Lederartikkel Vårt Land

Respektfull filmatisering

Erik Poppe har laget en respektfull filmatisering av den verste terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig.

Publisert: 21. feb 2018 / 362 visninger.

Mandag hadde Erik Poppes spillefilm Utøya 22. juli verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin. Det internasjonale publikummet fikk altså møte filmatiseringen av vårt nasjonale traume før filmen kommer til norske kinosaler den 9. mars.

Mottakelsen i Berlin ble møtt av både buing og applaus. De internasjonale kritikkene er blandede, noe som gjenspeiler debatten som Poppes film allerede er blitt møtt med, og vil bli møtt med. Hvor går de etiske grensene for å gjenskape en relativt fersk tragedie som spillefilm? Det er under sju år siden terrorangrepene 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept.

Her i Norge er det den seneste tiden blitt satt opp en rekke forhåndsvisninger for de overlevende og pårørende. Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli har vært positive, slik styreleder Lisbeth Røyneland også her i avisen har kalt filmen for «sterk og virkelighetsnær». Samtidig finnes det også kritiske stemmer blant de overlevende. De bør også lyttes til.

I kritikken som kan reises mot Poppes film, er det både et tidsaspekt og et formaspekt. Noen vil mene at filmen kommer for tidlig. For mange er sårene fortsatt åpne. Og noen vil være kritiske til at filmen vektlegger ungdommenes desperate flukt fra gjerningsmannen. Der filmskaperne har valgt å rette søkelyset mot de overlevendes opplevelser på Utøya, for å gi oss økt forståelse av hvordan det faktisk var, risikerer de også at filmen kan bli oppfattet som en spenningsfilm.

Vi mener at Poppe har laget en respektfull filmatisering av den verste terrorhandlingen på norsk jord siden andre verdenskrig. I den uhyggelige fortellingen ligger det ingen store fakter eller påtrengende dramatiseringer. Ikke minst skaper filmen en sanntidseffekt der vi følger de fortvilte ungdommene gjennom et tilsynelatende 72 minutter langt klipp, mens skuddene gjaller rundt dem.

Poppes film er oppskakende. Den er åpenbart ikke for alle, selv om den uunngåelig vil bli diskutert i lang tid fremover. Som et bidrag til økt forståelse av terrorens redsler, er Utøya 22. juli en høyst relevant film. Selv om vi kanskje aldri kommer til å forstå fullt ut.

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Per Steinar Runde

208 innlegg  2450 kommentarer

"En av oss" eller "en norsk tragedie"

Publisert 9 måneder siden

Både ungdommane som vart drepne og dei som kom seg unna, opplevde visseleg halvannan time med uhyre sterk frykt, truleg meir intens enn sjølv det frontsoldatar kan kjenne i blodig krig, m.a. fordi ungdommane var forsvarslause.

Men ved å kalle det terror, gjer ein massedrapa til ein målmedviten aksjon på vegne av ei gruppe med eit politisk mål. Og nettopp det gjorde Poppe då han på Dagsrevyen 19.2. ( https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19021918/19-02-2018#t=19m58s) sa at filmen var "et bilde på høyreradikalisme, som ikke bare skjer i Norge, men som skjer rundt om kring i hele verden".

Etter at politietterforskinga slo fast at Breivik ikkje hadde noko nettverk bak seg anna enn i sin eigen fantasi, forsvant frykta for dei høgreradikale nokså fort blant folk flest, trass all innsats for å halde ho ved like av ideologiske grunnar. Sjølv ein venstreorientert forfattar som Aage Borchgrevink konkludere med at det var ein menneskeleg tragedie over tre generasjonar som her førte til ein som var langt større og blodigare. Som menneske var Breivik som nordmann "ein av oss", men som massedrapsmann fekk han inspirasjonen utanfrå, så langt ein kan tru på det han sjølv har skrive.

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
24 minutter siden / 5558 visninger
Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
42 minutter siden / 749 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5558 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 1 time siden / 3224 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1785 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 25199 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
rundt 1 time siden / 256 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1785 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5558 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 1482 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5558 visninger
Les flere