Benito FAUVEL

31

Gud hjelper på den måten

Musikk igjen med et nytt innlegg. Musikk og teknologi kan bli sett som en god kombinasjon, men ikke når man står der, uten å vite hvem som skrev så fin musikk ! Synd at man ikke er konsekvent med å nevne navn på komponisten. Gud hjelper på den måten

Publisert: 21. feb 2018 / 237 visninger.

At man klarer seg likevel. Om man forstår hva å tro betyr. Om man ønsker å tro at troen er en kanal som går direkte til noen som kan ordne på ønsker. Om man fortsatt tro at kanalen virker hele veien, og at ønsken om å vite hvem som skrev musikken er besvart, og om man lar gud ordne dette uten å forstyrre.

 

Så dette er nøkkelen for alle som ønsker å tro på at gud er god nok til å ordne alle minste detaljer i livet vårt. Jeg elsker vakker musikk. Romantikken er sjangeren min. Musikken må flyte, man må få bilder oppi hodet, man må reise, være med orkesteret, høre solistene fortelle det som skjer. Og man må forstå budskapet. Og man må la musikken styre det hele. Så er det viktig med at musikken er stemt. Ikke for mye sure akkorder, ikke for mye appogiaturer- noter som er flyttet forover fra neste akkorden for å markere at nesten akkorden er spennende. Hjernen er flink til å sortere men musikken må holde seg nær det enkleste. 

 

Så Romantikken er der jeg drar alltid tilbake til- etter å ha besøkt andre perioder. Viktig å besøke andre former- finne det som er interesser de andre. Russisk musikk er noe for seg, helt unik, lånt fra nesten alle " komponister " fordi Russia har jorder som påvirker sjelen til hver enkelte. Steppene er det som er estetikken hos de russiske komponister. De elsker viddene, lange strekninger med skog og høye gress.  Så har de malt vinden, snøen, kulda, natta, sol som reflekterer vann, store innsjøer. Og man forstår med en gang dialekten, spesifikt for messinginstrumenter. Horn, tromboner og tubaer har spesielle klang. Jeg vet med en gang at det er et russisk orkester som spiller- på samme måte som man vet med en gang at Black Dyke spiller- et brass band som vant så mange ganger The Brass Band championship- konkurranse i The royal Albert Hall. Lett å skrive, må ha engelsk tale for å si det perfekt. Royal Albert Hall er engelsk identitet. 

Da jeg studerte musikk på musikkonservatoriet- kjøpte jeg mini disc, som bevarer musikken lenger enn cd-er. Så jeg brant lydspor fra cd til mini disc. Så fikk jeg tak i sempler- en slags kort versjon av nye musikkstykker som kommer hvert år på markedet. Jeg gjenkjente musikken av Bach, men så stod det tomt for det stykket som tok meg tilbake der hjertet mitt slår fort. Romantikken i denne musikken  finnes ikke bedre. Nei, søren ! Pokker ! Gud hjelp meg. 

 

Ja, det tok kjempelang tid- ni år faktisk før jeg kunne sette et navn på den meste romantiske musikken. Hvert fall åpningen er fortrillende vakker. Slik brenner jeg masse musikk i hukommelsen. Jeg kan ikke si hvor mange komponister jeg kan utenatt, men jeg er opp mot et tusen av dem. 

Nå er dere spent på navnet til komponisten ? jeg var, jeg også. Takk Gud for at jeg fikk satt en figur på den person som skrev symfonien. No 1 ! Man trenger så klart teknologien og Vasily Kalinnikov skrev en del symfonier, og det er alltid den første som er best. 

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77409 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43454 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34841 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27802 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22442 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22150 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20053 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19055 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
1 dag siden / 161 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 359 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 137 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 123 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 178 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
3 dager siden / 233 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
4 dager siden / 273 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
4 dager siden / 163 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
4 dager siden / 113 visninger
Les flere

Siste innlegg

Les flere