derfor den troen at når store nok områder er blitt beplantet med skog, så vil det også falle mer regn.

1 liker  
Kommentar #21

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Det kunne vise sig at blive Afrikas redning. I aftes var en tidligere nigeriansk minister i DR - Deadline og han mente også at mangel på arbejdspladser er det største problem for hele kontinentet. Der er godt nok en el økonomisk vækst rundt omkring, men den fordeles ikke. At gøre det med omfordeling er de samfund og kulturer slet ikke modne til, men en masse jobs med overskuelige kvalifikationskrav kunne sprede pengene.

Nettopp. Et stort prosjekt som går ut på å beplante Sahara vil gi mange arbeidsplasser. Og nettopp som du poengterer, så kreves det ingen lang utdannelse for å kunne gjøre jobben, - å plante og stelle skog. Vanlige (fattig)folk får seg lønnet arbeid. Dermed handler de mer, og den økonomiske aktiviteten tar seg opp. Området får økonomisk vekst.

Skogplanting er dermed ikke bare et CO2-prosjekt og et klimaprosjekt. Det er heller ikke bare et prosjekt for å gjøre større områder levelige. Det er også et utviklingsprosjekt som gir arbeidsplasser og utvikling til områder, og som kanskje er det beste preventive tiltaket mot fremtidige sult-, krig- og flyktninge-katastrofer fra disse områdene.

1 liker  
Kommentar #22

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Andre lands regjeringer er tenkt å ha den forstand og kreativitet til å finne ut av hva egen befolkning er tjent med , vi kan ikke leke nannygoat for resten av verden, og har i misforstått snillhet bidratt til å holde udugelige statsledere ved makten i årevis.

Jeg er fullt innforstått med problemstillingen. Landene i og rundt Sahara er ikke de landene som man kan ha de høyeste forhåpningene om at skulle mestre å være vertskap for et slikt milliardprosjekt. Jeg vil imidlertid ikke avskrive muligheten, sett i lys av hvor viktig jeg mener slik skogplanting er i Sahara.

Men nettopp dette var bakgrunnen for at jeg i åpningsinnlegget nevnte Botswana, - hvis store deler utgjør Kalahariørken, og det som en gang var av skog i stor grad er hugget ned av den lokale befolkningen for bruk til bål for matlaging. 

Botswana er kanskje det best fungerende landet i hele Afrika, med fungerende demokrati og rettsstat, utdanning og helsetjenester for alle, samt godt utbygd infrastruktur. Dagens president, Ian Khama er sønn av landets grunnlegger Seretse Khama, som var gift med en engelsk kvinne. Ruth Williams. Det den gangen svært kontroversielle forholdet, samt selvstendiggjørelsen fra Storbrittania i 1966, er sterkt beskrevet i filmen "A United Kingdom" fra 2016, som også gikk på norske kinoer.

Bestefaren til Seretse var kong Khama III, som også ble kalt Khama den Gode, fordi han etter sin omvendelse inviterte misjonærer til alle landsbyene under sitt styre for at de skulle undervise og bygge opp skoler og helsetjenester. Videre bygget han "a well-organized, well-funded government with a bureaucracy dominated by Christian converts". Derfor har da også Botswana en grunnleggende kristen identitet. 

Like etter selvstendiggjørelsen fant man diamanter og mineraler i landet, og landet har tjent gode penger på det. Men pengene har likevel ikke havnet i presidentens og regjeringens lommer. Disse har tvert imot svært ordinære og rimelige lønninger. I stedet er pengene brukt til langsom og styrt utvikling, og for ikke å overhopphete økonomien bygget man opp et fond, likesom det norske oljefondet. Da landet dessverre var et av de verst rammede landene for HIV-epidemien, så brukte regjeringen fondet til å finansiere HIV-medisiner til alle smittede.

Botswana er med andre ord et land som jeg kan tenke meg at det går an å samarbeide med, uten at pengene blir borte i korrupsjon og vanstyre. Landet har stor vannmangel, og kunne man klare å fravriste skyene noe mere av deres dyrebare dråper, så ville det være til stor velsignelse. Pengene vil skape arbeidsplasser og gi videre utvikling, samt mer handel med nabolandene som dermed også vil nyte godt av det.

Kommentar #23

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
Skal vi våge å spise frakkene våre uten sennep og ketchup på hva som kommer til å skje ? 

Ja, det er en klæg omgang.

I Danmark kan man slippe med at spise sin hat - frakke, hmm, jeg tror jeg pas'er ;-)

1 liker  
Kommentar #24

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Skogplanting er dermed ikke bare et CO2-prosjekt og et klimaprosjekt. Det er heller ikke bare et prosjekt for å gjøre større områder levelige. Det er også et utviklingsprosjekt som gir arbeidsplasser og utvikling til områder, og som kanskje er det beste preventive tiltaket mot fremtidige sult-, krig- og flyktninge-katastrofer fra disse områdene.

Ja, det er næsten for godt til at være sandt. Der vil også være arbejde til en masse udviklingsarbejdere, så de behøver ikke at være imod.

Apropos er der for tiden en dansk serie om udviklingsarbejde i Afrika i vist omkring 70'erne - DR1, 'Liberty' - hvis ellers den kan streames udefra. De to første afsnit har ikke været blide ved europæerne, men viser også afrikanske kulturtræk, der spænder ben.

2 liker  
Kommentar #25

Sigurd Eikaas

29 innlegg  5707 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Ja, det er næsten for godt til at være sandt. Der vil også være arbejde til en masse udviklingsarbejdere, så de behøver ikke at være imod.

Apropos er der for tiden en dansk serie om udviklingsarbejde i Afrika i vist omkring 70'erne - DR1, 'Liberty' - hvis ellers den kan streames udefra. De to første afsnit har ikke været blide ved europæerne, men viser også afrikanske kulturtræk, der spænder ben.

Nei, det er ingen grunn for utviklingsorganisasjonene å drive lobby mot et slikt prosjekt. Det vil bli nok arbeidsplasser for dem også.

For joda, jeg ser at det vil være et enormt krevende prosjekt å organisere og bygge opp. Det er ingen grunn til å framstille det som om det vil være enkelt å få til. Man må begynne i det små, og sikre gode avtaler og god kontroll i alle ledd. Jeg fant, men får ikke streamet "Liberty" her. Men jeg kjenner noe til Afrika og vet at det kan være ting som kan bli utfordrende. 

Jeg ser det likevel som tvingende nødvendig å gjøre, og derfor må det forsøkes.

1 liker  
Kommentar #26

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Sigurd Eikaas. Gå til den siterte teksten.
Jeg fant, men får ikke streamet "Liberty" her. Men jeg kjenner noe til Afrika og vet at det kan være ting som kan bli utfordrende. 

Må håbe det bliver muligt senere - serien er ganske sjovt at se, årtier senere, hvor man tør være kritisk over den tids tænkning.

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 1485 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1229 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
12 dager siden / 1070 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
8 dager siden / 964 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
30 dager siden / 626 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
17 dager siden / 434 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere