Spaltist Arne Berggren

Dramatiker og TV-produsent

Liten vits å bli kristen?

Kirken fremstår som en klubb aller helst for dem som er født og oppvokst der, preget av kodespråk og hemmelige tegn. Skal du virkelig utfordre deg selv, er det lettere å finne Skiforeningen.

Publisert: 8. feb 2018

Det var først da jeg ble spurt om å skrive andakter for NRK radio, det gikk opp for meg hvor langt vekk kirken er for mange. Jeg forsøkte å se kristendommen helt fra utsiden, gjennom blikket til en som vurderer å melde seg inn og finne ut av hele greia.

Det var ikke bare et trist innblikk, det var så godt som umulig å se noe som helst.

Hva i all verden

Man hører stadig om folk som har funnet Gud, funnet hjem, hørt en stemme, opplevde kraften, fant nåden, men hva i all verden er det for noe? Kan hvem som helst finne dette? Hvor melder man seg inn? Hva er det egentlig å tro? Hva er medlemsfordelene? Hvor er handlekurven og når starter det?

Du kan jo gjøre som meg – forsøke å søke deg frem til kristen tro på nettet. Søker du på «Hvordan bli kristen», møter du en skog av bibelsitater og floskler, sikkert velmenende, men ikke desto mindre utmattende, ja, eller direkte skremmende. Så hvorfor ikke gå rett til hjemmesidene til Den norske kirke? Ja, hvorfor ikke? I toppmenyen der kan du velge mellom dåp, konfirmasjon, bryllaup, gravferd, om trua, om kyrkja.

Atter nye valg

Hadde jeg vært dem, ville jeg muligens gått for bokmål på noen av disse ordene, men la gå, tenkte jeg og trykket forventningsfull på «om trua», bare for å få nye valg, denne gangen på bokmål, riktignok: kristen tro, kirkeåret, gudstjeneste, trosopplæring, kirke 18-30.

18-30-toget er gått for min del, men jeg trykket forventningsfull på kristen tro, og fikk atter nye valg, denne gangen: Gud, vår skaper, Jesus Kristus, ånd som gir liv og …

Nå er det for så vidt ikke noe poeng i seg selv å herse med Den norske kirkes nettløsninger, om det ikke var for at disse fremstår som symptomer på noe fundamentalt galt.

Livet er et mysterium i seg selv, det finnes gåter i speil og uendelig mange nye dører og spørsmål, men det er ingen unnskyldning for at kommunikasjonen rundt hva det er å være kristen oppleves som kinesiske esker eller maraton i bibelsitater.

Krattskogen av menyvalg

Nå kan det være at kirken selv har ant at krattskogen av menyvalg ikke akkurat trigger konkret handling - for over menyvalgene står der skrevet: «Ingen blir kristen fordi hun eller han er klokere eller bedre enn andre. Å være en kristen er først og fremst å ha fått nåde og kjærlighet i gave fra Gud». Vel, vel, der gikk det mange tog, dessverre.

Men altså: Skiforeningen. Vi har jo som kjent et religiøst forhold til langrenn og blir født med ski på beina, så sånn sett er det mange likhetstrekk med folkekirken.

Men om du lurer på hva denne skigåingen er for noe og gjør et tilsvarende google-søk, finner du «tips til å lære å gå på ski», «skiteknikk», «her kan du gå på ski til helgen» - og Skiforeningen er naturligvis synlig med alle sine innfallsvinkler rundt skigåing; det er webkameraer ute i løypene og førevarsler og aldeles ikke noe: «Å gå på ski er først og fremst å ha fått gleden over skisporten i gave fra Skiforeningen».

Snakkes i stykker

Heller ikke sitater av Tomm Murstad. Stein Eriksen eller Sondre Nordheim. Tenker man nærmere etter, kan det å spenne på seg planker under bena, gå ut i kuldegrader og labbe rundt i skauen, mystifiseres og snakkes i stykker, like lett som det å sette seg på harde trebenker og folde hendene.

Jeg tror ikke det hjelper å sette opp webkameraer i kirken, nødvendigvis, men et eller annet har Kirken å lære av Skiforeningen.

7 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Arne Berggren. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror ikke det hjelper å sette opp webkameraer i kirken, nødvendigvis, men et eller annet har Kirken å lære av Skiforeningen.

Kameraene som står ute i skogen kalles viltkamera, Berggren. Jeg har aldri sett et slikt selv da jeg relativt sjelden tråkker ned skog og mark. (Det er noe eget med asfalt) Likevel har jeg sett innslag på Dagsrevyen hvor de viser trengende mennesker som er fanget opp av slike kameraer mens de gjør sitt fornødne både forfra og bakfra, og det er slett ikke lekkert selv om ansiktet er sladdet. Ett eller annet sted sitter noen viltvoktere og ler seg fordervet over at folk lar seg overmanne av trangen og gjør det på det mest naturlige vis. 

Nå er det gått et halvt års tid siden en av redaktørene skrev om at i den norske kirken arrangeres det forskjellige votivmesser. Jeg smiler fortsatt bredt bare jeg tenker på det følgende. En av variantene kan hete elg-messe. Og hva er vel da mer naturlig enn viltkamera i messen? Dette må alle få se, ja det bør inn i skolen, i KRLE og det følger ingen premie av å gjette at E står for.....

2 liker  
Kommentar #2

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Jeg undrer meg litt over hvordan ordene i den augsburgske trosbekjennelsen  "... født av jomfru Maria ..." har blitt tilpasset forandringer i Bibelen, der jomfruen er blitt erstattet av ung kvinne.

2 liker  
Kommentar #3

Greta Aune Jotun

192 innlegg  1181 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Arne Berggren. Gå til den siterte teksten.
Liten vits å bli kristen?

Nei, å bli kristen er verken liten eller ingen vits . . .

Kom! sa Kristus, og: Følg Meg!  Jeg er Veien, Sannheten og Livet

Veien og Sannheten er forklart gjennom Kristi forkynnelse. Livet, det nye, er en gave. 

5 liker  
Kommentar #4

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Kom! sa Kristus, og: Følg Meg!  Jeg er Veien, Sannheten og Livet

Våge dette spranget - så enkelt - Ja!

Man unngår ikke å stille spørsmål - men svarene er der.

3 liker  
Kommentar #5

ole jens hovda

0 innlegg  18 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

De første kristne knakk egentlig den nøtta for oss. Den første forsamlinga av troende i Jerusalem satte seg ned, vel vitende om at de hadde fått merkelappen "kristne"
Ok og hvordan gjør en når en er kristen? spurte de seg.
De fant tre svar:
1: Vi må være SAMMEN. Det vi er, det er vi bare sammen med andre

2: Vi må fortelle. Det sa Jesus at vi skulle gjøre

3: Vi må gjøre noe for menneskene som har behov for hjelp. Jesus hadde sagt at det var i dem vi skulle se ham.

Orda du nevner opp er gode forsøk på å uttrykke hva folk kjenner. Som kanskje er vanskelig å uttrykke. Jeg liker at vi i nattverdsliturgen sier: "Stort er troens mysterium" Og så bare tar vi imot nattverden. Sammen. Slik tenker jeg som prest i Den norske kirke

Kommentar #6

ole jens hovda

0 innlegg  18 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Den trosbekjennelsen er nok ikke fra Augsburg, den er mye eldre. Og jeg kan berolige deg: Maria er fortsatt jomfru :)
Sjekk denne artikkelen fra de norske bibeloversetterne, og pust rolig ut:
https://www.bibel.no/Bibelselskapet/Bibel2011/Nytt-i-Bibel2011/Endringer/Kronikk170308

Kommentar #7

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  150 kommentarer

Bibelen. Noen kan jo begynne med den!

Publisert nesten 3 år siden

Innlegget er greit skrevet, men jeg tenker bibellesning også kan være med å hjelpe folk til å velge riktig (altså bli/fortsatt være religiøs).

Det er eksempelets makt som fortsatt gjelder. Hvis man møter folk for eksempel på nettet så hjelper det å være hyggelig og imøtekommende. Hvis man fremstår som en god kristen/religiøs så hjelper det også at man utgjør en forskjell og ikke bare følger (den umoralske) strømmen, at man utmerker seg i større eller mindre grad.

"Practice what you preach!"

Så kan man jo også søke på "hvordan bli medlem av en kirke"... :-)

4 liker  
Kommentar #8

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Publisert nesten 3 år siden

Jeg tror ikke noen reklame for Kirkens tro og liv vil bety noe fra eller til.

Kirkens lære er feil, i tillegg har de brudt Bibelens enkle veiledning.  

Skiforeningens produkt er enklere å presentere.  De har ingen vranglære å hanskes med.  Snø, skog, spor, ski, staver, - spenn på, GÅ!

Kristen tro er like enkel.

Let, så skal du finne.

Kommentar #9

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Tror du virkelig det?

Publisert nesten 3 år siden
ole jens hovda. Gå til den siterte teksten.

Den første forsamlinga av troende i Jerusalem satte seg ned, vel vitende om at de hadde fått merkelappen "kristne"
Ok og hvordan gjør en når en er kristen? spurte de seg.
De fant tre svar:
1: Vi må være SAMMEN. Det vi er, det er vi bare sammen med andre

2: Vi må fortelle. Det sa Jesus at vi skulle gjøre

3: Vi må gjøre noe for menneskene som har behov for hjelp. Jesus hadde sagt at det var i dem vi skulle se ham.

De satte seg garantert ikke ned og spurte hverandre, «hva gjør vi nå?»

De hadde fått navnet kristne fordi de vandret i Åndens kraft etter pinsedagen, Han veiledet dem.

Dine tre punkter og flere til var podet inn i dem.  De studere ikke teologi i årevis for på den måten å bli villedet.

Her ligger kanskje Kirkens problem.

Teologi er bra, men ikke uten de embetene Jesus setter i menigheten og disipler som bærer Jesu åk.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere