Leder

Høyres verdivalg

Vi håper Høyres landsmøte velger en restriktiv linje i spørsmålet om eggdonasjon

Mandag ble det klart at Høyres programkomité, med et klart flertall, sa nei til eggdonasjon. Saken blir endelig behandlet på partiets landsmøte i vår.

Da Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, presenterte forslaget til partiets sentralstyre fortalte han at komiteen hadde tvilt seg frem til dette standpunktet. Flertallet hadde lagt vekt på at barn har rett til å kjenne sitt opphav. Sanner la vekt på at med eggdonasjon har barnet en genetisk mor, og en mor som bærer barnet fram.

Komiteen åpner for at genterapi og genredigering kan brukes også ved mindre alvorlige sykdommer, og ikke bare i svært alvorlige sykdomstilfeller. Sanner la imidlertid vekt på at partiet sier nei til genterapi og genredigering som fører til varige endringer i arveanlegget, der man ikke kjenner konsekvensene.

I går skrev Vårt Land at Unge Høyres leder Sandra Bruflot mener forslaget fra programkomiteen er «skuffende konservativt», og at det er« mer konservativt enn liberalt».

Vi håper flertallet i Høyres resolusjonskomité vinner fram på landsmøtet. Vi merker oss at Jan Tore Sanner sier at Høyre «legger vekt på menneskets ukrenkelige egenverdi».

Vi mener det er modig av flertallet i Høyres programkomité å stå for en restriktiv linje i denne saken. De vet de vil bli utsatt for kritikk fra mer liberaliserende krefter både i og utenfor partiet. Likevel har de valgt å la menneskets ukrenkelige egenverdi få forrang for enkeltmenneskets frihet til å velge de befruktningsalternativene de ønsker.

I gen- og bioteknologien er det nå etter hvert medisinsk mulig å gjøre store inngrep i menneskets arvestoff og skjebne. Det er viktig at noen tar utgangspunkt i etikken og setter tydelige grenser for tukling med både arvestoff, identitet og bånd til biologiske foreldre. Vi mener Høyre foreløpig har gjort et klokt valg som vil vise seg å være den bærekraftige linjen. Også i fremtiden.

Vi ønsker Høyre lykke til med en særdeles viktig og krevende prosess på landsmøtet. Og håper at også Høyres landsmøte velger en restriktiv linje i spørsmålet om eggdonasjon. For å bruke Høyres egne sjargong: Det kler et konservativt parti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder