Benito FAUVEL

31

Krigen er ment kun for hyklere

jeg trodde aldri jeg skulle bruke ordet hyklere for La Fontaine lærer oss av vi sikkert har en bærebjelke i øyet vårt, mens man bare bruker tiden for kun å kritisere andre. I hvert fall så går det ikke en dag lenger før man greier noe ufint å si om andre, eller om livet. Allikevel er krigen i Syria kun for hyklere.

Publisert: 25. feb 2018 / 116 visninger.

Jeg åpnet nettavisene for å lese først at Paven sender en klar beskjed- hvem i alle dager kan da få slik beskjed når noen bruker tiden for å bombe andres land ?- klar beskjed for å stoppe umidelbart krigen i et området av Kloden jeg adri hadde hørt om før. Det er kanskje først poeng med krig. Man lærer geografi. Ja, hva skal vi gjøre for at folk kan geografien sin ? 

 

Så oppfordringen fra Kirken førte veien videre til både sammarbeidet mellom Frankrike og Tyskland, så til Les Nations Unies. Der måtte jeg stoppe for å reflektere. Ord der gir inntrykk at noe går galt. Greit, jeg kan ta helt feil, jeg har jo to øyer, men står det ikke at " U.N. stemmer alle for en, en for alle for at " de " slutter med ilden ". Fransk oversettelse til norsk er ikke helt der- det hadde vært vrient å jobbe som tolk hos den størte arbeidsgiver hvor språk er første verktøy. Nei, jeg hadde sikkert sendt feil signal. Som heter politisk korrekt. Jeg har ikke tunga i munnen for å bare drikke, spise, sleike. Nei, noe er fullstendig galt.

 

Poenget er at du stopper ikke en krig fordi du sitter på en stol, i ring, med små flagg. Er Russland slemmingen da det står at det var hefitg diskusjoner om hvordan man tar pause fra en krig ? Ikke vet jeg, jeg satt ikke der alle ble enige. Der det er galt der at jeg ikke ser poenget å stemme for å stoppe en krig- for å gi folk der assistanse. Nødhjelp må det vel nå hete- siden det er få som klarer å stoppe å kaste bomber etter at de begynte med en. Nei, vent gitt, vi har en hel kasse med slike. Vi har jo betalt- en slags fyrverkeri for hyklere. 

Neimen, jeg fatter ikke at de gjør det. Nations Unies ? nei det mangler land der det er krig ( sandkassa ) og de er hvert fall ikke samlet for å ha samme mål. Greit, det har alltid vært fælt med krig, jeg er ikke der å si at ingen gjør en god jobb, men for å begynne med, så kan du ikke si at det er greit å ha krig, hele tiden, dag og natt, uten hensyn til hva, hvem som helst- for så å stemme for en pause.

 

Tredve dager ? hva slags pause er tredve dager ? Har vi ikke lært Historien vår ? Finnes det virkelig kunst i krigen ? er vi der å bruke all våpen vi har- som indianer mot cow-boyer ? ha fanger, sykehus fulle av soldater uten bein, arm, hod...nei greit, den kaster vi utafor stuppet. 

 

Historien viser oss at korsfarere- som ble til slutt anklaget for hykleri- det vil si å ha to arbeidsgivere- hadde hovedkontor på Malta- takk Aftenposten for en fin artikkel. Der i La Valette på 1200 tallet hadde da sykehus med topputstyr. Der må jeg si at jeg var imponert for de prøvde så godt de kunne for å friske opp de syke og tok imot andre for å kutte bein, arm, hender, føtter. Er da ingen som har lest om dette ? Må det alltid være en avis som publiserer noe for å varsle oss at krig er det verste som finnes ? 

Det var ikke engang nærmere oss, men på 1200 tallet. Helt normalt ? eller hvor er grensen for at noen bestemmer for å ødelgge alle våpen som finnes i verden ? Vi har ingen tid å miste. Masse våpen å ødelegge, de er nedgravd i jorder. Vet dere hvor mye penger det koster å detonere minner som moser beina som står på ? Jeg har ikke tall, men jeg tipper at en bruker vel en time for å grave en slik en opp, så titte litt på åssen den er plassert, for så å sikre seg at den kan eksplodere. Det er trist å sende ambassadører som Lady Diana for å si " hør her, dette er alvorlig ". 

 

Vi hadde god tid for å ta en enkel resolusjon som det heter. Ingen produserer lenger våpen. Legg kniven tilbake ved siden av smøret. Man trenger ikke våpen for å være sint mot naboen, man har allerede seg selv å takle først. 

 

Så bærebjelke er reelt hos mange som er der å leke ord-fører, moralister og andre stillinger hvor det er lett å påpeke at noe er galt- fra en kontor som står langt unna sandkassa. Om UN hadde da kontor rett ved siden av krigsområder, da hadde jeg fortsått poenget. Slutt å kaste bomber i sanden, man får masse sand i øyene, jeg har jo alt bærebjelker. Men nei, det er det som er det meste hykleriske. De beordrer nesten å ta pause- fordi ? barna, familier, folk allerede i nør fra før dør, er syke blør fra nesa og har fått på seg for mye armert betong.

Jeg fatter ikke at man kan si noe sant. Tredve dager for ? å rydde ? så vi kan fortsette ? Herregud, jeg håper at han følger på- som en slags OL for hyklere. Jeg kunne si at jeg kan tro at Paven ikke har noe i øyenene, men jeg vet ikke helt. Kan noen høre på hva Kirken sier lenger ?

Hvem har makta nå ? Nei, noe er galt, dette må granskes for det er virkelig noen som jobber på alle fronter. Jeg er så oppgitt at jeg har stor forståelse for Gud som ser på dette. Nei, igjen ? små barn og familier, siviler ? Nei, jeg gidder ikke å hjelpe til der. Menn må rydde opp i sandkassa. For mye dritt der. 

Krig som den vi har i Syria er for hyklere. Krig er der for å bruke penger fra hjelpen, fra fond, det gir lønn til militære, til forskning, til utstyr som skal til skykehus, penger til drivstoff, mat for soldatene må jo spise noe for å trykke på knapper, penger som går til fabrikker som lager våpen og ammunisjoner. Hev stemmen ? ikke nok, sannsynligvis. Dette er et brev i flaska kastet i havet. Jeg har så rett denne gangen, De leker med siviler. Ta ansvar minst tredve dager, så tredve dager til, deretter tredve dager til, for så å gå videre med noe annet. Blir man ikke lei av krigen ?

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77408 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43451 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34841 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27801 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22442 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22150 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20053 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19055 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
1 dag siden / 161 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 359 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 136 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 123 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 178 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
3 dager siden / 232 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
4 dager siden / 273 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
4 dager siden / 161 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
4 dager siden / 113 visninger
Les flere

Siste innlegg

Les flere