Hilde Løwén Grumstad

1

Har vi en blind i salen?

Har vi en blind i salen?Det spørsmålet har du neppe hørt. Leger, til nød sykepleiere, kan være ettertraktet i salen, eller om bord på flyet.

Publisert: 20. feb 2018

 Selv har jeg faktisk hørt spørsmålet om det er en lege ombord over høytaleranlegget. Flyet var på vei fra Malage til Gardermoen. En passasjer hadde låst seg inne på toalettet med voldsomme smerter, og to leger ilte til. Om bord i flyet var det flere blinde, men deres kompetanse var lite verdt i denne sammenhengen.

Trenger vi i det hele tatt en blind i salen? Hva kan jeg lære av en som ikke ser? Det å være blind forbindes i utgangspunktet ikke med stor kompetanse. Bortsett fra at det er opplest og vedtatt at blinde hører veldig mye bedre enn seende, og derfor er supre organister og pianostemmere. Nei, jeg får ikke bedre hørsel av å miste synet! Jeg lærer meg kanskje å bruke hørselen bedre, men den blir ikke automatisk bedre. Vi kan være ordblinde, fartsblinde, fargeblinde, blinde på begge øya, se oss blinde på ting eller famle oss fram i blinde. Ellers takk, hva i all verden er bra med å se dårlig eller ingenting?

Solveig Marie Oma skriver om dette i en tekst i Synlige stemmer på Kabb.no., den er vel verdt å lese! Tenk å slippe å se rot, støv, og flekker! Null stress hvis en blind kommer på besøk (bare husk å rydde litt på gulvet). Har lyset gått sa du? Skitur om natta går fint. Mørkeredd, hva er det? Slipper bortimot all reklame, sparer derfor penger, tid på shopping og fulle skuffer og skap. Folk er hjelpsomme, og hva er egentlig rasisme?

Har vi en blind i salen? Spør på kirkemøtet, i menigheten, på bedehuset, i redaksjonen, i kirken, på jobben, i klasserommet, på kommunestyremøtet, på Stortinget, i regjeringen, på søndagsskolen, i konfirmantundervisninga, på koret, i omgangskretsen.

Vi går glipp av kompetanse og andre måter å oppleve verden på hvis vi ikke spør. Synsinntrykk kan fort bli støy på linja. For lang nese, store ører, stygge tenner, for korte bukser, for trang genser, farger som ikke matcher, upussa sko, bustete hår, tannkrem på kinnet. Lista kan være uendelig. Over ting som ikke betyr noe som helst i mitt møte med deg. Egentlig. Det er bare det at jeg så fort ser meg blind på uvesentligheter. Jeg ser på detaljer, og får ikke med meg det som betyr noe.

Jeg har akkurat kommet hjem fra safari i Afrika. Der så jeg på dyrene i Afrika, og alt de har å gjøre. De har skjønt det. To eller tre arter holdt sammen for å gjøre hverandre bedre rustet mot fiender. De samlet forskjellige styrker og kompetanse i flokken.

Det er opplest og vedtatt i de fleste miljøer at vi skal spille hverandre gode, men hva innebærer det egentlig. Leter jeg bare etter dem som er som meg, men litt flinkere? En med master, høyere stilling, busslappen, grønt kort, lav bmi, absolutt gehør, merket i Birken? Hvem er det som spiller meg god? Min opplevelse er at det er de som ser meg. Og hvem er det? De som kjenner meg, som ikke bryr seg om fasaden. Heldige meg har blitt kjent med mange svaksynte og blinde de siste to årene. De ser meg, og spiller meg god!

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere