Lederartikkel Vårt Land

Umoral i bistand

Det må være sanksjonsmuligheter for å tvinge organisasjoner til å jobbe enda hardere for å hindre seksuelle overgrep.

Publisert: 16. feb 2018 / 411 visninger.

Desmond Tutu trakk seg i går som ambassadør for Oxfam. Han er dypt skuffet over anklagene om «umoral og kriminelle handlinger». Bistandsbransjen rystes av skandaler om seksuelle overgrep etter avsløringene om at medarbeidere i organisasjonen kjøpte sex av unge prostituerte på Haiti, etter jordskjelvet i 2010. Oxfam er blitt anklaget for å ha forsøkt å skjule skandalen. Oxfam er en ideell, humanitær organisasjon som jobber i over 100 land.

Dessuten ble unge kvinner, som trolig var prostituerte, invitert til Oxfams hovedkvarter i Tsjad, melder tidligere ansatte. Også hendelser i Sør-Sudan er blitt rapportert.

Dette skader selvsagt Oxfams omdømme. Men også resten av bransjen blir rammet. En britisk kommentator skrev følgende denne uken: «Når dette kan skje i en så høyt elsket organisasjon som Oxfam, hvem vet hvilke skjelett det er i skapet hos de andre».

De som jobber i bistandsbransjen har en helt spesiell rolle: De skal hjelpe folk som lever i nød, fattigdom og krig. Det er de aller fattigste, de mest sårbare.
Bistandsorganisasjoner og de som jobber der, er helt avhengige av tillit, både fra mottakere og
givere. Samtidig er det ingen tvil om at overgrep skjer i alle bransjer i hele verden. Både blant de som mottar hjelp, og de som jobber i organisasjonene.

Reaksjonene er med rette sterke. Når Desmond Tutu trekker sin støtte, er det et svært sterkt signal. Bistandsminister Penny Morduant sa at Oxfam må vise «moralsk lederskap» hvis de ikke vil miste pengestøtten.

Det er en forståelig reaksjon, men det er ikke sikkert det er riktig strategi å strupe pengesekken. Som KN-sjef Anne-Marie Helland sa i gårsdagens Vårt Land: Faren er at man ikke våger å varsle, hvis man risikerer at organisasjonen mister finansiell støtte.

For eksempel kan man investere enda mer i å finne sikre måter hvor mennesker kan rapportere trygt og anonymt om overgrep. En vei er å være
bevisst på å få flere kvinner i lederstillinger lokalt. Det må være sanksjonsmuligheter for å tvinge organisasjoner til å jobbe enda hardere for hindre seksuelle overgrep og trakassering.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

25 innlegg  517 kommentarer

"Barmhjertighet" er blitt lønnsom industri

Publisert 8 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
en. Som KN-sjef Anne-Marie Helland sa i gårsdagens Vårt Land: Faren er at man ikke våger å varsle, hvis man risikerer at organisasjonen mister finansiell støtte.

Seksuelle overgrep og voldtektskultur øker i omfang og intensitet i takt med internettbruk og økende umoral i den moderne sivilisasjonen. 

En skare av hjelpeorganisasjoner har klart å komme seg inn på evige statsbudsjettposter, og de bruker pengene til administrasjon og høye lønninger. I tillegg tigger de om penger i eposter og utsendte fakturaer til oss alle. 

Røde kors ble i fjor avslørt med 3 milliarder på bok i norske banker. De kunne ikke forklare hvorfor de ikke var på Haiti eller i Syria. 

Straks barmhjertighet blir big business, så forsvinner også moral og hjertelag som motivasjon. Mennesker med perverse og pedofile anlegg har ingen problem med å infiltrere seg inn i de mange hjelpeorganisasjonene sålenge de er loyale til den økonomiske strukturen, og kommandohøydene som eksisterer. De halvkristne organisajoner er mest naive, og har minst kontroll med hvem de ansetter.

Jeg personlig gir aldri penger til hverken flyktninghjelpen, pga deres politiske engasjement, ei heller til kirkens nødhjelp av samme grunn. Røde kors og de andre fortjener heller ikke mine penger, siden de er ofte er på lag med terroristgrupperinger som røde kors mener er fredselskende opprørere.

4 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
10 minutter siden / 2798 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Jordskjelvet på Verdensbankens møte
10 minutter siden / 232 visninger
Arne Mørk Midtbø kommenterte på
Hvorfor KrF bør følge Hareides råd
22 minutter siden / 24 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
22 minutter siden / 2798 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
25 minutter siden / 2798 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
31 minutter siden / 2798 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
33 minutter siden / 21455 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
35 minutter siden / 554 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
40 minutter siden / 2798 visninger
Anders Ekström kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
42 minutter siden / 2798 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Brev til en sint og bekymret kristensjel
43 minutter siden / 186 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Personlig åpenbaring
rundt 1 time siden / 3445 visninger
Les flere