Verdidebatt

Terroristisk dødsspiral i Syria

Vårt Land skriver på lederplass 26. februar uriktig om «Syrisk dødsspiral». Sannheten er at det dreier seg om en «Terroristisk dødsspiral», der terroristiske «opprørere» prøver å besette syrisk land og utfordre Syrias legitime regjering for å opprette et «jihadist»-dominert styre i Syria. Måtte det ikke skje!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av Trond Ali Linstad

Vårt Lands «opprører» – hvor får de våpen fra, hvem støtter dem og gir dem mulighet til å føre videre denne krigen, i år etter år? Vi kjenner de viktigste våpenleverandører: Saudi-Arabia, Qatar, Tyrkia og andre. Leverer disse våpen – foruten penger, rådgivere og annet – for demokrati, likeverd og fred i Syria? Eller hva kan de ha av mål?

Regimeendring er hva de ønsker, til eget politisk og ideologisk formål. Og hva vil det bety? Se på de krefter som nå styrer der «opprørerne» besitter makt: Er det ikke erklærte «islamister», egentlig internasjonalt fastslått som terrorister? Hvem har nå makt i Øst-Ghouta, et område der krigen raser – alle vet det er Nusra-fronten, Al Qaida og liknende grupper. Skal det tillates at de vinner fram?

Sivilbefolkning bruker de som gissel. Eller de bomber dem. Jeg satt for en stund tilbake på en kafe i Damaskus, men måtte brått søke dekning for bomber sendt av disse terroristene fra Øst-Ghouta, inn over sivile områder av hovedstaden. Bomber traff en busstasjon ikke langt fra hotellet der jeg var, og sivile ble drept. Noen minutter etter de første bombene kom noen bomber til, for å drepe redningspersonell.

«Samtaler» med de gruppene, «gjensidige avtaler» for å dele makt med dem, la dem slippe til i styre og stell av Syria – i det som måtte bli igjen av Syria? Dessverre, det er ikke mulig. Konklusjonen må bli: Terroristene/«opprørsgruppene» må nedkjempes, nå i Øst-Ghouta; beklageligvis til stor skade, grunnet støtten som de gruppene har fått, fra sine varierte hjelpere. Men det er ingen annen vei å gå.

 «Midlertidige våpenhvile» løser ikke konflikten, men redder skadde – og det er viktig og sant.

Innlegget er refusert i Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt