Hallvard Hagelia

3

Provoserende politiaksjon på Fitjar

Politiets brudd på kirkeasylet i kirken til Nytt Liv Sunnhordaland viser at staten fremdeles diskriminerer oss frikirkelige.

Publisert: 27. feb 2018 / 2600 visninger.

Det lokale politiet på Fitjar har etter oppdrag av UDI brutt seg inn i kirken til menigheten Nytt Liv Sunnhordland og hentet ut en afghansk familie i kirke­asyl. Saken ble første gang omtalt i Vårt Land 24. februar.

Verne forfulgte. Dette er prinsipielt provoserende. Det ene er at staten med makt har avbrutt et kirkeasyl. Det er mange hundre
år lang tradisjon for at kirken skal verne forfulgte personer i en utsatt posisjon. Faktisk går det helt tilbake til de seks asyl-byene i det gamle Israel, omtalt i Det gamle testamentet.

Heldigvis er politiet som regel mer fornuftig når det gjelder kirke­asyl enn de har vært på Fitjar. Det andre er at UDI ikke aksepterer at kirken til menigheten Nytt Liv er kirke. Hvem har gitt UDI/politiet myndighet til å definere hva som er en kirke?

Verdens eldste dokumenterte kirkebygg er funnet i Dura Europos ved Eufrat i Syria og dateres til ca 250 e. Kr. Da hadde kirken allerede en mer enn 200 år lang historie og hadde i denne perioden hovedsakelig holdt til i private
hjem, som ble brukt som kirke.

Dette er omtalt allerede i Det nye testamentet. Var ikke disse bygninger kirker? I så fall fantes det ikke kirker i kirkens tidligste historie.

Diskriminerer. For det tredje
er politiets brudd på kirke­asylet i kirken til Nytt Liv Sunnhordland et vitnesbyrd om at staten fremdeles diskriminerer oss frikirkelige. Vi har en lang historie i Norge for diskriminering av frikirkelige, både før og etter Dissenterloven (1845–1969). Staten plasserte oss under Justisdepartementet, ikke Kirke- og Undervisningsdepartementet, som om vi skulle være potensielt kriminelle!

Først med Lov om trudomssamfunn (1969) ble det slutt på yrkesforbudet for frikirkelige. Til da hadde vi vært utelukket fra flere offentlige yrker.

Men politiets handling på Fitjar viser at vi ennå ikke er ferdig med problemet. Politiet mener kirken til Nytt Liv ikke er kirke.
Jeg har ikke sett kirken, men pastoren bedyrer overfor NRK at bygget aldri har vært brukt til noe annet enn kirke. Kanskje er bygget mye enklere enn
andre kirker er. Men er det av den grunn ikke en kirke?

Fordi bygget kanskje ikke er så sakralt som stedets sognekirke, blir det altså ikke definert som kirke. Dette er en skam! Det er flaut! Det er deprimerende!

Dette er den gamle nedvurderingen av frikirkeligheten som har fulgt oss siden de første
norske frikirker oppsto på 1800-tallet. Vi er fremdeles ikke ferdig med sekundærstemplet. Vi er ikke som de andre. Vi diskrimineres fremdeles. I hvert fall på Fitjar!

Når skal det offentlige Norge lære at vi frikirkelige er like mye kirker som Den norske kirke, selv om vi er et mindretall? Når skal man lære at våre kirkehus er like mye kirke som sognekirkene eller domkirkene, selv om de er noe enklere?

Jeg blir oppgitt! Jeg blir sint! Dette er historieløst av UDI og Politiet.

Hallvard Hagelia

Teologiprofessor, emeritus

3 liker  

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Hvor setter du grensen for hva som er godt nok for å være en "kirke"? Regner du bare med bygg som brukes av kristne, eller er for eksempel en moské eller synagoge også innafor? Ville du respektere at en ateist gikk i "bibliotekasyl"?

3 liker  
Kommentar #2

Hallvard Hagelia

3 innlegg  3 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Denne gangen var det kirke som var aktuelt. Men generelt vil jeg si gudshus, det vil si bygg som en trosretning vil definere som gudshus.

1 liker  
Kommentar #3

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Hallvard Hagelia. Gå til den siterte teksten.
Denne gangen var det kirke som var aktuelt. Men generelt vil jeg si gudshus, det vil si bygg som en trosretning vil definere som gudshus

Mener du at religiøse personer og organisasjoner bør ha sær-rettigheter som ikke-religiøse ikke bør ha? I så fall, hvordan får du dette til å passe inn i en rettsstat?

4 liker  
Kommentar #4

Hallvard Hagelia

3 innlegg  3 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Kirkeasyl er ingen juridisk institusjon. Det er en urgammel tradisjon, som ikke kan "avskaffes" i juridisk forstand, fordi den i juridisk forstand ikke eksisterer.. Ordningen kan misbrukes, og den kan være til stor belastning for både asylanter og dem som har asylanter. Men ordningen bør vernes om. Den er en slags sikkeherhetsventil i ytterste nødsfall. Derfor er det ikke snakk om særrettigheter her.

2 liker  
Kommentar #5

Roald Øye

221 innlegg  2311 kommentarer

Ikke historieløst av Sylvi Listhaug!

Publisert 10 måneder siden
Hallvard Hagelia. Gå til den siterte teksten.
Jeg blir oppgitt! Jeg blir sint! Dette er historieløst av UDI og Politiet.

Justisminister Sylvi Listhaug må avvikle kirkeasyl en gang for alltid. skriver Torgeir Tønnesen i en trådstarter på verdidebatt, som fikk mange likes.  En av dem var fra meg. 

Han argumenterer godt for sitt syn. Hallvard Hagelia, teologiprofessor, emeritus,  bør tenke nytt før han kommer med flere følelsesladede  utblåsinger.

 

Kommentar #6

Roald Øye

221 innlegg  2311 kommentarer

Svar utbes!

Publisert 10 måneder siden

Jeg utfordrer Hallvard Hagelia til å  svare på Torgeir Tønnesen kritiske kommentar.

1 liker  
Kommentar #7

Hallvard Hagelia

3 innlegg  3 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Jeg har ikke sett hva Tønnesen skriver

Kommentar #8

Roald Øye

221 innlegg  2311 kommentarer

Svar!

Publisert 10 måneder siden
Hallvard Hagelia. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ikke sett hva Tønnesen skriver

Justisminister Sylvi Listhaug må avvikle kirkeasyl en gang for alltid, skriver Torgeir Tønnesen  i en kommentar på denne tråden

Kommentar #9

Roald Øye

221 innlegg  2311 kommentarer

Hvor blir det av Halvard Hagelia?

Publisert 9 måneder siden

Jeg utfordret Halvard Hagelia til å kommentere Torgeir Tønnessens  innlegg, uten at jeg har sett at det har blitt gjort. Se tråden i kommentar #8

Dette skrev jeg i en kommentar på tråden som Torgeir Tønnessen startet.

"Håvard Nyhus skriver på kronikkplass i Vårt Land 17. mars "Behovet for å protestere" og anvender i den anledning et system fra oldtiden, enneagrammet "  til å forstå  Sylvi Listhaugs opptreden i norsk politikk. 

Forsøket er etter min mening  vellykket, for vi forstår henne bedre i lys av dette psykologiske systemet. Kommentarene i etterkant av trådstarteren er megetsigende og interessante. "Likes'ene" for og imot denne urokråka i norsk politikk er ikke likt fordelt, og det er oppmuntrende, i lys av den hets hun har blitt møtt med i den offentlige debatt.  Hennes rettferdighetssans er en sterk drivkraft i hennes politiske engasjement. Den er et kjennetegn på alle åttere i følge enneagrammet. Derfor er hun ikke enig med et flertall i Norge  som,  grovt sagt, syns at både terrorister og løgnaktige innvandrere bør honoreres med norsk statsborgerskap, bare de står på lenge nok og får støttegrupper til å hjelpe dem. Det mener Listhaug ikke er riktig. 

Det forklarer hennes asyl- og fremmedkriger- politikk. Jeg tviler på at ansvarlige politikere på Stortinget våger å felle regjeringen på grunnlag av hva hun har sagt om disse temaene. Den historiske dom har hun ingen grunn til å frykte. Det har derimot hennes motstandere på  den politiske venstrersiden."  

Ingen på Stortinget fikk anledning til å felle henne, heller ikke Knut Arild Hareide.

1 liker  

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77407 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43450 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34841 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27801 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22442 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22147 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20053 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19055 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
1 dag siden / 161 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 359 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 136 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 122 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 177 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
3 dager siden / 231 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
4 dager siden / 272 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
4 dager siden / 161 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
4 dager siden / 113 visninger
Les flere

Siste innlegg

Les flere