Lederartikkel Vårt Land

Kvinners eget ansvar

Menn har ledet, menn har talt. Kvinner har både ment og handlet, men ofte i taushet.

Publisert: 20. feb 2018 / 939 visninger.

I januar fikk Vårt Land betydelig oppmerksomhet rundt «Hev stemmen», vår debattkonkurranse for ­kvinner. Om en knapp uke går fristen ut, og vi setter stor pris på de bidragene som alt er kommet inn – i skrivende stund over 20 kronikker. De dokumenterer det vi allerede visste, at det finnes svært mye menings- og skrivekompetanse som vi ikke ser i debattspaltene til daglig. Mange av bidragene vil komme på trykk i Vårt Land utover våren, og vinneren vil selvsagt bli viet en helt spesiell oppmerksomhet.

Undersøkelser viser at flere kvinner enn menn har en religiøs tro. Uten kvinners bidrag hadde norsk misjon og kirkeliv vært små og puslete virksom­heter. Det samme gjelder antakelig også mange andre ­religioner og livssyn. Likevel har dette saksområdet på en spesiell måte vært dominert av menn. Menn har ledet, menn har talt. Kvinner har både ment og handlet, men ofte i taushet. Ofte har dette skyldtes menns ego og albuer, men også kvinners aksept av en underordnet stilling.

Det koster å snu denne trenden. Det koster tid, engasjement og mot. Samtidig er det umulig å ­oppnå full likestilling dersom kvinner ikke betaler prisen. Den er ikke like høy i dag som tidligere. De ­første pionerene for kvinnelig likestilling og stemmerett møtte harde tiltak og allmenn forakt. Foregangskvinner i ­Kirke-Norge er blitt skjelt ut og motarbeidet. Selv om situ­asjonen er bedre, må sterke, dyktige kvinner fortsatt kjempe hardt for å bli tatt på alvor i posisjoner som menn med høyst varierende kompetanse bekler med den største selvfølge.

Det viktigste kvinner kan gjøre for å bli tatt like mye på alvor som menn, er å entre arenaen med den samme selvfølge som menn dominerer den. Å sørge for at menn venner seg til at kvinner er der, de ­mener, synes og høres – til tross for at noen fortsatt ville foretrukket at de var tause og usynlige.

Derfor vil vi oppfordre engasjerte kvinner til å heve stemmen. Det er tusenvis av dem, med og uten verv og oppgaver i Religions-Norge. Det er både menns og kvinners ansvar å legge til rette for at din stemme høres. Men å bruke stemmen – det er ditt ansvar som kvinne.

Fristen for kronikkonkurransen «Hev ­stemmen» går ut 25. februar. Det er et poeng i seg selv at så mange som mulig bidrar.

Les mer på vl.no/hevstemmen

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

10 innlegg  2003 kommentarer

Ja, hva sier Ordet?

Publisert 10 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Menn har ledet, menn har talt. Kvinner har både ment og handlet, men ofte i taushet. Ofte har dette skyldtes menns ego og albuer, men også kvinners aksept av en underordnet stilling.

Selvsagt kan kvinner heve stemmen.

Når Vårt Land påstår at kvinner tror mer og at uten kvinners bidrag hadde norsk misjon og kirkeliv vært små og puslete virksom­heter, da har V L ikke forstått hvorfor Gud skapte mann og kvinne ulike.  Så ulike er mann og kvinne at de på flere felt ikke kan byttes om!

Moderne likestilling i samfunnet er bra på noen måter, mest at vi alle har samme verdi og at jenter og kvinner har samme rett og muligheter til å realisere sine evner og drømmer som gutter og menn.

Men på andre måter er likestillingen direkte skadelig.  Hjemmeværende mødre er langt mer verdifulle for samfunnet enn yrkeskvinner.  Den tryggheten hun skaper for barna opp til skolealder kan ikke måles i penger.  Tenåringer i dag som sliter psykisk er bevis for min påstand.

Dessuten, i menigheten er Bibelen helt klar på at mannen leder.  Det er et Gudsommelig prinsipp.  At Kirken og Vårt Land ikke forstår det er deres problem.  Ærlige kvinner vet dette, og de elsker å underordne seg.  De vil ha den tryggheten en mann gir når han tar ansvar og leder på en riktig og kjærlig måte.

Kvinner har egenskaper og evner som vi menn bare kan drømme om.  En mann kan aldri fylle den funksjon Gud har gitt kvinnen.

Kvinnekamp og feminisme har hatt noen få gode resultater.  De negative resultatene er langt større og viser seg på skoleresultatene, barne- og ungdomspsykiatrien, og de mange samlivsbrudd i våre hjem.

I Guds menighet finnes ingen kamp mellom kjønnene.  Der har hellige og Gudfryktige kvinner og menn forstått og smakt Åndens enhet og kjærlighet.

Kristne Forsamlinger som bryter den gode veiledning Bibelen gir, bærer ikke frukt for Gud.  De opplever uro og maktkamp.  Se bare på den menigheten du selv går i.  Enhet og fred?1 liker  

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77408 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43453 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34841 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27801 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22442 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22150 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20053 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19055 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
1 dag siden / 161 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 359 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 136 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 123 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 178 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
3 dager siden / 233 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
4 dager siden / 273 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
4 dager siden / 163 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
4 dager siden / 113 visninger
Les flere

Siste innlegg

Les flere