Kommentator Olav Egil Aune

Krymper stress hjernen?

«Siste skrik» er å tro at hjernen krymper av stress. Såkalt ny forskning viser det. Men hva skjer når vi er stresset på grunn av redselen for stress?

Publisert: 9. feb 2018

I dag igjen: Jeg hadde vært ute på et intervju, det tok lengre tid enn forventet, les: beregnet. Jeg løp til T-banen for å komme fort ned til byen for å skrive. Men T-banen sto, stans på grunn av manglende signal – den hadde stått lenge.

Jeg tok av gårde igjen, trikken. Den skulle vært der, men kom om ti minutter. Jeg kjente jeg lå 100 meter foran meg selv, og da kommer alltid tanken: Død, stress er dødelig. Men på det stadiet er det ikke noe å gjøre med det. Jeg er fanget, det har satt seg i kroppen, det er ikke håp, jeg kjenner lusa på flukt.

Sant nok

Det er en sann fortelling, men det sluttet ikke der. Jeg åpnet en dansk avis, og i et følgende øyeblikk av glede leser jeg at to av Sveriges fremste forskere på området, professor i klinisk nevrovitenskap ved Karolinska Institutet og Stockholms Universitet, Mats Lekander, og hans kollega Göran Kecklund, advarer mot å tro blindt på at stress er farlig.

Det var etter at Sveriges førende nyhetsavis Dagens Nyheter hadde dandert forsiden med at «langvarig stress krymper hjernen». Danmarks Radio fortsatte i samme toneart: «Stress blir det neste tiårets store folkesykdom». Men, mener Lekander/Kecklund, det kan være at vi tar feil, og at livskvaliteten og kroppens reaksjoner på stress med nytt stress, er et vel så interessant forskningsområde.

Eller som de to forskerne sier: «Sannheten er at vi vet svært lite om hvordan stress påvirker hjernen på lang sikt». 

Det trengte jeg.

Våkent og fornuftig

Vi skal ikke romantisere stress, ødelegger den livsgleden, roen og medfølelsen, er det feil. Ikke fysisk, nødvendigvis. Men feil.

Kanskje er det heller håpet «stress over stress» smadrer, men det er noe annet. Det vi vet er at «håp» er et avgjørende element i ethvert forsøk på å få til sosiale forandringer i retning av å gjøre livet mer levende, våkent og fornuftig. En tilstand av befrielse fra den evige kjedsomheten.

Kjedsomhet – kan det hende vi kommer frem til én gang – er stress verre enn noe. Men det er antakelig ikke kroppen den spiser opp, men et årvåkent liv som renner fra oss. Jeg hadde nær sagt, salige er de som ikke stresser.

Bedre å beskytte

La ikke stresset bli stress, advarer forsker Lekander – den løssalgsvennlige tittelen «Langvarig stress krymper hjernen» bygger på gjetninger, antakelser og dyreforsøk.

Men det er ikke bare derfor han trekker i håndbremsen: «Når man lager overskrifter som «hjernen krymper av stress, tror jeg at man gjør mange lesere temmelig urolige. Når man samtidig påstår at det kan føre til dårlig psykisk helbred, dersom man lever et normalt travelt liv med jobb, familie og fritidsinteresser, kan det avholde noen fra å leve et liv, som jeg på mange måter vil betrakte mer som en beskyttende faktor enn som en risikofaktor. På den måten kan skremmebildet være med på å forverre problemet for mange mennesker, fordi det får dem til slutte å gjøre de tingene som kan beskytte dem.»

Ikke frikjent

Stress og stress er to forskjellige ting – godt stress, som er nødvendig for konsentrasjonen, dårlig når vi bruker den til å løpe fra tiden med. Det høres filosofisk og flott ut, men det var ikke noen flottenfeier som tapte for farten i dag. Stresset er ikke frikjent, på ingen måte. Og man kommer til stadig nye «nyere forskning viser».

Men vi vet også at denne forskningen møtes med enda nyere forskning noen dager senere. Neste gang heter det kanskje at et liv med møter, deadlines, henting av barn og fotballtrening er sunt. Jeg håper det ikke, men hvem vet.

Jeg tror på sakte bevegelser, ikke fordi forskning er enig med meg, men simpelthen fordi det er bedre for meg og omgivelsene at det er sånn.

Fare for folkehelsen

Det er som den nylig avdøde «vismann», Per Fugelli, sa: Den største faren for norsk folkehelse er løssalgsavisene, han navnga dem til og med: VG og Dagbladet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Øivind Hundal

2 innlegg  197 kommentarer

Så absolutt.

Publisert rundt 2 år siden

Jeg har, i modne år, lært den edle kunst å nyte tiden uten å (måtte) "produsere" noe. Eller sagt på godt norsk: sløse tiden. Etter at jeg ble ufør, har denne kunsten gjort meg meget godt. Senke standarder til det meste (fremdeles forsvarlig), og så gjøre "intet". Tankene flyr løst, reiser uhindret, sjelen reiser med, det underbevisste jobber sikkert, det også. Som en dyp, rensende meditasjon. Men dette krever tid, altså.

2 liker  
Kommentar #2

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Å produsere tankearbeid

Publisert rundt 2 år siden

Jeg har nettopp avsluttet et strikkeprosjekt. Det gjorde meg godt å kombinere farger, striper, mønster og form. Jeg følte meg lykkelig, og jeg gledet andre samtidig. Det tok 8 dager og lage 8 produkter. jeg kunne vært raskere, men tiden jobbet med meg. Noen feil, andre kombinasjoner, gjorde at jeg utviklet følelsene. Fargene ga nytt liv og beskyttelse til produktene.

Jeg kan ikke være så lykkelig hele tiden. Det er ikke bra. Inn og ut av Comfort sonen hindrer hjernens tankemønster fra å stivne. Stress er inn blinding. Vi tror vi må rekke noe. Mister kontrollen. Ingen har kontroll utenfor Comfort sonen. Tvangen tiltrekker seg handlingsmønstre i lukkethet. 

Åpne hjerter tvinger stresset bort.

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
16 dager siden / 1202 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
22 dager siden / 1201 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
8 dager siden / 844 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 800 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 619 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 577 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere