Kasy B. Galgalo

1

Du gjør vel ikke denne tabben?

Nettavisene flommer over av klikkskapende overskrifter av typen: «Dette gjør du FEIL» «Du gjør vel ikke denne tabben?» «Du har sannsynligvis skrelt mangoen feil hele livet» I redsel for å tabbe oss ut med å ikke utføre hverdagslige gjøremål i tråd med gjeldende retningslinjer fra fagfolk, eksperter og sosiale konvensjoner, trykker vi pliktskyldigst på linken for å lese artikkelen. Er jeg innafor? Eller bør jeg skamme meg over mine misfoster av noen mangobiter?

Publisert: 25. feb 2018

(«Åfriogbevaremegvel, jeg har vel ikke noen gang latt noen se meg spise mango på denne måten? Hvis ikke kan jeg kanskje redde meg inn med å poste den riktige fremgangsmåten som et genialt tips på Facebook og late som jeg har gjort det på denne måten hele livet. Puh! Problem løst! Sosial status reddet!)

Hvor kommer det fra, denne redselen for ikke å gjøre alt riktig?

Det begynner allerede ved fødselen. Er hodet noen millimeter stort? Legger barnet på seg et gram for mye eller for lite i løpet av uka? Ammer du ikke, spiller du russisk rulett med barnets helse. Ammer du for lenge, er det ekkelt og på kanten til insestuøst. Våger du deg inn på mammaforum, blir du raskt fortalt hvor uansvarlig du er. For du klipper vel ikke neglene til babyen med negleklipper? Du vet vel at det IKKE er den anbefalte fremgangsmåten? Og skulle du finne på å gi barnet ditt brød med spor av honning i, er det jevngodt med aktiv dødshjelp. (Seriøst, hvem tenker på å sjekke ingredienslista på brødet før du gir smårollingen en skive?)

Gjennom hele oppveksten blir barna testet, målt og veid etter alle kunstens regler. Ethvert avvik fra normalkurven skal dokumenteres, arkiveres og helst repareres. Jeg blir helt sjokkert når jeg hører om førsteklassinger som ikke kan reise bort i vinterferien, fordi de må være hjemme og pugge mattestykker til kartleggingsprøven. En dårlig poengsum går nemlig ikke bare ut over barnet selv, men hele skolen. Presset på å leve opp til normen er tungt på 6-åringens skuldre.

En internasjonal undersøkelse fra 2011 viser at Norge er et av de landene i verden med strengest sosiale normer, på linje med Pakistan, India og Sør Korea. I følge undersøkelsen gir dette seg blant annet uttrykk i sterke restriksjoner på hva som er sosialt akseptabel oppførsel i hverdagslige situasjoner.

Og vinduet for hva som er akseptabelt ser ut til å bli smalere og smalere. Du skal være tynn, men ikke for tynn. Du skal drikke på fest, men ikke for mye. Du skal ha sex, men ikke med for mange. Du skal gifte deg, men ikke for tidlig. Du skal få barn, men ikke flere enn tre. Du skal ta mammaperm, men ikke være hjemme for lenge. Og så skal du se smashing ut, selvsagt. Over hele deg. Hvis ikke får du høre det i sosiale medier.

Den svenske Farmen-deltakeren Daniella mottar drapstrusler og hets. Hvorfor? Fordi hun har for store mellomrom mellom tennene.  Seriøst! Voksne mennesker skriver at Daniella ikke har rett til å leve, på grunn av tennene sine. Da er det kanskje ikke så rart at stadig flere unge jenter legger seg under kniven for å få fikset på utseende sitt. Det handler ikke bare om sosial status eller likes på instragram, men om retten til å leve. Om å ha verdi som menneske. Å ikke være et misfoster i Facebookmonsterets øyne.

Er det et slikt samfunn vi vil ha? Et samfunn hvor vi ustanselig leter etter feil og avvik hos hverandre? Hvor det å være annerledes er ensbetydende med å være feil? Hvor mennesker som stikker seg ut fra normalen blir møtt med hets og skam?

Så er det kanskje ikke tilfeldig at ordet «tabbe» til forveksling ligner på «tabu». Små brudd på konformitetsnormen blir nemlig møtt med tabuets moralske fordømmelse og sosiale sanksjoner. Er det rart man er redd for å stikke hodet frem? Er det rart man er redd for å mene noe – noe annet enn de allment vedtatte sannheter?

Alle vet jo at det å ytre seg i bunn og grunn vil være en tabbe.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Nett-trollene vinner

Publisert over 1 år siden

De jakter på alle, gir dem noe å tenke på for så å avvise hele mennesket. Genialt i en nedbrytnings prosess. Hvis alle var like godtroende ville ikke nettrollene få noe ut av moroa. At de er ytrestyrt sier også noe om samfunnet. Indrestyrte mennesker lar seg ikke overstyre. Sosial kontroll gir eliten mange fordeler. Marionettene svinger rundt. 

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
28 dager siden / 8510 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
29 dager siden / 6425 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
23 dager siden / 3396 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 2852 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
18 dager siden / 2691 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 2191 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 2016 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
12 dager siden / 1775 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
1 dag siden / 1741 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
16 dager siden / 1736 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere