Lederartikkel Vårt Land

Respektfull filmatisering

Erik Poppe har laget en respektfull filmatisering av den verste terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig.

Publisert: 21. feb 2018

Mandag hadde Erik Poppes spillefilm Utøya 22. juli verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin. Det internasjonale publikummet fikk altså møte filmatiseringen av vårt nasjonale traume før filmen kommer til norske kinosaler den 9. mars.

Mottakelsen i Berlin ble møtt av både buing og applaus. De internasjonale kritikkene er blandede, noe som gjenspeiler debatten som Poppes film allerede er blitt møtt med, og vil bli møtt med. Hvor går de etiske grensene for å gjenskape en relativt fersk tragedie som spillefilm? Det er under sju år siden terrorangrepene 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept.

Her i Norge er det den seneste tiden blitt satt opp en rekke forhåndsvisninger for de overlevende og pårørende. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli har vært positive, slik styreleder Lisbeth Røyneland også her i avisen har kalt filmen for «sterk og virkelighetsnær». Samtidig finnes det også kritiske stemmer blant de overlevende. De bør også lyttes til.

I kritikken som kan reises mot Poppes film, er det både et tidsaspekt og et formaspekt. Noen vil mene at filmen kommer for tidlig. For mange er sårene fortsatt åpne. Og noen vil være kritiske til at filmen vektlegger ungdommenes desperate flukt fra gjerningsmannen. Der filmskaperne har valgt å rette søkelyset mot de overlevendes opplevelser på Utøya, for å gi oss økt forståelse av hvordan det faktisk var, risikerer de også at filmen kan bli oppfattet som en spenningsfilm.

Vi mener at Poppe har laget en respektfull filmatisering av den verste terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig. I den uhyggelige fortellingen ligger det ingen store fakter eller påtrengende dramatiseringer. Ikke minst skaper filmen en sanntidseffekt der vi følger de fortvilte ungdommene gjennom et tilsynelatende 72 minutter langt klipp, mens skuddene gjaller rundt dem.

Poppes film er oppskakende. Den er åpenbart ikke for alle, selv om den uunngåelig vil bli diskutert i lang tid fremover. Som et bidrag til økt forståelse av terrorens redsler, er Utøya 22. juli en høyst relevant film. Selv om vi kanskje aldri kommer til å forstå fullt ut.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Per Steinar Runde

211 innlegg  2476 kommentarer

"En av oss" eller "en norsk tragedie"

Publisert over 1 år siden

Både ungdommane som vart drepne og dei som kom seg unna, opplevde visseleg halvannan time med uhyre sterk frykt, truleg meir intens enn sjølv det frontsoldatar kan kjenne i blodig krig, m.a. fordi ungdommane var forsvarslause.

Men ved å kalle det terror, gjer ein massedrapa til ein målmedviten aksjon på vegne av ei gruppe med eit politisk mål. Og nettopp det gjorde Poppe då han på Dagsrevyen 19.2. ( https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19021918/19-02-2018#t=19m58s) sa at filmen var "et bilde på høyreradikalisme, som ikke bare skjer i Norge, men som skjer rundt om kring i hele verden".

Etter at politietterforskinga slo fast at Breivik ikkje hadde noko nettverk bak seg anna enn i sin eigen fantasi, forsvant frykta for dei høgreradikale nokså fort blant folk flest, trass all innsats for å halde ho ved like av ideologiske grunnar. Sjølv ein venstreorientert forfattar som Aage Borchgrevink konkludere med at det var ein menneskeleg tragedie over tre generasjonar som her førte til ein som var langt større og blodigare. Som menneske var Breivik som nordmann "ein av oss", men som massedrapsmann fekk han inspirasjonen utanfrå, så langt ein kan tru på det han sjølv har skrive.

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere