Benito FAUVEL

31

En god historie trenger kilder. Om Guds forkledning.

Snøen laver ned i kveld. Kaldt er det å føle vinden som flagrer snøfnugg i ansiktet. Mange går ut på kvelden. Det blåser, men det er stille. Man lærer å tenke annerledes. En god historie trenger gode kilder. Hva om historien ikke er god, er det på grunn av kilden ? Hva skjedde i kveld ? er ikke nordmenn gode kilder ?

Publisert: 11. feb 2018.

Det skjer mye om dagen. Mye om konflikter, mye om krig, om alvorlige hendelser. Jeg måtte lufte tankene. Nyheter er fulle av historier som er vanskelige å gjøre noe med. Hva er hensikten til nyheter ? 

 

Fordelen med vinteren er at det kan bli kaldt, det er bare å komme seg ut. Men den innvendig verdenen holder oss inne. Litt over tre millioner nordmenn er på sosiale medier- trolig for å " holde seg oppdatert".  Det er ord fra masteroppgaven til samboeren min. 

Så jeg spurte henne hva som betyr " å være oppdatert " ? 

 

Jeg trengte ikke riktig et svar, men mest å diskutere om grunnen til at mange nordmenn, og resten av verden, holder seg oppdatert mens det som skjer der ute er mest relevant.

I Budstikka- avisen til Asker og Bærum kommuner- kan man finne noe som har skjedd. Noe alvorlig, eller noe som jeg mener som alvorlig. Jeg har meld meg ut av Facebook. Jeg har på den måten kuttet navlestrengen som begynte å bli for stramt rundt IQ-en min. Man tror at man holder seg oppdatert, mens det skjer det motsatte. 

Sosiale medier lærer oss bort å være usensibilisert, ja en slags sprøyte mot det sosiale. Man er etter å bli likt av verdenen, som bare er etter vår tid, våre penger, og våre liv. Det er usunt, og det jeg leser reflekterer akkurat tendensen til å bli imunn mot de sosiale gener vi har fått fra våre forfedre.

En kollega spår at mennesker kommer å miste tærne sine. Jeg spår, jeg at vi kommer til å miste nattsynet- eller synet i det hele tatt.

I kveld, gikk jeg tur for å tenke på de som var ute, uten hus, uten tak, uten mat, uten nåtid. Jeg så at det var så mye lys at snøen var oransje. Det snør at man ikke ser Himmelen, men om noen tusen år, så mister man evnen til å se noen i nød, der ute. Jeg visste at jeg har hus, ly, mat på bordet, penger på konto, men hva med den mann som avisa Budstikka skrev om ?

Spalten låt følgende " mange ringte politiet på grunn av at en mann prøvde å stoppe bilene". 

 Ja, for å ringe at en mann går på E 18, er en uventet historien, da ringer mange, med en gang. Men er dette en god historie ?

Nei, det viser at Ola, eller Kari har ikke tid til å stoppe. Og en Kari, hun satt hjemme, sammen med meg, i kveld. Derfor måtte jeg ut, for jeg trodde ikke det jeg hørte :

" Jo, ingen stopper, de ønsker ikke å bli ranet, jeg hadde ikke stoppa".  

Tenk om mannen ville stoppe Ola, Kari og annet dekkende navn fordi det snødde der ute, og at en trengte hjelp ? Var han alene ? kom han ut fra en bil som hadde velta ?

Da tenker jeg at det kan godt ende at mannen var selv Gud, den som ønsker å se alt, å høre alt, og å vite alt.

Da hadde han sett et folkeslag som ikke gidder å stoppe. Da hadde han forstått at mange ikke klarer å la være å bli redd- mot andre personer som oss, eller at de gjemmer seg bak løgner for å ikke vise at de tørr å hjelpe fremmede. Hva har skjedd ? Vi er redd for å bli ranet ? er vi ? er det virkelig det du tenker når en prøver å vinke ? å stoppe bilen ? kunne han ? Hvor mange biler har passert denne mannen ?  NEI, KJØR, Ola, sier Kari.

Hva kommer det ut av denne historien ? Hva skal denne mannen fortelle til seg selv ? til andre ? Jeg håper at kilden er drikkendes, for så langt, så ser ut til at vi har det så godt, der inne, med oss selv at vi har glemt hvor vi kommer fra, og at vi kan en dag, stå der ute å vinke på biler, i håp om at noen stopper. Og om virkelig teorien om at Gud bruker oss for å kle seg ut for å skjekke om vi er gode kristne, eller fra andre religioner ; er sannelig,  så blir det ikke kjempegod karakter i boka vår.  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere