Benito FAUVEL

31

Naturlige kontraster er verken liberale eller totalitære.

Det ser man der Atlanterhavet og Stillehavet møtes. Videoen av fenomenet hvor begge parter har rett til å uttrykke seg, på hver sin side er å finne på Youtube. Er det mørket som er totalitær, og det lyse liberale ? Har man kun plass til ekstremisme når verken det liberale eller det totalitære er enige ? Må vi spørre naturen for å vite at kontraster er selve livet ?

Publisert: 16. feb 2018

Med La Danse Macabre i mine ører mens jeg leser en debattant fra dagen.no, så ser jeg et poeng. Min. De andre opplyser våre mørke sider, der lyset aldri når frem. I mørket har man lagret informasjon som bare trenger å komme frem. 

 

Der jeg ser at en må kun logge seg med Facebook, som en regel fra et totalitær regime, " du må være registrert ! " så forstår jeg at plassen til friheten er like tynn som skitet for fartsgrensen.

Jeg har alltid lurt om det er fysisk mulig å kjøre femti kilometer i timen før skiltet, så å kjøre i åtti kilometer i timen; kun i løpe av tykkelsen til det kiltet. Hva sier kjørelærerne ? Er regelen- den som gjelder alle uten untak- totalitær, eller finnes det liberal tolkning av skiltet ?

 

For man er jo der en god dag, alle sammen, selv om man sitter som passasjer. Hvor er grensen ? er det kun tykkelsen på skiltet og da må vi ha et skilt som tilsvarer akselerasjonen mellom femti og åtti. Eller er Politiet liberal nok for å la oss tråkke på høyre pedal for at vi når åtti rett bak skiltet ?

Slik kan vi finne på masse eksempler rundt oss for å svare på et spørsmål :

Er det plass til alt og alle, men at vi står for kun for det liberale ? 

Dette spørsmål fører videre til varianten :

Har vi vært for mye totalitære så vi er der å spørre om det finnes det motsatte ? Har ikke vi nok av liberalisme i Bibelen, Koranen, Sutraene, Tanach, Adi Granth ?

Didrik Sønderlind som er rådgiver i livsyn i Human Etikk Forbund skriver:" Humanismen har ingen hellig tekst. Dette kan man oppfatte somen befrielse, eller en savn, avhengig av hvordan man er navlet". 

Man lærer så mye hver dag. Etter uttykket " bokbadet"- hva kan man så liberale at man fyller badekaret med bøker ? - så ser det ut til at problemstillingen min starter avhengig av hvordan man er navlet. Nav, navet, navlet ? 

Mormoner kan ikke ha hellig skrifter, da de bruker navnet til Jesus feil. Er jeg totalitær, eller så liberal at jeg kan hevde at Jesus heter Jesus fordi selve mormoner var på døra mi. De sa jo Jesus, de fra Amerika.

Hva er for eksempel foreldrerett når man kan velge å bli hva man vil når man blir stor ? Foreldre og lærere spør jo barna. Nei, de velger jo for oss å dra oss i handa. Det er jo søndag, hvorfor må vi ut ? Er det ikke dagen Gud  la seg seint i natt for å bli ferdig med verket sitt ? Hva sier du Gud, er ikke søndagen man bruker for ikke å dra til Kirken ? Det stemmer med adventistene, de har bønn lørdagen, mens ifølge etymon av lørdag, så er det er dag hvor man rydder, vasker, så folk har kirken sin ut i hagen.

 

For så å kjøre til miljøstasjoner for å kaste hageavfallet sitt. Jeg leste at folk brukte søndagen før- i boka om være barn på seksti tallet !- for å dra å se på fly da Fornebu fikk status forandret fra landsby til nasjonal flyplass.

 

Om dette ikke er en forandring, fra liberalisme til totalitarisme, så hva er det å tvinge mennesker å gjøre ting de ikke var klare over ? Var det i læreplanen og se på planes ? Hva er foreldrerett når barna ikke vil ?

 

Jeg må dra nå. Noen masser på meg. Kinogreier, filmen som begynner om en halvtimen. Jaja, jeg forstår at selv når man tenker at det er bare kos å se på nye filmer, så er det likevel mye " total i tær "-isme. Du må, og du skal. Liker bedre burde, skulle, jeg. Da er det litt mer fleksibilitet. 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Benito FAUVEL

31 innlegg  10 kommentarer

Kun i naturen finner man balansen...

Publisert rundt 1 år siden

Ja, dere ser at jeg har disse små feil. Veldig irriterende at man må kneie foran maskinen. Man skriver fort, så er en bokstav glemt.Skilt blir skit. Noen ganger hadde det vært moro å ikke se åssen man virkelig skriver, så send ! Nei, jeg må da lese og lese igjen, slik at budskapet når fram. Totalitarismen frigjør oss fra de menneskelige feil, men veien igjennom er tung, vanskelig, vrient og man er alene med sine mål. Vurdering er barnet til totalitarismen.

 Ikke lett med noen som tramper og masser at tiden går.. Jeg fikk ikke tid til korrekturen. Slik er det også med totalitarisme. Totalitære regimer lar oss ikke puste rolig. Totalitære personer tramper og masser. Eller er det de som er perfeksjonister ? Hos dem,  ser man masse små feil, fordi liberalismen presser tilbake. 

Ying og yang, inn og ut, mann og kvinne, lys og mørk, 0 og 1...

Kun naturen er i balanse med seg selv, for det finnes ikke noe annet å kjempe imot. Kanskje om man er totaliberal, så kan man begynne å forstå hvordan naturen jobber med seg selv når den ikke er fornøyd ?

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere