Benito FAUVEL

31

Frimurer, friidrett, frimerke

Kommunikasjon skjer gjennom bruken av bokstaver, som man blander sammen for å lage ord.Slik er vi født, med muligheter. Norske ord er dem spesielle da en må uansett pugge hver bit for å få med seg budskap. Mitt første ord var syltetøy, et tøy som er sulten ? Slik har jeg bevart humoren min jeg treffer et nytt ord. Sammensatte ord med fri er noe for seg. Frites med pommes? Ikke helt der, men nesten. Man vet ikke helt hva vi spiser først, om det er riktig å blande epler med poteter.Frimurer. Man aner at noe eller noen er frie, og at det handler om murer. Men hva er en mur som er fri ? eller hva er en fri mur ? Fri med idrett, i drett eller id-rett ? Man anelse at noe sportslig innsats skjer på mange måter, frivillige, men hva med frimerker ? de som jeg kaller for kommentarer. Ikke alt handler om hvordan ! Stempling av det man ser rundt oss er der ikke fri, om noen lurer på. Det er ikke fritt fram for å kommentere alt og alle, fordi livet holder kadensen. Man stempler for fort, uten å la merke til at musikken handler mer om noe mystisk enn det høres til. Mozart var frimurer, men ikke som man tror.

Publisert: 8. feb 2018  /  63 visninger.

I vårt land, og ellers over alt leser man veldig flinke kommentarer, refleksjoner, og mange kommer med kjempegode forslag. 2018 er det året hvor reformasjonen får plass overalt. Man ønsker en forandring, man får den, og man forstår at vi tipper mot noe høyere.

Men for å kunne lese riktig, så må alle mennesker bruke samme alfabetet, og det er ikke alfa og omega, med eller uten 3. Noe må en kunne utenatt, mens andre ting er frivillig.Likevel kaller vi dette for kommunikasjon. Selv når noen skyter opp en bombe, så er det kommunikasjon. Det finnes et budskap bak, ikke helt med mening, bortimot ofte, meningsløst. 


Det hadde vært lettere med bokstaver, men det er fremdeles en kunst. Ikke alle kan lese, ikke alle kan skrive, og man må studere for å nå mål- som Charlemagne ville nå. Alle, etter hans mål, måtte kunne latin. Nå ser vi at mål kan diskuteres, og hvor står befolkningen i hele Europa med dette språket ? Om det ikke var takket være innsatsen til friidrett bak murene- i kloster eller kirker- da hadde ikke jeg klart å kunne nå topper i norsken. Det hadde vært umulig. Så takk for at noen frivillige brukte mange timer å sitte, gjensitte, med lys ved siden av arket. Å skrive er kjent i musikk. Bach og mange andre komponister har vært pionerer i å vise at skrive pent lønner seg. Språk er fremdeles et argument for å få seg jobb, for å gå opp i lønnstrinn- og de som får være med i hemmelige rom, er de som kan språk og kultur.

Syltetøy var mitt først ord jeg lærte. Det var litt morsomt å sammenligne med det jeg kunne fra før. Man må satse, ofte i blinden for å lære mer. Man er alene med sine valg, man må tro på seg selv og man må definitivt kunne nødvendige fag, Fordi man vet aldri. Det finnes nettopp ikke ordet fremtid, men tiden må en nå frem. Som fri idrett lærer man der alt man kan for å være best. Ja, hvorfor ikke løpe bare med føttene. Barbeint ? Tøft å vise at de andre tar feil, eller har vært lenge i samme rom.

Det som holder mennesker nede i gjørmen er tendensen til å kritisere. Man bruker kritt. Hjemme er full av slik støv.Ordet gips er viktig når det handler om å kritisere. Gips er det som holder veggene våre på plass, der man lager rom med. Og det er gips man kaster mye av.

Folket der nede, i Egypt, sett som mindre enn ingen ting. Nå kaster man gips og symbolet med seg i kontainer. Kulturen er i ferd med å bli borte. Det er sommerfugl effekten.Egypt, med gips- engelsk gypsies, folket som vandrer rundt oss, støvete- se på ham der, han er full av hvit støv. Hva er det for en slags mann ? Man krit is- erer. Mange er i tillegg kalde med hjertet sitt. Hva med folk fra Creta, der man finner kritt ? Ja, de er også kritisert, det er bare å finne linkene. 

I andre ord, prøver jeg å si at man velger først seg selv. La Fontaine brukte ordet høy- i øyet  ( høy i øy ) til den man ønsker å ha ned enn vår rang. Bjelke mot strå virker det ? Nei det er fabler, myter og bare støv.

Greit at man vet hvem man er, at man har referanser- men man tenker først på pre-fer-enser.  Med litt stål rundt oss, da er man klare mot være og vind. Man liker og liker bedre, så best. Hvem er da best ? Meg selv- følgelig ! Smak av å være best har blitt en trend i 2018. Så mye tull, sier jeg. Tren som du ønsker, det finnes ingen eksperter. Greiner som sport er et barn. Ikke mer enn seksti år gammel. Når man setter ved siden av 70 000 år med vandring av folk som plukket bær, da er det virkelig noe man tror som virker. Jo, fordi verdenen vi lever er opptatt av penger. Så klart, må du trene, for du kan ikke trene uten sko, uten trøye, uten hjelm, uten sykkel, uten proteiner, uten kalorier.

Men man har blitt blindere. Man vet ikke hva vi gjør egentlig, alt handler om seg selv. For å feste heter ordet profitt. Ja, de som tjener penger kan skåle med Champagne.

Så, jeg er der først å lure på om det er lurt å skrive om et tema som frimureri, når jeg ser at verdenen rundt meg er i ferd å miste alle ord med fri.

Frihet ? forstatt mange som smaker støv, som holdes nede. En fæl artikkel av ei jente på fem år, som flytter til Norge på grunn av krig i hjemlandet hennes. Det er så jævlig å lese at hun klarte seg. Hun er " fri" fra dette. Virkelig. Seks menn over seg ? Fy søren, så hjertekjærende å lese, å tenke på....For så å bli voldatt, gang på gang, solgt da hun var ni år gammel. Hvem gjør dette ? de som tenker på seg selv, så klart. Egoismen dreper oss, langsomt. Det er bare å se rundt oss.

Det er definisjon på slaveri, stempling av alle som bidro til å bygge det største mysteriet i verden : pyramidene. Symbolikk mot bruk og gjenbruk. Støv mot illuminasjon. Sola mot mørket. Dit og der holder seg frimurerne, trodde man for å begynne med. Men det er mer sammensatt som så. Og nå som det er blitt mer åpent, så forstår jeg at frimurer har gode intensjoner, som er feil tolket, fordi mennesket er opptatt av seg selv. 

Prester som må holde seg unna losjene ? så klart. En prest er et medium mellom det gudommelige og det menneskelige. Det som sitter på muren, som ser på begge sider.

Frimureren er en søker. Prester kan ikke bli frimurer fordi religion handler om å hjelpe andre. Nattferden handler om å hjelpe andre. Jesus aksepterte sjebnen sin for å vise begge roller, den som presten har og den frimuren har. Det er helt utrolig når jeg tenker over en slik person. Udmyk var han hele veien.Alene med skjebnen sin, men likevel med tegn på hvorfor man aldri må tyste :  

Poenget med frimurer, losjene, symboler, og læra, er at man trenger å holde for seg et hemmelig rom. Jesus som er symbolen for både kirken og brødrene er å lese mellom linjene. Det finnes ingen Judas, det finnes mange Judas. Det finnes ingen som er født løgner, det finnes noe som lurer oss, og det er lett å lyve. Nei, jeg kjenner deg ikke. Man er redd for konsekvenser når man er opptatt av kun seg. Og språket som lurer meg. For å unngå at man tar noe seriøst. Noe med refleksive pronomer som ikke stemmer.

Om man ikke er vilje til å akseptere spilleregler, da er man holdt utafor. Slik er budskap hos frimurer.Dermed mye snakk om frie menn som bygger murer. De sier ikke hvordan du kommer til å bygge muren din, fordi det er bare du som må finne ut av.De kan ikke bli prester, fordi søket om å bli bedre er kun mulig uten lover og regler- som man har mye av når man er bror, eller søster. 

Friidrett er basert deretter det brødrene i losjene har vært villige til å si om jobben de har. Men man ser ikke så mye av slik frihet når man løper et hundre meter. Nei, man har sin gang, med nummer, og man får ikke lov til å bruke nabogangen. Planken er også en mur som begrenser løperen i søket om å være fri. Kameraet står rett over, og mange føtter har blitt kapet hardt. Man mister plassen sin, med en gang. Ingen andre sjanser.

Man løper med beina, men det hadde ikke vært problematisk etter definisjon å løpe med armene. Derimot så har man sett frie mennesker i kast av spydd, eller i høyder, over en stang. Så det er håp, bare man lar andre tro at de kan bli bedre.Nå kaster man over sytti meter, er over seks meter med stang, og over to meter i fri hopp foran tsjukassen.

Nå som olympiske leker er i gang, der en aldri kunne tenke seg at det skulle bli noe, så ser man for mye støv fra folk som tråker på kritt som detter på bakken. Kritt og dritt selges.De kritikere eter kritt på frokosten, spytter ut mye som jeg ikke forstår.

Mange kritiserer, mange sterke meninger aner ikke at ord kan ødelegge- og kirken må trå inn i debatter fordi vi har blitt ekspert over natten. Det er ikke fordi en kan lese at en kan bli ekspert i satsvitenskap.Vi har hoppet over grad, over trinn.

Nei, du man ha en som kan være veilederen din, slik er verdenen for frimurer. Derfor er det ritualer, og de må holdes hemmelige, ellers så er det ingen vits. Og det finnes ikke rom for humor.Det er ikke å være over legen, overlegen, men det motsatte. Man kan kun kritisere når man har funnet en måte å forstå seg på kritikk.Kun når du har gått over mange trinn at du kan kritisere. Men det finnes mange speil som står foran deg.

Det hadde vært greit å være kristen først. Jeg savner kirkens misjon, der man lærer å være udmyk først. Å være kristen er å vise udmykhet overfor det man ikke aner, det man ikke kan, det man ikke forstår, det man ikke ser, eller hører om.

Derfor trengte Jesus disipler, derfor må vi lese Bibelen fra høyre til venstre- eller fra slutten til begynnelse.

Oi ! var det en av de hemmelighetene ? Den som blir sist, blir først. Les hellige skrifter fra slutten og vandre veien tilbake, der det ikke fantes noe i begynnelsen. Jo, oss selv, alene uten noen verdens ting. Men der, etter vandringen så finnes det håp, man er rolig, man forstår andre, verden er lyst, og man sier takk, faktisk.

Nei, vi tror at vi vet bedre. Sier du takk, uten å tenke over det ? Da er det håp, for ord må menes, tenkes og bli hørt som noe med mening. Må jeg si hei flere ganger om dagen ? nei. Jeg har sagt hei og mener det. Jeg ser deg.

Mange leser ord, og utifra gloser som har blitt lært på skolen, så, er det nok ? Fortsett å pugge, det er nødvendig. Som kollegaen min sier " to pluss to er for meg, er fire".

Slik er det med Gud, ut av sammenhengen med kollegaen min som er ateist. Gud er den som prøver å lære oss om å gi videre kunnskapen vi har lært. Vi er da en del av kunnskapen, som må deles. Men nei, noen vet bedre. Noen holder kunnskapen for seg. Slik går verden i dassen. Den er eks- klu- der- ende. 

Så har vi musikken i bildet. Alle vet hva musikk er for, der. i mosetning til alt, så kalles gjerne musikk for religion. Man har mange som har idoler, mange som ber dem om å få en signatur, og de bare ser idolen som noe som det beste i livet.

Se så mange som elsker rock, jazz, klassisk. Det finnes flere fanatikere blant folk enn man tror. Nei rocken er best ! Umulig å motsi, argumentere mot, prøve å resonere de som har idoler som Elvis, sant er det. Men der òg finnes det musikk som må innses som mystisk. 

Mozart, den guds elsket, og av en god grunn. Grunnen er god,den. Jeg måtte vandre bak notene for å finne noe som viser at Gud er den klokeste av alle. Det er ofte tilfeldig at man har opplevelser. Da sier man herregud, og det er på sin plass, tro meg.

 Alle kan finne da mye fint skrevet om Mozart, mye er riktig på nett når det gjelder musikk, men musikken Wolfgang Amadeus skrev er jo noe vedlig underlig. Umulig å forklare, umulig å motsi, på en god måte.Man kan gjerne kalle dette Mozart effekten, for musikken hans er ikke bare underlig, men Mozart var frimurer. Men, ikke på den måten de som kjenner historien, lært bak murene har fortalt oss. 


Mozart var avtaren til Gud. Jeg har ingen annen forklaring.Han var en profet, og det er gode grunner til å fortsette å øve på Mozart. Mozarts musikk er mye rotete- man øver og øver, og man kan øve, uten å funnet det som ser ut som det man har på noter. Gud er å finne i klangen.I dag, så har man gjort en kjempe innsats. Instrumenter har blitt så å si bedre, så er Gud mer synlig. Jeg vedder at om Mozart hadde levd i 2000, så hadde han fortrukket å spille på et nytt piano, eller skrevet for nåtidens instrumenter.  

Man må gå bak notene for å forstå Guds budskap.

Slik er det med kunst. At man er frie til å ta den veien man vil, men at det må stemme med valgene man har tatt. Velger du å ha fløyte litt sterkere, da må du vite hvorfor.Musikken til den unge mann fra Østerikke byr på like mange varianter som man har stjerner i himmelen. Man kommer aldri til å bomme, slik er musikken hans. Men igjen, så er det ikke mange som kan synge rent for å finne slike veier. Man kunne trenge virkelig en sann fri idrett i musikk. 

Det er når man føler seg fri fra livets gang, at man når de beste mål. Så slipp taket, vær udmyk, lær og respekter andre. Det er ord som dykker opp når jeg hører på Mozart. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere