Kjersti Opstad

Aktivist og skribent
2    6

I skyggen av ditt bønneteppe begynte jeg å lete etter kjærligheten og toleransen i min egen gud, i min egen kirke i mitt eget folk.

Det finnes krefter i alle våre religiøse samfunn som ønsker å bygge broer, som ønsker å bruke tro og religion som noe som kan binde oss sammen fremover. Om vi lar debatten om tro, religion og vårt fremtidige samfunn bli de strihodede "tomme tønners" debatt, så taper vi alle.

Publisert: 20. feb 2018 / 2402 visninger.

Når vi snakker om islam så er det ikke skjønnheten i de urgamle bevegelsene og ordene du bruker når du ber, vi snakker om. Vi snakker ikke om den mentale sunnheten det er i det å ta en pause midt i hverdagens strev og bøye seg ned for noe som er større enn deg selv. Noe som tømmer hodet for stress og gir deg en liten pause.


Når vi snakker om islam, så er det ikke troen din, bønneteppet ditt, de små hellige ordene du hvisker mens du sakte berører perlene på bønnekransen din vi snakker om. Slik det, fordi du er muslim, ikke er godheten, visdommen, rettferdigheten eller styrken din vi snakker om. Vi snakker om undertrykking, omskjæring, sosial kontroll, svindel av våre fellesgoder og terror. Vi snakker veldig mye om terror. Selv når krigen mot terror har drept mange flere sivile enn hva terror har gjort. Selv når ungdommer dør i meningsløse skoleskytinger så foretrekker vi å snakke om terror. Om deg og om terror. Ikke om deg og om bønneteppet ditt.


Våre ord omhandler ikke deg. De sier ingenting om hvem du er og hva du tenker og føler. Likevel er det deg vi snakker om, ofte synes det som om alt vi noen gang snakker om er deg. Vi snakker med de hardeste, mest uvennlige ordene vi har.  Vi har utpekt deg som fienden og vi anklager deg for å ikke forsøke å passe inn. Du lever i en virkelighet med stadig skarpere pekefingre og en uendelig rekke av verbale knyttneveslag. Fordi du er den du er. Fordi du tror på det du tror på.


Når mennesker og identitet settes under press så skjer ofte det motsatte av det man hevder å ønske å oppnå. Mennesker og miljøer lukker seg. Det er naturlig. Alle trenger vi et sted å være trygge. Et sted hvor vi kan være bare den vi er, inne i vårt eget innerste indre. Ikke før presset avtar våger vi å vise verden hvem vi er. Eller som den gamle vismannen Hafiz sa det: “ Hvordan fikk rosen mot til å åpne hjertet sitt og vise verden sin skjønnhet? Den følte seg elsket, om ikke ville vi alle forbli for redde”.


Noen av de som har utpekt deg til fienden er redde. De tror at du ønsker å skade dem. Noen mener at du ikke hører hjemme her. At du forstyrrer vår ensarta idyll. Noen tror at du er djevelen, dyret, og at kampen mot deg er kampen om å stå riktig… når endetiden kommer. Jeg har sett det forklart på så mange måter, dette hatet så mange viser mot deg. Jeg har sett det fra troende og ikke troende på likt.


Men en gang var Jesus flyktning. Og opp igjennom historien har kristne opplevd forfølgelse for sin tro mange ganger. Verst var likevel forfølgelsen jødene ble utsatt for i holocausts grufulle gasskamre. Om vi ikke har lært noe annet av en historie hvor man har vekslet på å ha en rolle som forfulgt og på å være forfølger, så er det at ingen kan si noe om hvilke kvaliteter som skjuler seg i et individ basert på dennes tros og gruppetilhørighet. Hitler var kristen og Rumis guddommelige kjærlighetsdikt ble skrevet av en muslim. Så kompleks er virkeligheten.


Vi lever i en tid hvor frontene mellom mennesker tilspisser seg. En tid da ulikhetene øker. Hvor felleskapsverdier og fellesskap ikke lenger står høyt i kurs. En iskald og egoistisk tid. En tid hvor man er seg selv og sine egne nok. En tid hvor verdier kun diskuteres som noe som skiller oss og dem. Og ikke som verdisett, en veiviser til hvordan man vil leve sitt liv.


Slik er det også med tro og med religion. Vi diskuterer det både høylytt og ofte. I mange tilfeller som noe som skiller oss fra hverandre. Vi og dem. Ateistene. Hinduistene. Budhistene. Jødene. De kristne. De virkelig kristne. De rettroende kristne. Og så muslimene, fienden. Få steder er det flere “vi og dem diskusjoner” enn i diskusjoner om religion. Men må det være slik? Må religion være noe som skiller oss?


“En sann gudstilbeder ser Hans nærvær i alle former, og ved å respektere mennesket, respekterer han Gud.” sa Hazrat Inayat Khan. Indisk mystiker og grunnlegger av Inayatordenen. Er ulikhet nødvendigvis noe som må skille oss fra hverandre, eller kan vi, om vi våger, finne veier til å leve sammen på tvers av våre ulikheter? Og hvor ulike er vi, egentlig? Når alt kommer til alt?


I min husholdning er vi idag 3 muslimer og 2 kristne, eller i det minste 3 muslimer og 2 medlemmer av DNK. Den biten er problemfri. Det eneste man trenger for å leve sammen i et fellesskap er respekt for hverandres ulikhet. Bønneteppene er ikke mine, men jeg elsker dem. Jeg elsker roen de skaper. Påminnelsen. Høytiden. Jeg ser freden de skaper. Jeg lever i den hver dag.


Samtidig leser jeg daglig mange påstander om hvordan muslimer er. Hvor uvillige de er til å leve sammen med oss. Vår debatt er fordummende. Og den bæres frem av de av oss som selv har mest strisyn. “tomme tønner ramler mest”, sier et gammelt ordtak som lenge har vært talende for vår samfunnsdebatt om muslimer, tro og det nye norske fellesskapet. Vi har ikke råd til å la dette forbli “de tomme tønners debatt”.


Det finnes krefter i alle våre religiøse samfunn som ønsker å bygge broer, som ønsker å bruke tro og religion som noe som kan binde oss sammen fremover. Jeg kjente lenge til disse kreftene i islam. Jeg levde med dem hver dag og så i praksis hvor ektefølt dette var. Hvor dyp deres respekt for min tro var.


Men hva var min tro, egentlig? Jeg var som så mange andre i vårt land et fraværende og passivt medlem av Den Norske Kirke. Jeg hadde en sterk tro, men jeg fikk ikke disse to til å passe sammen. DNK og de kristne miljøene fremstod for meg som skremmende og intolerante. Dag ut og dag inn leste jeg kommentarer fra mennesker som ropte at de var kristne og som skulle vokte vår kristne kulturarv. De skremte meg. Ville de sende meg på flukt? Ta fra meg mitt land og mitt folk?


I skyggen av ditt bønneteppe bestemte jeg meg for å lete etter kjærligheten og toleransen i min egen Gud, min egen kirke og i mitt eget folk. Langt borte fra den hatefulle nasjonalismens kommentarfeltsbrøl. 

 

 

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

5 innlegg  772 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Kjersti Opstad. Gå til den siterte teksten.
DNK og de kristne miljøene fremstod for meg som skremmende og intolerante.

Godt skrevet, men dessverre tomt for realisme om islam og dens idologis negative påvirkning på samfunnsutviklingen i Norge og ellers i verden.  

Slik går det når en ser kristendom og Dnk som et større problem. Men det er jo fint at innleggsforfatter på det personlige plan har et godt forhold til muslimer og deres tro. Men islam er ikke bare en tro, det er enda mer en dysfunksjonell og totalitær ideologi som ikke er kompatibel med demokrati og frihet. Derav motstanden fra de foraktelige og ukristelige  skeptikere. 


11 liker  
Svar
Kommentar #2

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Underlig ....

Publisert 5 måneder siden

For meg, over lengre tid nå, har jeg ikke klart å forstå hvordan mennesker kan så til de grader misforstår forskjellen mellom enkeltpersoner,  (1.5 millioner muslimer)  som er da tilhørere / tilhengere / medlemmer ...  av / til .... en ideologi eller et sett med ideer  dvs  (Islam eller boken Koran).   

Det er uendelig viktig i en hvilken som helst serious diskusjon å holde de to begrepene  adskilt !  Om vi IKKE klarer det, så havner vi alle ut i en dyp grøft av upresise språk som leder bare til store misforståelser,  

Etter det er sagt,   ...  må jeg bare si at jeg undrer meg ...  hvordan en tilsynelatende opplyst menneske (prest ??) som Kersti Opstad kan falle så langt fra målet når det gjelder dette begreps differansen. Er det mulig å ta så grundig feil i hennes perspektiv overfor Islam og den trusselen den altomfatende ideologi  representere for den fritenkende vestlige verden med demokrati som ledestjerne.   Hvordan er det mulig at folk har ennå ikke fått det med seg at den ideologiske Islam har til hensikt å dominere et hvert vestlig land den kan legge under seg.  Det er bare å åpne Koranen og lese den.  Det er ikke mer som skal til. ... Les.   Og så spør deg sjøl ... Skal vi virkelig begynne å lefse med denne ideologien ?

Når andre i det norske samfunn som for eks. fra UiO tukler med å starte opp en Islam studie... Ansettelse av imamer på norsk sykehus i Bergen ... Halal slakt, mindreårig ekteskap, flerkoneri, koranskoler i Somalia, kvinne rettigheter, og med en lang, lang liste av andre ting jeg kunne ramses opp. Jeg blir både sjokkert og forundret.  Har de ikke åpnet Koranen? Har de ikke lest hva som står der?   

Om nå så at det er fredelig muslimer i verden, som vil bare be i stillhet på sine bønnetepper,   så er akkurat det meget bra for alle av oss såkalte "vantro" .. Det er meget bra at de ikke les Koranen bokstavelig ... for hadde de fredelig muslimene tatt Koranen alvorlig, så hadde den vestlige verden vært under konstant angrep omtrent siden år 600.   

Kan vi i Norge og i den vestlige verden virkelig forvente noe annet, (om vi skulle nå eventuelt bli innlemmet i en slik samfunn, gudbedre) en det samme kaos som vi ser i alle de Islamsk styrte land i resten av verden idag.  ...Om det skulle ha seg at ... muslimer kommer i flertall, og vi... de vantro i mindretall...   Det er allerede snakk om et parti i Sverige som skal starte opp i høsten for og av muslimer. ... Så,  hvorfor fungerer ikke de Islamske samfunnsmodellene ?  Er det urimelig å tro at skulle den dagen komme der muslimene får flertall i befolkningen her i Norge at "dems" ( unnskyld for eventuelt polarisering ) regler vil begynne å gjelde ?  Vil vi akseptere  "dems" regler fra dems ideologi .... eller ?   Er det så langt fra virkeligheten ?  Er det ikke greit å spør ?   Jeg bare spør ... 


http://www.varldenidag.se/nyheter/islamiskt-nytt-parti-siktar-pa-riksdagen/repqik!x5K3JcNaKWqcgs5k1RINA/


 7 liker  
Svar
Kommentar #3

Kjersti Opstad

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

At man ikke ser verden ut i fra en konspirasjonsteori, som eurabiateoriene du refererer til i det du skriver, betyr IKKE at man har misforstått eller bruker begreper feil.


Islam er en verdensreligion, ikke en ideologi. Islam er også en religion med mange ulike fortolkninger og retninger. Akkurat som kristendommen er det. Og den har faktisk svært mye tilfelles med de 2 andre religionene som kommer fra samme opphav ; - kristendommen og jødedommen.

Islamisme er en ideologi. 

Og de fleste muslimer har absolutt ingen ønsker eller planer om å overta Europa. Det finnes ingen hemmelige planer, de er ikke i ferd med å bli i flertall. De aller fleste muslimer er fornøyd med og støtter demokratiet. De ønsker ikke å bo i en shariastyrt middelalderstat. De er ikke engang enige i hva sharia er, hvilke regler som egentlig skal gjelde.

Når du snakker som du gjør så utviser du akkurat den type oppførsel som skremmer. Du gir næring til de fordommene som skader så mange enkeltindivid. Du er en av de mange "tomme tønnene", de som har fått dominere denne debatten og skapt disse skremselsforestillingene.


2 liker  
Svar
Kommentar #4

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Beklager at Islam har skremt meg

Publisert 5 måneder siden

Takk for de trøstende ord.

Da kan jeg slappe helt av.

Det står da ikke i Koranen, som jeg en gang trodde at de vantro skal drepes.

Det står ikke i Koranen at jøder skal drepes.

Det står ikke i Koranen at de som forlate Islam skal drepes.

At utro kvinner skal steines.  Homofili skal steines.

Jeg kan ta det helt med ro.  Siden du forteller meg nå at muslimer selv ikke ta Koranen så alvorlig så hvorfor i all verden skulle jeg gjøre det.8 liker  
Svar
Kommentar #5

Kjersti Opstad

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

O Marvel,
a garden among the flames!

My heart can take on 
any form:
a meadow for gazelles, 
a cloister for monks,

For the idols, sacred ground,
Ka'ba for the circling pilgrim, 
the tables of the Torah,
the scrolls of the Qur'án.

I profess the religion of love; 
wherever its caravan turns along the way,
that is the belief, 
the faith I keep.

Ibn Al Arabi er også en representat for islam. Hans poesi er en del av en levende arv, levende tanker i islam. Hans toleranse er minst like representativ som den fundamentalistiske fortolkningen du har lagt deg på minnet. Og om du skal referere til koranen på en slik måte, har du lest bibelen? De bygger på mye av de samme kildene og sier mye av det samme. Uten at det betyr at det er slik troende oppfatter dem. Og du må gjerne gå rundt og sitere de mest blodtørstige fortolkninger av koranen, men hva oppnår du med det?

Sokrates viss ord man her kjenner fordi de ble passet på og hedret av muslimer i en tid da vi ikke var den type sivilisasjon snakket om å filtrere det man har å si gjennom 3 filter. Er det sant, er det godt og er det nyttig. Hvordan tror du du gjør det på den testen her? Er det du sier sant, på en slik måte at du kan si at det representerer islam? Er det godt? bidrar det til å skape forståelse, til å gjøre vårt samfunn bedre? Er det nyttig?

Islam er kommet for å bli i Norge. Muslimer bor her og de er en del av vårt samfunn. Hva oppnår man ved å skape den type splid som du her sår? Er det ikke mer nyttig å se på hvem de faktiske muslimene i Norge er og hva de faktisk står for enn å spre ukunnskap om koranen?


Svar
Kommentar #6

Robin Tande

14 innlegg  3671 kommentarer

Mitt bidrag her

Publisert 5 måneder siden

Les mitt innlegg:

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11630730-liberale-muslimer-deres-i-all-hensende-perfekte-profet-og-steining

Mohamed Omar  er skribent i Det goda samhallet

Hans beskrivelse av sin bakgrunn, som bør leses, avsluttes slik: "För det första var jag inte religiöst engagerad jämt och ständigt, jag var intellektuell och en ganska ovanlig muslim som läste romaner och funderade och tvivlade, och för det andra lärde jag mig enormt mycket som jag kan dela med mig av idag. Hur många svenskar har gått i Koranskola? Jag har gjort det. Hur många svenskar har fastat i månaden ramadan? Jag har gjort det. Hur många svenskar har suttit i ett ledigt samtal med en Al-Qaidajihadistist? Jag har gjort det. Hur många svenskar har deltagit i dervischernas danser? Jag har gjort det. Och så vidare".

https://detgodasamhallet.com/2018/02/17/paven-bor-forklara-varfor-man-ska-vara-kristen-och-inte-muslim/#more-11203

Han skrev nylig det jeg her linker til, og jeg kopierer begynnelsen:

«Kristna i hela västvärlden chockades när två jihadister den 26 juli 2016 stormade en katolsk kyrka och slaktade prästen Jacques Hamel. Våldet som kristna drabbas av i islamvärlden hade kommit närmare. Egentligen borde man inte chockeras, islamiseringen av västvärlden borde rimligtvis leda till att västvärlden blir mer lik islamvärlden. Men medier, politiker och kändisar hade sagt att allt var lugnt – och många verkar ha trott på dem.

Påve Franciskus, ledare för världens största kristna samfund, uttalade sig. Men han gjorde mer än att uttrycka sorg. Han gjorde också påståenden om islam. Påven sade att det finns våldsamma katoliker och det finns våldsamma muslimer. Han nämnde en katolik i Italien som mördat sin flickvän och sin svärmor. Det är så klart sant att det finns våldsamma katoliker. Vem skulle förneka det?

Men vad påven inte nämnde är att de två muslimer som attackerade en kyrka och slaktade en präst gjorde det som en del av vad de uppfattade som jihad, det heliga kriget, sanktionerat av Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Katoliken som mördade sin flickvän och sin svärmor gjorde det inte i den katolska trons namn och hänvisade inte till katolska läror. Jihadisterna var inga vanliga mördare.

Detta är ett av flera exempel på hur påven försöker översläta skillnaderna mellan kristendomen och islam. Sanningen är att islam och kristendomen är två väldigt olika religioner med två väldigt olika grundargestalter. Jesus var en fredlig förkunnare utan världslig makt. Muhammed var en kung och härförare som utbredde sin religion – och sitt styre – med hjälp av svärdet. Fredliga muslimer kan säga att Koranen ska tolkas annorlunda, uppmaningar till våld ska inte tas bokstavligt. Men det blir svårt att övertyga om att Muhammed, som använde våld, missförstod sin egen Koran.»

 

8 liker  
Svar
Kommentar #7

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Takk til Robin Tande

Publisert 5 måneder siden

Takker for din deltagelse her Robin. Jeg har sett over flere år at du har mange verdifulle synspunkter å bedra med på mange forskjellige temaer. Nå er vi tre som deltar i samtalen her så langt og jeg håper at du fortsetter å følge med på tråden. Så lenge det varer. 

 For å starte med de ordene skrevet av Kjersti Opstad.  

Jeg sitterer: 

 "Islam er kommet for å bli i Norge. Muslimer bor her og de er en del av vårt samfunn. Hva oppnår man ved å skape den type splid som du her sår? Er det ikke mer nyttig å se på hvem de faktiske muslimene i Norge er og hva de faktisk står for enn å spre ukunnskap om koranen?"

Jeg kan ikke se at jeg sprer verken "ukunnskap" eller  "splid" om Koranen.  Nei, ikke på noen som helst måte. Om du mener det Kjersti Opstad, så ber jeg deg å være litt mer konkret i dine beskyldninger. Jeg refererer bare fra Koranen.   Om det er noe som jeg har "tolket" feil, så vær  så snill og si meg akkurat hvilket vers det gjelder. Takk. 

For å demonstrere at jeg IKKE kommer med noe falske påstander om Koranen så vil jeg legge ved en liten video fra en Islamsk peace conference fra Oslo i 2013 i regi av Islamnet Norge. 

 Da vil jeg spørre Kjersti Opstad om man kan  "tolke"  det som ble sagt i den påfølgende video på noen andre måte en det som er faktisk sagt fra Fahad Qureshi.  Hør nå nøye etter K.O.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=XHLKFFq74Gk


Nå, i mitt forrige innlegg, skrev jeg i overskriften at jeg var "skremt" av Islam. Når jeg ser på de flere hundrede ungdommer i salen her i videoen så er det akkurat dette som skremmer meg mest.  Unge mennesker i Norge som er oppfordret til å tro på at alt som står i Koranen skal tolkes direkte og bokstavelig fra boken er noe som vi "vantro" burde vært opptatt av.  For vi vet (eller burde vite) hva som vi har i vente skulle det bli mange flere i verden som skulle finne på å tolke Koranen på denne måten. 

Om jeg nå skaper "splid" som K.O. påstår, så kan det være hennes mening.  Jeg peker bare på at fenomenen som "bokstavelig tolkning"  is alive and well, selv i den moderne vestlige verden og i Norge. 

Som Robin Tande påpekte i sitt innlegg, det er en klar gjentagende tendens fra muslimer å    "play hide the ball"  med direkte spørsmål som for eks. steining av utro kvinner.  De veldig ofte nekter å ta direkte avstand fra slike straffe metoder. De vil svare ...  "Du må spørre en teolog"  Om det er nå dødsstraff ved steining eller avkapping av hender og føtter.  Fordi det står i Koranen, så er det Guds ord, og kan ikke "fortolkes" ... 

Jeg forstår at mange, liberale, sekulære muslimer vegrer seg å tale direkte imot Koranen.  Jeg forstår det godt.  De, som meg er også redde.  De vet konsekvensene av blasfemi. ..  (...)

Det oppfordres til å lese de tallene ihht dødstraff fra Robin Tandes sitt innlegg. Tallene fra Islamske land som i Pakistan, Iran, Irak.  Det ER skremmende. Og ordet "islamofobi" er på ingen måte en sykdomstegn...  tvert imot !   Det er akkurat de som IKKE reagerer med en sterk avstand og redsel at det muligens er noe som kortslutter i oppfatningsevne.9 liker  
Svar
Kommentar #8

Håvard Syvertsen

34 innlegg  15 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Det er unektelig pussig at et innlegg som handler om å ha respekt for hverandre, møte den andres blikk og se, ikke alt det man tillegger den andre av forestillinger man bærer på, men se det enkeltmennesket som står overfor deg - at et slikt innlegg skal møtes av en slik bastant motvilje. Som Kjersti Opstad skriver i en av kommentarene, islam er en religion, islamisme er en ideologi. De to tingene er ikke sammenfallende. 

Men først og fremst handler det altså, slik jeg leser innlegget, om å se enkeltmennesket - noe som jo bl.a. er en god kristen dyd. Jeg forstår at det må være skremmende å bevege seg ut i verden hvis den som sitter i kassa på butikken ikke er et enkeltmenneske, men en representant for det man er mest redd for her i verden. Jeg er sikker på at om så er tilfelle, ligger løsningen i å arbeide med sin egen angst og sin egen manglende evne til å se andre mennesker som de enkeltindividene vi alle er.

1.5 millioner muslimer, skriver Daniel Hehir over her. Jeg veit ikke hva det er tallet på. I Norge anslår SSB tallet på muslimer til ca. 200 000. I verden er tallet ca. 1.7 milliarder. Skal vi virkelig tro at det er 1.7 milliarder psykopater i verden, slik man får inntrykk av på herrenes kommentarer? Det er et fryktelig dystert menneskesyn. Men vi skal ikke se bort fra at vi lett kan få det avkreftet, ved f.eks. å veksle noen ord med kvinnen i hijab som sitter i kassa på butikken, eller med bussjåføren som sørger for at vi kommer oss på jobb.

Så skal vi passe oss for islamisme, slik vi skal passe oss for alle totalitære ideologier. Og vi skal passe oss for å gjøre det disse ideologiene har felles, altså å tegne et entydig negativt bilde av "de andre". Det kan gå veldig galt.

Svar
Kommentar #9

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Er dette islam eller islamisme, Syvertsen?

Publisert 5 måneder siden
MUSLIMSKE KVINNER OG EKTESKAP MED IKKE-MUSLIMSKE MENN 16. februar 2010 - 07:58 - Basim Ghozlan
Spørsmål
Ifølge tradisjonen kan ikke en muslimsk kvinne gifte seg med en mann som er kristen eller Jøde. Derimot kan en muslimsk mann gifte seg med en jødisk eller kristen kvinne. Jeg går da utifra at folk fra andre religioner er utelukket for begge kjønn. Men det er ikke spørsmålet.Spørsmålet er om Koranen sier noe konkret om det som har vært tradisjonen?
Den sier at en ikke skal gifte seg med en avgudsdyrker.Men så vidt jeg vet er ikke kriste og jøder avgudsdyrkere ifølge Koranen.Tvertimot sier den at kristne,jøder og muslimer tjener samme Gud.Kan en da utifra Koranen,ikke tradisjonen,legalisere at muslimske kvinner gifter seg med jødiske/kristne menn? Svar
Svaret kort og greit er NEI.

Koranen er klar på dette området. Selv muslimske menn har ikke rett til å gifte seg med hvem som helst. De kan bare gifte med (i tillegg til muslimske kvinner) kvinner fra "ahl alkitab" (bokens folk) under visse betingelser. Blant annet at må disse kvinnene (uansett muslimske eller ikke) være ærlige. Mer diskusjoner rundt dette temaet finnes i enkelte artikler.


 
8 liker  
Svar
Kommentar #10

Robin Tande

14 innlegg  3671 kommentarer

Ad hominen i lange baner

Publisert 5 måneder siden
Håvard Syvertsen. Gå til den siterte teksten.
Det er unektelig pussig at et innlegg som handler om å ha respekt for hverandre, møte den andres blikk og se, ikke alt det man tillegger den andre av forestillinger man bærer på, men se det enkeltmennesket som står overfor deg - at et slikt innlegg skal møtes av en slik bastant motvilje. Som Kjersti Opstad skriver i en av kommentarene, islam er en religion, islamisme er en ideologi. De to tingene er ikke sammenfallende. 

Jeg forstår det slik at trådstarter skriver dette til oss debattanter her på Vd og andre, som har vist til de problemene og farene som er knyttet til muslimsk innvandring uten forsvarlig kontroll med integreringen:

«Noen av de som har utpekt deg til fienden er redde. De tror at du ønsker å skade dem. Noen mener at du ikke hører hjemme her. At du forstyrrer vår ensarta idyll. Noen tror at du er djevelen, dyret, og at kampen mot deg er kampen om å stå riktig… når endetiden kommer. Jeg har sett det forklart på så mange måter, dette hatet så mange viser mot deg. Jeg har sett det fra troende og ikke troende på likt.»

Hvem har utpekt den eller de vi møter til fiender? Hvem hater dem? Jeg har skrevet en del om dette problemet og ber henne lese det. Ser jeg en fiende i et vanlig muslimsk menneske jeg møter? Hater jeg noen? Jeg siterer Mohamed Omar som en god kilde til mine kunnskaper om tema. Det som skrives i kommentar #3 gir han et godt svar på.

Må det ikke være lov til å be om avklaring, lov til å ta til motmæle og forsvare seg? I mine øyne angripes forsøk på saklig debatt om disse problemene med massiv Ad hominem

8 liker  
Svar
Kommentar #11

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Enig med deg å se enkeltmennesker .... men jeg er fortsatt redd.

Publisert 5 måneder siden

Jeg er helt enig i det å prøve å se det enkelte mennesker.  Jeg går ikke rundt og er redd for enkelte muslimer. Aldrig.  Med eller uten hijab. Med skjegg eller uten skjegg.  Selv hadde jeg tatt en kaffe med en kvinne i Niqab om anledningen hadde bydd seg. Selv en Islamist går an å snakke med. 

Det var en skrivefeil på min side med 1.5 millioner. Der skulle det ha lest 1.5 milliarder enkelte muslimer. Beklager. ( jeg er amerikaner og kan lett skrive feil )

Islam, Islamisme, ideologi, religion .. .. kalle det hva du vil.  Men "totalitær" er den.  Ideene i Islam er totallitær.  Kontroll.  Ufri. Streng. Underkastelse.   Er dette en riktig beskrivelse ?   

Vi i vesten, i Kristendommen, prøver å bli ferdig med alle de  " ufri "  elementer i våres religion. I mange hundre år har vi strevet for å løsrive oss fra de lenkene.  Mens Islam har mer eller mindre stagnert.  

 For ytringsfrihet i Norge er jeg redd. For kvinnerettigheter i Norge er jeg redd. For homofile er jeg redd.  For "apostates" er jeg redd ..  Ja, for slike ting ... i det store bildet,  .. i det lange løp  .. om du forstår ?  Man trenger ikke blad så lenge i avisene for å forstår at det ER faktisk betydelig grunn til å være redd for Islam.  

   Har du sett videoen ?  Om linken ikke funker så søk på youtube.  Søk etter       " Islamic peace conference Oslo  2013 "   Så finner du den. 

Det vi ser her   "kan"    være en enkelt hendelse... men jeg tviler.  Prekene i moskeene rundt om i landet er sikkert ikke helt fremmed for slike holdinger ...vil jeg tro.  Fra skjult kamera i Sverige, i England, i Danmark finner man akkurat det samme.  Det kan du også søke deg frem til på youtube.  Predikanter som preker hat mot de "vantro" hat mot den vestlige samfunnsmodell, hat mot demokratiet.    Det er ikke "ekstrem" nei,    ... det er Islam, sier dem sjøl, at det er det som står i Koranen.  ( Noen som husker rettssak til Mulah Krekar?  Trusler mot Erna Solberg, google )  Muslimer  (de fleste ) som bor i vesten,   er vel  kanskje ikke så "ekstrem"  .. får vi håpe...  De fleste er vel, ...to use a well coined phrase   "muslim light"

I videoen ser vi en liten gruppe enkeltindivider som forsøker tydeligvis å styre tankene til en stor gruppe ungdommer, de aller fleste muslimer.  Fahad Kureshi , som er født i Norge, andre generasjon innvandrer tror jeg. Ikke sikkert, men det er ikke så viktig i denne sammenheng. Poenge mitt er at hva nå en hver av 1.5 milliard muslimer legger i sin "egen" tolkninger av Koranen er jo en ting, det blir vi aldri  klok på, ... men det som er viktig for meg er HVA som står der i boken.  Hva er det  i den faktiske innholdet i Koranen som virker så veldig ekstrem . I texten. Svart og hvitt.  Er det virkelig oppfordring til drap ?? Var Mohammed voldelig?  Kappet han hoder av uskyldig mennesker?  Var han en røver av reisende karavaner? Vel, om Kjersti Opstad sa ovenfor at Hitler var en kristen. ... (...)

Om ikke Norge NÅ går aktivt inn for å stanse slike predikanter så er det ikke sikkert at desse ungdomene ikke vokser opp med akkurat slike holdninger.   Alt står jo i Koranen.  Etter å ha sett videoen så steg en forferdelig krypende følelse av redsel et par hakk på metermåeren.  

For generasjonen som følger etter meg, for mine barnebarn,  ja, jeg er faktisk redd    .... veldig redd.


     

9 liker  
Svar
Kommentar #12

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Kjersti Opstad. Gå til den siterte teksten.
Islam er en verdensreligion, ikke en ideologi.

Islam er, som mange andre religioner, en lovreligion, der skaber teokratier og islams samfundsforskrift er ret detaljeret.

Dermed bliver den, med sin samfundsforskrift, en ideologi i vores sprogbrug, for vi har som kristne, i modsætning til de fleste andre, skilt religion og politik. Omvendt er ideologi så også et europæisk eller kulturkristent fænomen.

Altså er hverken religion eller ideologi dækkende og afvises også af islam, der kalder sig selv en 'deen' eller 'din' (arabisk eller tyrkisk), der ikke kan oversættes.

11 liker  
Svar
Kommentar #13

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Håvard Syvertsen. Gå til den siterte teksten.
Som Kjersti Opstad skriver i en av kommentarene, islam er en religion, islamisme er en ideologi. De to tingene er ikke sammenfallende. 

Så kan du måske oplyse os om Muhammed var muslim eller islamist ?

11 liker  
Svar
Kommentar #14

Kjersti Opstad

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Some call him Allah

Some call him Adonaï

Some call him Jehovah

JÉSUS, HIAVE, Buddha, Krishna

But He's one, yes He's ONE

Like a tree with many branches

Many in ONE…

Alleluja God is Great

Alleluja God is ONE

See the sunrise

And see the sunset

No one can explain this mistery


Alleluja God is Great

Alleluja God is ONE

Dette er også ordene til en muslim. Livsvisdom og historie levert gjennom sangtekster er OGSÅ en tradisjon i islam. Og den er mye, mye mer utbredt enn steining og kutting av lemmer, Denne teksten kommer fra Alpha Blondy, en ivorianer med muslimsk far og kristen mor. Og til deg som spurte om det var vanlig blant muslimer å gifte seg med kristne og andre, så er svaret at i enkelte deler av verden så ja, det er nokså vanlig. Det er faktisk ikke helt uvanlig andre veien også, selv om det er noe mer problematisk. Det som derimot ville være ekstremt uvanlig ville være å gå rundt og snakke om andre som vantro.

Her har det vært temmelig vanlig å avskrive disse tradisjonene. De passer ikke inn i vår snevre forståelse av islam og da er det enklere å ikke snakke om denne delen. Selv om det må være vanskelig å forklare hvor lite terror og sharia avstraffelser som faktisk skjer, om deres fortolkninger var det muslimer i hovedsak trodde på.

Islam er en verdensreligion og den rommer i tillegg til store kulturforskjeller også store sprang i religiøs fortolkning. Det er bare sånn det er. På toppen av det så kommer også altså alt det individuelle. Den individuelle tilknytningen både til religion og til alt annet i samfunnet. Muslimer er, akkurat slik som resten av oss, altså først og fremst individer. På godt vondt.

Verden er et komplisert sted og om man går i fella og forsøker å ideologiforklare 1,5 milliarder muslimer som en stor skremmende masse så går man glippet av temmelig mye.

Mitt poeng med dette innlegget var dog ikke å sette i gang denne type diskusjon. Den er kjedelig og den har vært avholdt veldig mange ganger før uten at det har ført til noe annet enn at man har grava veldig mye dypere skyttergraver.

Men jeg skriver i innlegget at de forsonende tankene i alle religioner eksisterer. Mitt håp er at de vil finne sammen og fortsette å jobbe med å styrke hverandre. Det kan vi ha behov for. Det kan vi virkelig ha behov for. Resten er bare støy.
Vi skal tross alt leve her sammen, både nå og i fremtiden, og da trenger vi å skape forståelse, dialog og rom for å være sammen. 


Svar
Kommentar #15

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

.... hmmm, that's it ?

Publisert 5 måneder siden

It's    ... " Let's play hide the ball game "   ...  again.

7 liker  
Svar
Kommentar #16

Greta Aune Jotun

139 innlegg  1069 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Akk, uvitenhet, uvitenhet . . .

Islam, islamisme . . .

Spør kristne kirkesamfunn i f. eks. Nigeria, Egypt, Somalia o a land, om det er "islam" eller "islamisme" som stormer inn i kirkene  og dreper de kristne. Hvor har de hatet fra?

Og når tusener muslimer stormer jublende ut i gatene i Ramallah og Gaza når jøder blir drept; hvor kommer hatet fra?

Eller - den dagen Asia Bibi i Pakistan vitnet om Jesus for "venninnene" sine - som tystet slik at hun fikk dødsdom og nå har sittet flere år i fengsel; hvor kom hatet fra? 

Jo, hatet kommer fra "fromme" muslimer - inkludert imamer - som ligger på kne på sine bønnetepper i moskeene o a steder og ber om død og fordervelse over verdens kristne og jøder.  Og hvor finner man kilden til hatet? 


7 liker  
Svar
Kommentar #17

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Jepp !

Publisert 5 måneder siden

Nei, men det skal vi helst ikke snakke om.  

Vi skal snakke om "forsoning"  .. Vi skal gi rom for "å være sammen"   .... Vi skal "styrke hverandre"  

Koranen er oppskriften til vold mot de som ikke følger den. 

Tenk bare om noen hadde skrevet en slik bok i dag om å drepe jøder eller drepe vantro.  Boken hadde blitt forbudt.

Islam vil se demokratiets undergang.   Å tolerere det intolerant vil nok være den første skritt ned den lang og glatte vein mot vestens tilintetgjørelse  ... IMHO

7 liker  
Svar
Kommentar #18

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

The last verse of the muslim prayer. Surah Al-Fatihah

Publisert 5 måneder siden

 

Den siste verse i den muslime bønn sier til meg at en "forsoning" eller "diolog" er ikke aktuelt 

 

1. In the Name of Allah, the Most Beneficent, the Most Merciful.  

2. All the praises and thanks be to Allah, the Lord of the 'Alamin (mankind, jinns and all that exists).  

3. The Most Beneficent, the Most Merciful.  

4. The Only Owner (and the Only Ruling Judge) of the Day of Recompense (i.e. the Day of Resurrection)  

5. You (Alone) we worship, and You (Alone) we ask for help (for each and everything).  

6. Guide us to the Straight Way 

7. The Way of those on whom You have bestowed Your Grace, not (the way) of those who earned Your Anger (such as the Jews), nor of those who went astray (such as the Christians)

7 liker  
Svar
Kommentar #19

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Kjersti Opstad. Gå til den siterte teksten.
Og til deg som spurte om det var vanlig blant muslimer å gifte seg med kristne og andre, så er svaret at i enkelte deler av verden så ja, det er nokså vanlig. Det er faktisk ikke helt uvanlig andre veien også, selv om det er noe mer problematisk.

Mener du det er flere muslimer som gifter seg med kristne o.a., enn omvendt? Den ligninga skulle jeg likt å se.  Er det ikke nødvendigvis like mange hver vei?

Eller mener du at det er lettere for muslimer å få lov til å gifte seg med kristne o.a., enn det er for de sistnevnte å få tillatelse - i religiona og sosialt - til å gifte seg med en muslim?  Begrunn gjerne svaret.

Hvordan er ståa i Norge?

4 liker  
Svar
Kommentar #20

Kjersti Opstad

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 5 måneder siden

Mulig jeg uttalte meg uklart med min henvisning til "og omvent". Jeg snakket da om muslimske kvinner som gifter seg med kristne menn. Det finnes også eksempler på dette. Fra moderne tid kjenner jeg nokså mange, men jeg vet ikke om dette har vært vanlig historisk, slik det altså i enkelte områder av verden har vært det for menn.

Men dette er altså en digresjon. Dog en som viser at ting ikke er så beint frem som flere her ser ut til å hevde.

Svar
Kommentar #21

Daniel Hehir

1 innlegg  280 kommentarer

Wed not infidel women and wed not your women to infidels

Publisert 5 måneder siden

And wed not infidel women until they believe; of a surety a believing bondwoman is better than an infidel Woman, albeit she please you. And wed not your women to infidel men until they believe; of a surety a believing bondman is better than an infidel, albeit the please you. These Call you unto the Fire, and Allah calleth you unto the Garden and unto forgiveness, by His leave; and He expoundeth His commandments unto mankind that haply they may be admonished.

5 liker  
Svar
Kommentar #22

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Kjersti Opstad. Gå til den siterte teksten.
Mulig jeg uttalte meg uklart med min henvisning til "og omvent". Jeg snakket da om muslimske kvinner som gifter seg med kristne menn. Det finnes også eksempler på dette. Fra moderne tid kjenner jeg nokså mange, men jeg vet ikke om dette har vært vanlig historisk, slik det altså i enkelte områder av verden har vært det for menn.

Men dette er altså en digresjon. Dog en som viser at ting ikke er så beint frem som flere her ser ut til å hevde.

Enig med deg.

Æresdrap, sosial kontroll, religiøs kontroll o.l. blant muslimer er oppskrytt, særlig her i Skandinavia

Peace & Love...


3 liker  
Svar
Kommentar #23

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert 5 måneder siden
Daniel Hehir. Gå til den siterte teksten.

Vi skal snakke om "forsoning"  .. Vi skal gi rom for "å være sammen"   .... Vi skal "styrke hverandre"  

Koranen er oppskriften til vold mot de som ikke følger den. 

Det er som om, der er noget - 'et tilbud man ikke kan sige nej til' - over denne 'positive' retorik.

6 liker  
Svar

Siste innlegg

Feil om homohat
av
Espen Ottosen
rundt 2 timer siden / 58 visninger
0 kommentarer
Mormors vakre­ bønn
av
Paal Andre Grinderud
rundt 2 timer siden / 32 visninger
0 kommentarer
23. juli
av
Vårt Land
rundt 8 timer siden / 483 visninger
6 kommentarer
Logg av!
av
Joanna Bjerga
rundt 20 timer siden / 325 visninger
0 kommentarer
Hetebølgen
av
Vårt Land
2 dager siden / 231 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Feil om homohat
av
Espen Ottosen
rundt 2 timer siden / 58 visninger
0 kommentarer
Mormors vakre­ bønn
av
Paal Andre Grinderud
rundt 2 timer siden / 32 visninger
0 kommentarer
23. juli
av
Vårt Land
rundt 8 timer siden / 483 visninger
6 kommentarer
Logg av!
av
Joanna Bjerga
rundt 20 timer siden / 325 visninger
0 kommentarer
Hetebølgen
av
Vårt Land
2 dager siden / 231 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 1 time siden / 12276 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Lærte vi noe fra den nasjonale tragedien 22. juli?
rundt 1 time siden / 400 visninger
Tore Olsen kommenterte på
23. juli
rundt 1 time siden / 483 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 1 time siden / 12276 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
23. juli
rundt 2 timer siden / 483 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
23. juli
rundt 3 timer siden / 483 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 3 timer siden / 12276 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 3 timer siden / 12276 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
23. juli
rundt 3 timer siden / 483 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
23. juli
rundt 3 timer siden / 483 visninger
Tore Olsen kommenterte på
22. JULI OG OPPGJØRET MED EKSTREMISMEN
rundt 3 timer siden / 2359 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
23. juli
rundt 3 timer siden / 483 visninger
Les flere