Knut Sand Bakken

58

Carne-val og faste

Publisert: 13. feb 2018.

Faste er sikkert noe fremmed for mange. Og de færreste skoleelever vet knapt at tiden før påske kalles faste. 40 dagersfasten som ble vanlig i Rom på midten av 400 tallet er over. Fasten begynner 14 februar, askeonsdag ikke fastelavenssøndag med sanitetsforeningens ris boller med krem som mange tror Askeonsdag minner oss om den bibelske skikk om å kle seg i sekk og aske. Aske er et uttrykk for sorg og anger. De som går i kirken askeonsdag får kanskje tegnet et kors av aske på pannen?

 


Det er mange ulike fastetradisjoner. I dagene før faste er det karneval som har religiøs betydning. Det ser ut til at dette har kommet tydeligere frem de siste årene, bl.a. i barnehagene. ”Carne val” - si kjøttet farvel, forteller jo at det går mot faste. Katolikkene skulle spise lett mat og det holdt med et varmt måltid om dagen. Og fredagen skulle en unngå kjøtt. Da var det fisk på middagsbordet, noe som gledet nordnorske klippfiskeksportører. De har som oss andre merket at mye er annerledes. Også for katolikker i Sør- Europa og i Sør- Amerika er fasten på vikende front. Det er ikke så viktig å legge om kosten i 40 dager.

 


Men det er ikke bare kristne som faster. Mange muslimer her i Norge tar fastemåneden ramadan svært alvorlig. Den største gruppen av dem som faster er nok likevel alle dem som etter ”midtvintersblotet” i desember med x antall julebord og nyttårsfeiring, kaster seg over ukebladenes slanketips og annonser om slankekurs i begynnelsen av januar og gjør årets første måned til fastemåneden. Så faste kan ha stor betydning for det hele mennesket, ikke bare menneskets religiøse liv. Enkelte unngår alkohol og stumper røyken i 40 dager, noe som er direkte sunt. Men mer sjeldent er det med botsøvelser her på de nordlige breddegrader.

 

Etter fasten er det klart for festen. Vi må bli flinkere til å leve med hele alfabetet. Alt for ofte stanser vi opp før å og mister derved viktige sider av livet. Det er vel spesielt livets grensesituasjoner som får oss til å ta i bruk hele alfabetet. Det kan være ulykker, krig og død. Eller kanskje angst for å bli ensom, overlatt til seg selv. Livskriser der vi opplever at livet har gått fra oss og ikke har så mye mer å leve for er også en av livets grensesituasjoner. Eller gleden over et nyfødt barn som har livet foran seg.

 


Også derfor er det viktig å opprettholde noen tradisjoner knyttet til faste og påske. Uten tradisjonene blir vi fattigere som mennesker. Langfredag er en sentral dag, ikke bare i påskeuken. Mange her nord opplever langfredag daglig. Livet er en lang lidelse med sorg og skuffelser, sykdom og død. Men livet er også gode fellesskap, glede og latter. Og påskedag er et tegn på at livet vant!

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere