Verdidebatt

"The New State Solution"

Norge spilte en viktig olle i den såkalte fredsprossen i Midtøsten da vi i 1993 og 1995 var med på å få partene til å underskrive Oslo-avtalene, som skulle legge grunnlaget for en fredelig utvikling henimot opprettelse av en palestinsk stat ved siden av Israel.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Både israelske og palestinske ledere sier nå at avtalene er "døde og begravet",  mens FN, EU  og mange vestlige lands ledere krampaktig holder fast på at avtalene kan bli gjenopplivet. Den norske regjering er blant disse som har kullsviertro på gjenoppvekkelsen.

Når erkjennelsens time en gang kommer om at avtalene er døde, er det tid for å fremme andre fredsspor. Et av dem har kommet fra en pensjonert general i Israel's Defence Forces, IDF.  Han lanserte for litt over et år siden, i november 2016, i kjølvannet av Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget  "a New State  Solution". Planen hans druknet i mediestormen mot president Trump, men hadde fortjent en bedre skjebne. Hans løsning på palestinernes drøm om en stat , hvis de fremdeles har en slik drøm,  har general  Gershon  Hacohen  gjort rede for i  lenken som kan leses på Google. Her er essensen:

"Major General (Res.) Gershon Hacohen, former commander of the IDF's Northern Corps and currently a researcher at the Begin-Sadat Center for Strategic Studies, described his vision of a "new state solution" that would replace the widely accepted concept of a Palestinian state in the West Bank and Gaza."

Jeg tror både at engler fins, og at det kan skje overnaturlige ting. Derfor setter jeg frem dette forslaget:

Den norske regjering tar initiativ som støtter generalens  “new state solution”  Den er liv laga i motsetning til Oslo-avtalene, men trenger politisk oppbacking fra seriøse fredsmeklere. Som sådan stiller Norge sterkt.

Mitt ønske er at en som deltar på denne tråden  og som har lest generalens løsning, vil bringe den til regjeringens kunnskap. I mitt lange liv har jeg aldri lest et bedre forslag til en fredsløsning mellom jøder og palestina-arabere.

Statsrådene og Erna Solberg deltar neppe på verdidebatt og trenger at noen minner dem om forslaget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt