Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

«Pussygrabbing er en greie»

Unge krenker hverandres seksuelle grenser, men metoo treffer ikke nødvendigvis de yngste. Nå må voksne ta ansvar for å hjelpe dem.

Publisert: 23. feb 2018

Nakenbilder, å bli tatt på, ropt etter, utsatt for seksualiserte rykter og trua til ting de ikke ønsker, er en stor del av hverdagen for mange unge. De vet for lite om hva som er ulovlig, og forstår i for liten grad konsekvensene av det som skjer.

Det viser Barneombudets nye rapport om seksuelle krenkelser, som ble presentert denne uka. Den oppsummeres med et sitat fra ei ung jente: «Alle kjenner noen som har opplevd det, eller så har man opplevd det selv».

Endring

Metoo-kampanjen har satt seksuelle krenkelser på dagsordenen. Men har kampanjen nådd tenåringene? Det er vanskelig å vite.

Barneombudets arbeid ble påbegynt før metoo. Samtidig sier barneombud Anne Lindboe at ungdom har vært opptatt av temaet helt uavhengig av den internasjonale kampanjen.

Unge har en hjerne under ombygging. Konsekvenstenkninga er ikke ennå fullt utvikla. Er du forelska og sender et nakenbilde til kjæresten din, tenker du ikke nødvendigvis på at han kan lagre det og bruke deg mot deg den dagen det blir slutt. De som deler bilder, tenker ikke på hvor psykisk skadelig det kan være at hele skolen har sett deg naken. Og at det faktisk er ulovlig.

Egne regler

Siden sosiale medier fortsatt er nytt og vanskelig å regulere, skaper ungdom mange av reglene selv. Seksuelle grenser kan være tøft nok å håndtere når vi møtes ansikt til ansikt, men er enda mer grumsete i våre digitale liv. Voksne har ikke klart å gi ungdom de verktøyene de trenger for å unngå seksuelle krenkelser på nettet. Og det er enda vanskeligere for foreldre å følge med når ungdom stadig finner nye digitale plattformer.

«Pussygrabbing er en greie. Det skjer når som helst, og gutta ser på det som en joke eller kødd, men det er vondt og det er ubehagelig», sier ei av jentene i rapporten.

«Pussygrabbing» betyr å ta ei jente i skrittet, og ungdom har mange slike begreper. De snakker om «groping», «slutshaming», «catcalling», «dickpics» og «nudes». De engelske begrepene er tegn på at disse fenomenene ikke er noe de hovedsakelig har snakka med foreldrene sine om eller diskutert på skolen. Det er ord og uttrykk de har plukka opp på nettet.

Digitalt

Der ryktene før spredte seg muntlig, spres de i dag på nett, og ofte gjennom bilder. Unge er enige om at det er greit å sende nakenbilder til en du stoler på, men det er ikke greit å spre dem videre. Likevel har rettsvesenet behandla flere saker det siste året der unge mennesker har blitt dømt til bøter eller fengselsstraff for å spre nakenbilder på nett. En undersøkelse NRK har gjort, viser at en av fire tenåringer har sendt et lettkledd- eller nakenbilde til en annen.

Krenkende rykter spres mye fortere og lengre enn før. Skolegården er ikke lenger et fysisk avgrensa område, og at kommunikasjonen foregår digitalt, skaper et filter som gjør at det er lettere å miste hemninger.

Vet ikke

Nesten hver tredje jente i alderen 18-19 har en eller annen gang i livet opplevd en kroppslig, seksuell krenkelse, viser Ungdata-rapporten fra 2017. Ungdommene tror sjøl at seksuelle krenkelser er vanlig fordi de ikke helt vet hva som er rett og galt. De er usikre på både egne og andres grenser.

Mer og bedre seksualundervisning er en av Barneombudets anbefalinger. De mener at unge må få bedre opplæring i hva som er straffbart, at vi må styrke ungdoms digitale dømmekraft og at foreldre må engasjere seg mer.

Hjelp

Selv om ungdom trenger å bli mer bevisst på hva som regnes som seksuelle krenkelser, er det ikke sikkert metoo-kampanjen er den rette for dem. En fjortenåring kjenner seg ikke automatisk igjen i problemstillinger som handler om at mektige politikere og filmprodusenter utnytter posisjonen sin og tafser på yngre kvinner. For de aller fleste vil de seksuelle grensene heller bli utfordra på fest, i klasserommet eller på nettet, av jevnaldrende som er like usikre som de er sjøl.

Men metoo kan være en viktig påminning til oss voksne. Tenåringene trenger hjelp fra voksne til å diskutere og definere sine egne grenser. Helst før festen der den kuleste i klassen prøver å presse dem til noe de egentlig ikke vil.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

33 innlegg  2002 kommentarer

Guds ekteskap er godt og holder livet ut.

Publisert over 2 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Voksne har ikke klart å gi ungdom de verktøyene de trenger for å unngå seksuelle krenkelser på nettet. Og det er enda vanskeligere for foreldre å følge med når ungdom stadig finner nye digitale plattformer.

Ungdom må lære av mor og far. Dessverre er de fleste foreldre i dag dårlige forbilder fordi de hadde samme holdning til ungdoms-sex som sine barn har - bare uten sosiale medier.

I ungdomstiden bygges vår karakter, når  man debuterer lenge før man gifter seg og kanskje har flere forhold har man et dårlig utgangspunkt.

Det er hovedgrunnen til skilsmisser.  

Ungdom som vokser opp med foreldre som vandrer med Gud i hjemmet og derfor vet at sex kun velsignes i et ekteskap, de vil nyte denne Guds gode gave i alle år sammen.  

Dagens elendige parforhold skyldes den seksuelle frigjøringen.

Seksualundervisning i skolen kan gi kunnskap og fokusere på kommunikasjon, relasjon, kjærlighet, økonomi og hjemmets funksjon i lokalmiljøet.  

Kommentar #2

Benito FAUVEL

31 innlegg  10 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Hei, 

Ja, man skal være varsom når det gjelder bruk av teknologien for å drive med å spre rykter. Men jeg kan godt si at rykter som ble spredd all den tiden før mobilkamera ble brukt, og før man forsto omfanget av kamera som bevis når en var naken ( med klokkeslett og dato ) de ryktene er mye verre. Et godt eksempel er jo hvordan de reisende fortalte hvordan det var i Amerika, uten bevis. Så de laget beviser, og man lagde bilder opp i hodet. Slik er det med myter og mytologier fra hele verden. Man sa noe som ikke var sant, eller man forstørret hele bildet av det som skjedde. Så jeg tror ikke at Gang Rolf var så stor at han kunne bære en hest, men mest at det var så mye gjørme at støvlene var mørkete, fordi islandshester er jo solide dyr som kan løpe fort når de ønsker. Ja. da kan man tro at han var stor. man kunne tro også mange andre typiske myter som forteller hvordan verdenen ble skapt, men nei, det man har hengende i Verdensrommet ikke er dyr. det finnes mirakler og imponerende fysiske forandringer men det skyldes vår lite kunnskap om å sette ord på hendelser. Per i dag så har ikke vi klart å finne nye ord for å gå over fra inntrykk til uttrykk. Hva skjedde er besvart med de samme ord. Det er da tøft å bedømme utifra kun få ord, og hvert fall vrient å tro når noen lyver. Jeg forsvarer ikke at noen tar bilder for å spre de til alle på det offentlige rom, men fordelen er nå at man vet nøyaktig hvordan historien ser ut.Fordi bevisene er klarere bilder. Man tyder ikke lenger med hjernen som når man lagde bilder for å tenke på en kjempe hval som slukker en hel båt. Så man kan hjelpe de som ikke har peiling på lovverket. Ungdommer vet når de går over grensen, og vet at de leker med ilden, men siden voksne ikke tar tak i det som det skal, skjer det alvorlige hendelser.Man kan støtte de krekende fordi man har materialer, beviser, tid og dato. Men bilder skal aldri bli brukt for å konfrontere direkte.Som skrevet ovenfor, var det verre for å bevise hvem som spredde rykter før mobilen ble oppfunnet. Så det går da fremover mot en akseptabel løsning for alle.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere