Karl Øyvind Jordell

93    84

Hareide kan sikre nok lærere

Med mindre KrF besinner seg, vil Stortinget i morgen 13. februar vedta at vi skal ha en lærermangel på 10000 om få år, som følge krav om 4 i matematikk og andre for høye krav, lærernormen, etterutdanningskrav kalt ‘avskilting’, og innføring av mastergrad for lærere.

Publisert: 12. feb 2018 / 513 visninger.

Det er nå blitt klart at vi vil få 10000 ufaglærte lærere om tre-fire år. Dette er ikke en prognose, men en enkel addisjon: Vi mangler allerede 4000; det skyldes opptakskrav fra 2005 som ikke er blitt justert, og som vil bli forverret av 4-kravet i matematikk. Lærernormen tilfører ytterligere 3000, og manglende produksjon av nye lærere i 2021 som følge av innføring av mastergrad utgjør også 3000. Det siste tallet er nok noe lavere, fordi ikke alle ville sluttført. Men den såkalte avskiltingen av lærere, tvungen etterutdanning innen 2025, medfører at en del eldre lærere slutter før de ellers ville gjort, slik at summen blir ca 10000.

Det er også blitt klart at Ap snur i to av disse sakene: Avskiltingen og 4-kravet. Dette er standpunkter KrF er enig i, men vil stemme mot, fordi man har forpliktet seg til å gå mot dem i budsjettforhandlingene, for til gjengjeld å kunne få gjennom lærernormen.

I en kronikk 2. januar tok jeg til orde for et forlik i disse sakene. Forslaget var inspirert av Trond Giske, som fremmet tanken før valget. I NRK’s Politisk kvarter 7. februar omtalte Høyres nye kunnskapsminister Sanner Aps justeringer som vingling. Høyre styrer dermed med fast hånd mot en lærermangel på 10000, som primært vil ramme utkantene:

Det blir mer og mer åpenbart at KrF ikke har sett sekundæreffekten av lærernormen: De 3000 stillingene vil bli opprettet i sentrale strøk, og lærere fra utkantene vil søke seg dit. Partiets utdanningspolitiske talsmann gjentar og gjentar at normen vil komme alle elever til gode, men det er rett og slett ikke sant. KrF er et troens parti, men i denne saken begynner jeg å tvile på om Grøvan tror på det han selv sier.

I denne situasjonen må partileder Hareide gripe inn. Han må gå bort fra lærernormen, og la sitt parti stemme i samsvar med det man mener: avvikle avskiltingen, og fjerne 4-kravet.

Men det er ikke nok å fjerne matte-kravet. Dagens lærermangel skyldes at man ikke har fylt opp lærerutdanningene siden 2005, som følge av et krav om gjennomsnittskarakter på 3,5. Det har medført ca 350 tomme plasser i lærerutdanningene hvert år, et tall som økte med ca 40 % da 4-kravet ble innført. I sum tilsvarer disse tomme plassene dagens lærermangel. Dermed må kravet til gjennomsnittskarakter senkes, til 3,3 slik at studieplassene fylles opp. Ingen kan merke forskjell på en lærer med 3,3 og en med 3,5.

Et siste punkt må være å justere masterkravet. I hvert fall på lærerutdanningene for trinn 1-7 bør de studenter som nå er tatt opp til master, få anledning til å sluttføre som vanlige lærere etter fire år. Ved årets opptak bør man avvikle masterkravet for trinn 1-7, og ikke innføre det igjen før man har kontroll på lærermangelen.  

Sammenfattende: Man må justere gamle vedtak, og ikke vedta at vi skal mangle lærere.

(En versjon av dette innlegget er trykket i Klassekampen 12. februar.)

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Magnus Leirgulen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 1 time siden / 2985 visninger
Roald Øye kommenterte på
Innspill om to-statsløsningen.
rundt 1 time siden / 654 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2985 visninger
Ben Økland kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2985 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2985 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
ET BREV TIL JUSTISMINISTEREN
rundt 2 timer siden / 2985 visninger
Robert Rygge kommenterte på
Hvorfor blir innlegg og kommentarer borte uten forklaring ?
rundt 2 timer siden / 2464 visninger
Les flere