Verdidebatt

Rosa kompetanse

Ledelsen i statskirken går inn for et dramatisk brudd med det som i hele kristendommens historie har vært det rådende synet på familie og samliv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I sitt åpningsforedrag på det siste kirkemøtet, i januar 2017, tok lederen i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, til orde for å utvikle Kirkas "rosa kompetanse". "Vi er allerede i gang", sa hun. Men hva er Rosa kompetanse?
Rosa kompetanse er undervisningsavdelingen til «FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold», som tidligere kalte seg «Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner». Om seg selv sier de at de «tilbyr kurs i hvordan man møter ulike kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk på en fordomsfri måte.» I et intervju med avisa Klassekampen den 27. januar 2017 uttalte Hilde Arntsen i FRI at det enkelte menigheter hadde gjennomgått Rosa kompetanse-kurs.
På FRIs nettsider står det blant annet at de skal "arbeide for at familiebegrepet ikke defineres ut ifra religiøse eller kulturelle forestillinger om hva en familie er, eller ut ifra heteronormative forståelser av familien og av foreldre".
FRI går inn for eggdonasjon og altruistisk surrogati, og de godtar polyamori (det å ha flere kjærlighetsforhold samtidig). De mener også at Straffelovens paragraf 316, som forbyr prostitusjon, må avskaffes, fordi "den er til hinder for gode og viktige tiltak for å ivareta både sexarbeideres og samfunnets interesser."
Vårt Land melder den 17. januar at en «Arbeidsgruppe for LHBT» som har vært nedsatt av bispemøtet, nå har levert sin innstilling. Arbeidsgruppa går blant annet inn for at kirkelige ansatte nå skal kurses i rosa kompetanse.
Når lederen i Kirkerådet nå går inn for å fremme FRIs ideologi i statskirken, og når dette synet nå ser ut til å få støtte i bispekollegiet, er det vanskelig å trekke noen annen konklusjon enn at kirkens ledelse nå går inn for et dramatisk brudd med det som i hele kristendommens historie har vært det rådende synet på familie og samliv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt