Verdidebatt

Bred erfaringsforståelse

Jeg har ikke noe ønske om å «usynliggjøre de nøkterne blant oss».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I EN REPLIKK i Vårt Land 26. februar skriver Åsta Dokka at det kan se ut som at jeg i virkeligheten har et «eksklusivt, og ikke åpent, syn på hva åndelighet og Den hellige ånd er». Jeg håper ikke det er tilfelle.

Også jeg tenker at hele livet er en del av den kristne erfaringen, at vi er ulikt skrudd sammen følelsesmessig, og at Åndens gjerning ikke må tenkes for smalt og dermed heller ikke ensidig må knyttes opp til ekstraordinære erfaringer.

En bred erfaringsforståelse. Jeg tror derfor at jeg opererer med en bred erfaringsforståelse. Men Dokka har et poeng når hun ber personer (som meg) og de miljøer som er fortrolige med et mer spirituelt og karismatisk ladet språk om å vise sensitivitet overfor alle de som har andre tilnærminger til tro og teologi, siden det handler om å ta på alvor at vi er og kjenner ulikt.

Jeg har ikke noe ønske om å «usynliggjøre de nøkterne blant oss». Jeg anser meg nemlig selv for å være blant dem. Det hindrer meg likevel ikke fra å se at den verdensvide kirke de seneste par tiårene er blitt tilført noen flere innsiktsmessige og språklige ressurser som har gitt oss en rikere – og mer erfaringsnær – teologi om den tredje trosartikkel, den kirkene bekjenner seg til hver gang det feires gudstjeneste. Også internasjonalt er «The Third Article Theology» blitt en begrep som teologiske miljøer tar på alvor og som har utvidet forståelsen av Gud som Far, Sønn og Ånd.

Medlemmenes nådegaver. Jeg oppfordrer derfor alle kirker til å utvikle en identitet som både gir rom for medlemmenes nådegaver, men som samtidig har sin grunnleggende forankring i nådemidlene og de hellige handlingene. De vi mottar nettopp av nåde, uavhengig av hvordan vi følelsesmessig er konstruert og på tvers av de erfaringene vi har. Eller ikke har.

Terje Hegertun

Professor ved Menighetsfakultetet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt