Leder

Umoral i bistand

Det må være sanksjonsmuligheter for å tvinge organisasjoner til å jobbe enda hardere for å hindre seksuelle overgrep.

Desmond Tutu trakk seg i går som ambassadør for Oxfam. Han er dypt skuffet over anklagene om «umoral og kriminelle handlinger». Bistandsbransjen rystes av skandaler om seksuelle overgrep etter avsløringene om at medarbeidere i organisasjonen kjøpte sex av unge prostituerte på Haiti, etter jordskjelvet i 2010. Oxfam er blitt anklaget for å ha forsøkt å skjule skandalen. Oxfam er en ideell, humanitær organisasjon som jobber i over 100 land.

Dessuten ble unge kvinner, som trolig var prostituerte, invitert til Oxfams hovedkvarter i Tsjad, melder tidligere ansatte. Også hendelser i Sør-Sudan er blitt rapportert.

Dette skader selvsagt Oxfams omdømme. Men også resten av bransjen blir rammet. En britisk kommentator skrev følgende denne uken: «Når dette kan skje i en så høyt elsket organisasjon som Oxfam, hvem vet hvilke skjelett det er i skapet hos de andre».

De som jobber i bistandsbransjen har en helt spesiell rolle: De skal hjelpe folk som lever i nød, fattigdom og krig. Det er de aller fattigste, de mest sårbare. Bistandsorganisasjoner og de som jobber der, er helt avhengige av tillit, både fra mottakere og givere. Samtidig er det ingen tvil om at overgrep skjer i alle bransjer i hele verden. Både blant de som mottar hjelp, og de som jobber i organisasjonene.

Reaksjonene er med rette sterke. Når Desmond Tutu trekker sin støtte, er det et svært sterkt signal. Bistandsminister Penny Morduant sa at Oxfam må vise «moralsk lederskap» hvis de ikke vil miste pengestøtten.

Det er en forståelig reaksjon, men det er ikke sikkert det er riktig strategi å strupe pengesekken. Som KN-sjef Anne-Marie Helland sa i gårsdagens Vårt Land: Faren er at man ikke våger å varsle, hvis man risikerer at organisasjonen mister finansiell støtte.

For eksempel kan man investere enda mer i å finne sikre måter hvor mennesker kan rapportere trygt og anonymt om overgrep. En vei er å være bevisst på å få flere kvinner i lederstillinger lokalt. Det må være sanksjonsmuligheter for å tvinge organisasjoner til å jobbe enda hardere for hindre seksuelle overgrep og trakassering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder