Verdidebatt

Terrorister fremmer krig i Syria

Krigen i Syria – det er mange som fortviler av den! Og med rette; krigen speiler store menneskelige tragedier. Likevel må krigen forstås, for å kunne finne en vei for fred. En del forestillinger må det ryddes opp i.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det «stormaktene driver krigen videre», slik det ble hevdet i en avis nylig? (Dagsavisen) Nei, det er feil. Årsaken til at krigen ruller videre, er terrorister som har okkupert syrisk territorium! Den syriske hær, under ledelse av Syrias legitime regjering, kjemper for å ta tilbake okkuperte områder - ja, frigjøre dem, om en vil. Og sikre syrisk autoritet og territorial integritet når det gjelder Syria.

Terrorister/«opprørere»

Hvem har gitt støtte til terroristene – også kalt «opprørerne», blant sympatisører? Det snakkes om «borgerkrig» i Syria, som nå river i stykker Øst-Ghouta. Men da er det flere parter som slåss? Og våpen har de vel også? Hvem er det som gir våpen til terroristene/«opprørerne» – våpen av mest moderne slag, så de kan stå imot den syriske hæren?

For ellers kunne vel hæren bare gått inn i Øst-Ghouta og gjenopprettet fred og orden, uten fare for selvmordsbomber, miner, raketter, bombekastere og hva disse terroristene/«opprørerne» ellers måtte ha av våpen. Og for øvrig, fått levert av hvem?

Politisk støtte får de fra USA og deler av «Vesten» – militære midler har de fått av Saudi-Arabia, Qatar, Tyrkia og andre. Ja, dette er fronten av de som holder krigen i gang: USA, «Vesten» og de andre maktene. I bakgrunnen lurer også Israel.

Nusra-fronten, Al Qaida i Øst-Ghouta

Men terroristene som nå holder Øst-Ghouta, de kjenner vi vel? Det er Nusra-fronten, Al Qaida med deres ledere og krigere, og andre grupper som nå underordner seg dem, som i Øst-Ghouta er motstander til den syriske hæren.

Jeg kjenner selv litt til dem. Jeg satt for en stund tilbake på en kafe i Damaskus, men måtte brått søke dekning for bomber sendt av disse terroristene fra Øst-Ghouta inn over sivile områder av hovedstaden. Bomber traff en busstasjon ikke langt fra hotellet der jeg var, og sivile ble drept. Noen minutter etter de første bombene kom noen bomber til, for å drepe redningspersonell.

Veien for fred

«Samtaler» med de gruppene, «gjensidige avtaler» for å dele makt med dem, la dem slippe til i styre og stell av Syria – i det som måtte bli igjen av Syria? Dessverre, det er ikke mulig. Konklusjonen må bli:

Terroristene/«opprørsgruppene» må nedkjempes, nå i Øst-Ghouta; beklageligvis til stor skade, grunnet støtten som de gruppene har fått, fra sine varierte hjelpere. Men det er ingen annen vei å gå.

Midlertidig våpenhvile

«Midlertidige våpenhviler» løser ikke konflikten, men redder skadde, og det er viktig og sant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt