Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
81    2

Tysklands neste sjef?

«Mini-Merkel» er hun kalt: Annegret Kramp-Karrenbauer (55) er ny generalsekretær for de tyske kristeligdemokratene (CDU).

Publisert: 28. feb 2018 / 439 visninger.

Alle regner med at hun etter hvert vil etterfølge Merkel som partileder. Men først skal Merkel inn i sin fjerde og siste periode som tysk kansler. Partiet hennes stemte for å gå inn i koalisjon med sosialdemokratene (SPD). Der foregår uravstemningen fram til 2. mars.
 Observatører tror det går mot et ja, og da får Tyskland endelig en fungerende regjering på plass, etter å ha vært i et politisk ingenmannsland siden valget i fjor høst. CDUs partikongress i Berlin har formelt godkjent avtalen med søsterpartiet, bayerske CSU og SPD.

Flere kvinner. 

Under partikongressen denne uka, utnevnte Merkel nye statsråder til den kommende regjerningen; yngre og flere kvinner enn noen gang før, i de tolv årene hun har vært sjef.

Jens Spahn (37) blir helse­minister og det yngste regjeringsmedlemmet. Valget av Spahn blir sett på som et taktisk smart trekk. Han er nemlig en av Merkels skarpeste kritikere, og blant annet vært åpent misfornøyd med henne i innvandringsspørsmål. Nå bindes han tettere til Merkels mast.

– Vil han klare det eller ende opp som fiskemat hos haiene, skrev den radikale, motkulturelle avisa Die Tageszeitung (Die TAZ) .

Merkel fikk langvarig, stående applaus etter sin timelange tale mandag, der hun snakket om solidaritet, ny begynnelse, og partiets dårlige valgresultat. Men den populære Annegret Kramp-Karrenbauer stjal showet, da hun holdt en lidenskaplig tale om kampen mot det innvandrer- og EU-kritiske partiet
Alternative für Deutschland (AfD), i følge avisa The Telegraph.

Annerledes i dag. 

55-åringen leder nå regjeringen i den lille delstaten Saarland i sørvest-Tyskland. I et intervju i Der
 Spiegel sier Kramp-Karrenbauer at utfordringene for partiet er helt annerledes i dag. Hun skal lede arbeidet med å lage nytt program.

– Vår partiplattform er fra 2007. Det er det samme året som Iphone først kom på markedet. Skal vi tilpasse politikken til dagens virkelighet, må man ha handlingsrom. Det er jeg overbevist om at Merkel gir meg.

Pragmatiske Merkel er opptatt av å bevare sin politiske arv. Hun har modernisert partiet og gjort det spiselig for kvinner, unge og folk i storbyene. Hun vil ha hånda på rattet når grunnlaget legges for en etterfølger, slik at det hun har oppnådd ikke skusles bort. Partiet utfordres av AfD, som feide inn i Riksdagen med over 12 prosents oppslutning. CDU/CSU gikk tilbake over åtte prosent.

Et av de viktigste spørsmålene framover er hvordan de skal klare å holde på høyreflanken, men samtidig ikke miste sentrum.

Populær. 

Kramp-Karrenbauer, eller AKK som hun også blir kalt, regnes som sosialt konservativ, men liberal i økonomisk politikk. Hun er godt likt både på venstre- og høyrefløyene i partiet. Financial Times bruker dette eksempelet: Venstresiden setter pris på hennes støtte til minstelønn og arbeidernes rettigheter. Høyresiden er imponert over hvordan hun framhever familieverdier og at hun er motstander av homofilt ekteskap.

Som Merkel anses hun for å være pragmatisk, og står ikke urokkelig ved en ideologi. En moderat konservativ, som ikke er så ulik Merkel selv, derav kallenavnet Mini-Merkel. En av Kramp-Karrenbauers hjertsaker er familiepolitikk og det å gjøre det enklere for folk å kombinere yrkeskarriere og familieliv.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

147 innlegg  20438 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

Virker som en meget oppegående dame. Det skal bli spennende å følge henne. Merkel bør finne sin avløser i løpet av de nærmeste to årene, og dette kan være svaret. Konservativ politikk ser ut til å være i trygge hender i Tyskland, men kan ha godt av en ny vitalisering igjen. Utfordringene i å møte opposisjon både til høyre og venstre vil kreve nye svar for ny vekst for CDU/CSU. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
1 minutt siden / 2800 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
13 minutter siden / 2800 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Jordskjelvet på Verdensbankens møte
14 minutter siden / 232 visninger
Arne Mørk Midtbø kommenterte på
Hvorfor KrF bør følge Hareides råd
26 minutter siden / 25 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
26 minutter siden / 2800 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
28 minutter siden / 2800 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
34 minutter siden / 2800 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
37 minutter siden / 21456 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
39 minutter siden / 554 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
43 minutter siden / 2800 visninger
Anders Ekström kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 2800 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Brev til en sint og bekymret kristensjel
rundt 1 time siden / 194 visninger
Les flere