Astrid Sætrang Morvik

9

Satan, hvor er du?

Det er fastetid og tid for fristelser, eller til å motstå dem. Fastetidens prekentekster lar oss møte våre bibelske helter i det de er i ferd med å fristes eller selv frister andre. Fristelser er ingen spøk. Når vi faller for fristelser, kan mye gå galt. Men hvor kommer fristelsene fra?

Publisert: 21. feb 2018

 

Jeg snakker ikke om banaliteter som sjokolade og annen mat eller drikke. Det kan være dumt å spise for mye, men det er neppe noen synd. Jeg snakker om slikt vi helst ikke snakker høyt om, som løgn, utroskap, misbruk og andre lyster som truer gode relasjoner oss mennesker imellom og får oss bort fra Gud. Adam, hvor er du? ropte Gud da han og Eva som de første mennesker noen sinne falt for fristelsen. Nå var det vel ikke fruktspising sånn generelt som var problemet deres, men at de gjorde Gud imot. De brydde seg ikke om Guds bud - eller dette ene forbudet iallfall - for de skjønte det ikke. Der kan jeg kjenne meg igjen: Det er mange bud jeg ikke skjønner vitsen med. Gi meg en god forklaring, så skal jeg vurdere om jeg vil følge dem eller ikke. Etterpå skammet de seg og flyktet fra Gud. Slik har jeg det også. Når jeg gjør noe galt, har jeg ikke lyst til å konfronteres med det. Det blir lettere å holde distansen til Gud.

Men hvor kommer fristelsene fra? Ble Eva fristet av frukten, eller var det slangen? Jeg tipper det var frukten som var fristende, men hun spiste ikke før hun hadde vært gjennom en indre dialog: Skal, skal ikke? Gud har jo sagt, men mente han virkelig? Hvorfor er dette så galt? I fortellingen symboliseres denne indre dialogen med en slange, sikkert fordi slanger til alle tider har vært litt skumle og potensielt dødbringende. Det passet bra for Syndefallsberetningens forfattere å bruke slangen som symbol på Fristeren.

Jesus ble også fristes, fortelles det. Etter 40 dager i ørkenen ble han sulten. Han fikk lyst på brød. Han hadde makt til å skape brød av stein. Han fikk lyst på makt, han hadde muligheten, han var jo Guds sønn. Evangelistene forteller at det var djevelen som fristet ham. Djevelen var en overbevisende fyr, men Jesus var lurere. Etter dialogen mellom de to – eller var det egentlig en indre dialog – fikk Jesus jagd djevelen bort. Bra gjort, Jesus!

Senere ble imidlertid Jesus fristet av sin gode venn, Peter: Gud fri deg, dette må ikke hende deg, sa Peter da Jesus fortalte hvor mye fælt han skulle gjennomgå i Jerusalem til påske. Vik fra meg, Satan! ropte Jesus til Peter, og Peter vek forskrekket unna. Jesus klarte seg igjen. Heldigvis for oss.

Men var Peter Satan? Han var jo bare en god venn som ville hjelpe Jesus! Denne fortellingen illustrerer godt at fristelser er noe som ser bra ut, ikke ondt, men godt. Det er derfor vi fristes. Og fristelsene kommer ikke fra en ond figur, men fra oss selv eller andre vi stoler på. Det er derfor det er lett å falle for dem. Men kanskje det ble litt lettere for Jesus – og for mange kristne – om vi setter et navn på fristelsene og den indre/ytre dialogen og kaller den Satan. Det er lettere å kjempe mot noe utenfor oss selv enn det som bor inni oss.

Lysten til det onde finnes i våre egne hjerter. Djevelfigurer hører hjemme i tegneserier, ikke i virkeligheten. Bibelen er full av symbolikk. Dette er et godt eksempel. Det gjør ikke fristelsene mindre truende, men vi kan ikke skylde på djevelen eller Satan. Valget om å gjøre godt eller ondt er vårt eget, frie og gudgitte valg.

Nå er det fastetid. Hensikten med å faste er å styrke det indre mennesket i kampen mot fristelsene, for den kampen raser i vårt indre – ingen andre steder. Jeg vet ikke om det hjelper å avstå fra mat, men jeg tror det hjelper å be. God fastetid!

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

48 innlegg  582 kommentarer

Jeg skal slanke meg før påske- men regner med djevelen

Publisert rundt 2 år siden
Astrid Sætrang Morvik. Gå til den siterte teksten.
Djevelfigurer hører hjemme i tegneserier, ikke i virkeligheten.

De fleste av oss her i Norge klarer oss vel bra frem mot påske, med fastetid og ny innvielse for Gud.

Det er nok verre for alle som er slavebundet av satan med psykiske plager, både i Norge og i mange land i verden. Og svært mange mennesker tilber satan, og har en religion hvor demoner er kraften og konstruktørene bak. 

Jeg tenker på kvinnen i bibelen som hadde en blødersykdom, - satan hadde bundet henne i 12 år. sa Jesus. Jeg tenker på alle besatte i verden som er offer for voodoo, heksedoktorer og magi. Satan har besatt dem og de skader seg, skjærer seg selv og tar selvmord tilslutt. Jeg tenker på selvmordsbombere som lydig følger instruksene fra underverdenen.

Og jeg tenker på Judas, som Jesus sa hadde en djevel. Jesus sa at for det mennesket, var det bedre at det ikke var født. Satan gjorde det slik at han forrådte Jesus. Satan er en virkelighet, men snart skal han lenkes, dømmes , straffes og pines for så å kastes i ildsjøen. God påske.

 

3 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Det er ikke synd å fristes.

Publisert rundt 2 år siden
Astrid Sætrang Morvik. Gå til den siterte teksten.
Det er fastetid og tid for fristelser, eller til å motstå dem.

En liten skrivefeil her.  Det er tid for fristelser og å motstå dem.  Ved din formulering får jeg inntrykk av at fristelsen unfanger og blir til en synd i ditt liv.

Jakob er helt klar her i kapittel en.  Vi fristes av å dras og lokkes av egen lyst.

Men det er ikke synd, - helt lovlig å fristes.

Deretter, når (hvis) lysten unnfanger føder den synd.  Og når synden blir fullmoden føder den død!

Men en kristen skal ikke synde sier både Johannes og Paulus.

«Mine barn! Dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde.»

«Hva skal vi da si? Skal vi forbli i synden for at nåden kan bli dess større? Langt derifra! Vi som er døde fra synden, hvordan skulle vi ennå leve i den?»
‭‭Romerne‬ ‭6:1-2‬ 

Det er noe forunderlig over holdningen til det å være lydig mot Jesus.  Han sier at de som holder Hans bud er dem som elsker Ham.  Allikevel sier mange kristne med stor selvfølgelighet at de synder mange ganger hver dag.  Er det mulig, -er det rett holdning til fristelser?

Bibelen sier jo helt klart at nåden opptukter oss til å leve tuktig, rettferdig og Gudfryktig!  (Titus).

Det er ikke snev av synd i det Bibelordet?  

Joda, Satan er i full aktivitet.  

Men vi har seier over ham ved Korset.

«Ta derfor Guds fulle rustning på, så dere kan gjøre motstand på den onde dag og bli stående etter å ha overvunnet alt.»

Var det skrivefeil, Morvik, eller er det synd å fristes?  Kan en kristen si nei hver gang?  (Nesten hver gang - å falle er unntaket?)
‭‭

 

Kommentar #3

Daniel Krussand

30 innlegg  2002 kommentarer

Nå er det Fredstid, Guds Fred.

Publisert rundt 2 år siden
Astrid Sætrang Morvik. Gå til den siterte teksten.
Nå er det fastetid. Hensikten med å faste er å styrke det indre mennesket i kampen mot fristelsene, for den kampen raser i vårt indre – ingen andre steder.

Det er godt å faste.

Men kristne skal da ikke styrke det indere mennesket i fastetiden, - og ikke resten av året?

Og at fristelser raser i en kristens indere, - hvor har du det fra?

«Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere. Ikke som verden gir, gir jeg dere. La ikke deres hjerte forferdes, frykt ikke!»
‭‭Johannes‬ ‭14:27‬ 

Morvik, det er tider med kamp, men din fremstilling er gal.

Kommentar #4

Robin Tande

24 innlegg  3738 kommentarer

Joda

Publisert rundt 2 år siden

Denne djevelen er der hele tiden og frister meg. For eksempel når jeg er her på Vd og leser alle disse forklaringene på en allmektig og kjærlighetsfull skaper, ondskapen, sorteringen og straffingen. Djevelen frister meg til å være ærlig (uffda kanskje noe godt i ham?) og skrive at alt er og blir bare mer  primitivt, og verre og verre jo mer de rasjonaliserer. 

Men jeg er da sterkere enn denne djevelen og lar være å skrive det.

5 liker  
Kommentar #5

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Stå ham imot !

Publisert rundt 2 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
Denne djevelen er der hele tiden og frister meg. For eksempel når jeg er her på Vd

Hvorfor faller du for fristelsen til å gå inn på VD da, og utsette deg for all elendigheten.  (:-)

2 liker  
Kommentar #6

Johannes Taranger

7 innlegg  626 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

Om vi ser til hva NT sier om faste, så sier den ingenting om at dette skal foretaes på en spesiell årstid. Fastetiden som vi kjenner den er da en kirkelig tradisjon, men ikke anbefalt i NT. Faste er en meget individuell sak, mener jeg. Om man står innfor en vanskelig avgjørelse, så kan det være riktig med faste og bønn, for å få klarhet i det og bli ledet av D.H.Å. Når som helst på året, kan det skje. Som man ser i Ap.gj. 13,2  som henviser til utvelgelsen av Saulus og Barnabas, og den første misjonsreisen "..Etter faste og bønn la de hendene på dem og lot dem reise" Innvielse til et liv med Gud er en helårlig foreteelse , dag for dag, som da bidrar til det som Bibelen omtaler som sinnets fornyelse. Den prosessen varer hele livet ut. Men det er opp til den enkelte troende å være en del av denne prosessen som da er en modningsprosess, og som da vil vise seg å føre til at man i stadig mindre grad gir etter for fristelser som man møter på sin vei gjennom livet

3 liker  
Kommentar #7

Robin Tande

24 innlegg  3738 kommentarer

Feilstilt spørsmål

Publisert rundt 2 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor faller du for fristelsen til å gå inn på VD da, og utsette deg for all elendigheten.  (:-)

Jeg lar meg ikke friste til å la være å søke forståelse og vennskap over trosgrenser - bli venn med et godt menneske som deg f. eks.

3 liker  
Kommentar #8

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
Jeg lar meg ikke friste til å la være å søke forståelse og vennskap over trosgrenser - bli venn med et godt menneske som deg f. eks.

Så godt menneske er jeg vel ikke at det gjør noe, men tusen takk likevel. Skulle bare ønske at du ikke lot "dårlige" mennesker bestemme, eller forme ditt Gudsbilde.

Ha en god natt !

3 liker  
Kommentar #9

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

For å si det som det er Tande.

Publisert rundt 2 år siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.

Denne djevelen er der hele tiden og frister meg. For eksempel når jeg er her på Vd og leser alle disse forklaringene på en allmektig og kjærlighetsfull skaper, ondskapen, sorteringen og straffingen. Djevelen frister meg til å være ærlig (uffda kanskje noe godt i ham?) og skrive at alt er og blir bare mer  primitivt, og verre og verre jo mer de rasjonaliserer. 

Men jeg er da sterkere enn denne djevelen og lar være å skrive det.

Jeg har mer respekt for din ærlighet, oppriktighet og undring enn for disse dommedags-"profetene" som sprer sitt budskap både her på VD og ellers i samfunnet.
Det er menneskelig å være ærlig og reagere på det man opplever som motstridende meldinger hentet fra en gammel pakt tiltenkt jøder.

Det er også høyst nødvendig.
Problemet er at all denne vreden,straffen og dommedagspraten overskygger at Jesus er det eneste vi trenger for liv og død.
Der stiller djevelen med meget dårlige kort,og har ikke nubbsjanse.

Sunn fornuft er gudgitt.
Faste frelser ingen.

3 liker  
Kommentar #10

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

Min erfaring med Satan er at jeg ikke behøver å spørre etter ham. Jeg tror han har funnet meg de gangene han har hatt interesse av det, uten at jeg har oppsøkt ham. 

Kommentar #11

Kjell G. Kristensen

100 innlegg  13843 kommentarer

Anklagelse

Publisert rundt 2 år siden
Astrid Sætrang Morvik. Gå til den siterte teksten.
I fortellingen symboliseres denne indre dialogen med en slange, sikkert fordi slanger til alle tider har vært litt skumle og potensielt dødbringende. Det passet bra for Syndefallsberetningens forfattere å bruke slangen som symbol på Fristeren.

Ja, i den bibelske betydningen har denne fristeren fått mange navn, ett av dem er "anklageren", men også den gamle slange. At han får symbol av å være en slange viser til adferden til denne dyrearten; "Slangen var listigere enn alle ville dyr som  Herren Gud hadde laget."

I NT opptrer han også som en "forfører" og er identifisert ved også å være "antikrist" og "løgner/en" - i denne forbindelsen blir Peter anklaget for å fornekte Jesus hele tre ganger før hanen gol, likevel er han den klippen som Jesus skulle bygge sin menighet på. Han er altså beskrevet som en klippe/ stein - kanskje er han den snublesteinen som fører både til fall og oppreisning, noe som var fast bestemt å skulle skje. Bibelske fortellinger er spekket med symbolikk, Peter ble kalt Kefas, som betyr klippe.

I en direkte sammenligning var det Jesus som var denne klippen, og alle ble døpt til Moses i skyen og i havet, og alle spiste de den samme åndelige mat og drakk den samme åndelige drikk. For de drakk av den åndelige klippe som fulgte dem, og denne klippen var Kristus. (betyr frelser)

Navn kan vise seg og også bestå som symbolske så vel i NT, som i GT hvor de er forklart meningen med navnet. At alle ble døpt til Moses har med anklageren å gjøre, Jesus sier: Tro ikke at jeg vil anklage dere hos Far. Den som anklager dere, er Moses, han som dere setter deres håp til. 

- Og: Hadde dere trodd Moses, hadde dere også trodd meg. For det er meg han har skrevet om.

Ord til litt ettertanke...

Kommentar #12

Torgeir Tønnesen

48 innlegg  582 kommentarer

Jo mer som står på spill -jo mer av satan

Publisert rundt 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Min erfaring med Satan er at jeg ikke behøver å spørre etter ham. Jeg tror han har funnet meg de gangene han har hatt interesse av det, uten at jeg har oppsøkt ham. 

Visst oppsøker han oss, og vi trenger ikke oppsøke han. 

Mange kristne har vært bedre stilt om de skjønte hvor pågående og omfattende satans virke i vårt liv er.  Paulus sier vi ikke skal være uvitende "om hva han har i sinne".                      

Min erfaring er at jo mer kritisk fase vi som mennesker er inne i i livet, jo mer pågående er han. Det begynner tidlig med mobbing og krenkelser i skole og hjem. Satan vil ødelegge våre barns utdanning. Så kommer skolevalg og yrke - der vil han lede oss i feil retning. 

Så kommer etableringsfasen - han vil lede oss til feil ektefelle, og hindre kristelig bryllup. Han vil hindre oss barn helst. Men ser han muligheten for at det blir overgrep, skilsmisse og tragedie i hjemmet - da ønsker han mange barn å ødelegge. 

Neste fase er å ødelegge jobb og yrkesmuligheter, hindre vellykket boligkjøp, og å ødelegge relasjoner med familie og venner. 

Før han endelig går løs på helsen og helbred, når vi er blitt middelaldrende.

Hans mål er å få oss psykisk og fysisk bundet og ødelagt ned i graven, med en ufrelst sjel og Gud bannende i våre hjerter.

Kommentar #13

Per Søetorp

101 innlegg  2029 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor faller du for fristelsen til å gå inn på VD da, og utsette deg for all elendigheten.  (:-)

Hørte følgende versjon av Fadervårs siste del:

"Og led meg ikke inn i fristelse. Jeg kan gå selv."

2 liker  

Mest leste siste måned

Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
10 dager siden / 1504 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
22 dager siden / 1239 visninger
To strekar
av
Arne Mulen
3 dager siden / 1233 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
28 dager siden / 1221 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
14 dager siden / 857 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 566 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 556 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere