Lederartikkel Vårt Land

En trist historie

Norge må jobbe videre for at partene i Sør-Sudan skal legge ned våpnene.

Publisert: 6. feb 2018.

I seks og et halvt år har Sør-Sudan vært en selvstendig stat. I fire av disse årene har landet vært herjet av borgerkrig. Den politiske maktkampen mellom president Salva Kiir og den daværende visepresidenten Riek Machar har nå ført til at titusener er døde, millioner er drevet på flukt og nær halvparten av landets befolkning er truet av hungersnød.

Fredsforsøk etter fredsforsøk har mislyktes i den unge nasjonen. Den forrige våpenhvileavtalen, som ble inngått på selveste julaften, ble brutt allerede etter noen timer. I etterkant har de sørsudanske myndighetene og opposisjonen ikke overraskende lagt skylden på hverandre.

I går meldte NTB at partene satte seg til forhandlingsbordet på nytt. Samtidig kunne nyhetsbyrået fortelle om nye uhyrligheter i det krigsherjede landet. Stadig flere barn blir kidnappet og solgt for kveg. Prisen kan ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AP være rundt 20 kyr.

En av lederne for en lokal hjelpestasjon sier til AP at barnebortføringene er et reelt problem som myndighetene raskt må ta tak i. Det lover likevel ikke godt når man ser hvor lite disse myndighetene bryr seg om lidelsene blant det sørsudanske folket. FNs generalsekretær uttalte nylig at han aldri har opplevd nasjonale ledere som bryr seg så lite om sitt eget folk.

Utviklingen i Sør-Sudan er sørgelig også sett med norske øyne. Siden 2010 har Norge gitt godt over en milliard kroner til humanitært arbeid i Sør-Sudan. Norge har vært engasjert både under opprettelsen av den nye staten, i arbeidet med å få den nye regjeringen på beina og som aktiv pådriver i å få en slutt på den grufulle borgerkrigen. Underveis har det blitt mange skuffelser. Opposisjonen har allerede sagt at de vil gå til geriljakrig dersom de nye fredsforhandlingene ikke lykkes.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide pekte i et innlegg på Vårt Lands debattsider nylig på at varig våpenhvile i Sør-Sudan først og fremst avhenger av «partenes politiske vilje til å inngå kompromisser og til å la hensynet til befolkningen komme først». Norge må uansett jobbe videre for at partene i Sør-Sudan skal velge dialog framfor krig, og for at våpnene legges ned, slik også sørsudanske kirkeledere nylig tok til orde for. En verdensomspennende våpenembargo synes som en nødvendig vei å gå.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
I seks og et halvt år har Sør-Sudan vært en selvstendig stat. I fire av disse årene har landet vært herjet av borgerkrig. Den politiske maktkampen mellom president Salva Kiir og den daværende visepresidenten Riek Machar har nå ført til at titusener er døde, millioner er drevet på flukt og nær halvparten av landets befolkning er truet av hungersnød.

Hvis man først skal lete etter hvem som bryr seg lite om de sivile i Sør-Sudan, trenger man ikke gå langt. De er allerede nevnt i det siterte. Banalt nok handler konflikten om hvem av disse som har størst palass. Uavhengigheten startet med personlig berikelse og det oppsto en rift mellom partene fordi "mitt palass er mindre enn ditt". Konsekvensen er at det er unndratt milliardbeløp som begunstiger den enkelte leders familie. Alle som én ser ut til å foretrekke palass fremfor stråhytte. Byggevirksomheten strekker seg dessverre også helt ut til kysten i naboland hvor det foregår mer ubemerket. I forlengelsen av at lederne må ha sitt, må også de som står i ledtog med dem være en del av hoffet og ha gode levekår. Hvis den øverste leder ikke innvilger dette til sine nærmeste ledere risikerer han enda vanskeligere kår. Derfor har det blitt etablert relativt rike eliter med et gap ned til de fattige. Som alltid; der hvor det mangler en forholdsvis velhavende middelklasse har ekstremitetene friere spillerom enn i et mer egalitært samfunn. 

En kjapp løsning på dette ville være en oppfordring til de styrende om å føre unndratte midler tilbake til folket i form av hjelpetiltak hvor skadene er størst. Jeg har grunn til å tro at utenriksminister Børge Brende tok opp dette med dem under ett av sine besøk i 2017. 

Det er tre land som har støttet arbeidet for uavhengighet. USA, UK og Norge. Disse har påvirkningskraft. Vanligvis ser de to store mest til eliten og maktbalansen, men Norge kan i større grad vektlegge den humanitære situasjon på bakken da vi ikke er like avhengige av den storpolitiske maktbalansen. Om Norge skal ha en fortsatt rolle i Sør-Sudan må det være som formidler av bedre holdninger til verdiskapning og fordeling under et fredsregime, og anvise en vei hvor man påpeker hva det er mulig å oppnå med tålmodig daglig arbeide fremfor rask berikelse på bekostning av flertallet. 

I tråd med norsk standard er det ingen grunn til å støtte tyranner med et verdisett anderledes enn vårt. Lykkes man ikke med denne delen av politikken kan man like gjerne trekke seg ut, for satsningene vil ikke være vellykket om de bare havner i diktatorenes lommer. Ingen av de to partene ser ut til å være mer skikket til å lede landet enn den andre, men skal man arbeide for et skifte internt må det være under forvissningen om at det kommer noe reellt bedre som bygger grunnmuren ved eget arbeide først. 

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere