Spaltist Joanna Bjerga

En misjonær-mammas bekjennelser

Jeg trodde jeg visste. Jeg trodde jeg forsto. Men jeg hadde faktisk ikke peiling.

Publisert: 4. feb 2018.

Vår eldste sønn, Simen, eller eldste Bjerga, som han for tiden kalles, kommer hjem om ikke så lenge. Han er snart ferdig med to års frivillig misjonstjeneste i Denver, Colorado i USA. Da kommer han tilbake til Norge for å fortsette sitt sivile liv, som han satte på pause da han reiste ut.  Som livslangt medlem av Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, trodde jeg at jeg visste alt om mormon-misjonærer og misjonslivet, men jeg har fått noen aha-opplevelser i løpet av de siste 24 månedene.

De er lette å få øye på i bybildet, disse striglede, dresskledde unge mennene med navneskilt, der de forsøker å få øyekontakt og kanskje muligheten til å slå av en prat med forbipasserende.  Men selv om de unge mennene er mest synlige, så er det stadig flere unge kvinner og eldre ektepar som også helt frivillig vier fra 18 til 24 måneder til fulltids misjonstjeneste.

 Hvorfor?                    

Et av spørsmålene jeg ofte får, er hvorfor vi sender misjonærer til land som i utgangspunktet allerede er kristne, som for eksempel Norge. Svaret er rett og slett at vi tar misjonsbefalingen i det nye testamentet på alvor. Vi tror at det er vår plikt å dele evangeliet – de gode nyhetene - med vår neste, og at alle mennesker må få anledning til å høre vårt budskap om Jesus Kristus. Spør du misjonærer på individnivå vil du ofte få som svar at de kjenner på en takknemlighetsgjeld. De føler at de har fått så mange velsignelser og gleder på grunn av evangeliet, at de vil gi noe tilbake. Og gir gjør de. De ofrer tid, penger og samvær med familie og venner, i en alder der de aller fleste er mest opptatt av å dyrke seg selv. Og en misjon koster. For tiden faktisk ca. 70 000 norske kroner for to år, som oftest betalt av ungdommene selv.

Et annet aspekt som jeg ikke hadde tenkt noe særlig over før Simen dro, er logistikken bak kirkens misjonærprogram. For øyeblikket er det over 76 000 mormon - misjonærer ute på misjonsmarken rundt omkring i verden. Det krever ganske mye administrasjon!

Globalisering og lokal styrke

Misjonærene kan altså bli kalt til å virke hvor som helst i verden der kirken er organisert, og det er lov å misjonere.  I tillegg til å forkynne, er misjonærene en viktig støtte for de lokale menighetene, og det knyttes varige bånd mellom misjonærene og de lokale medlemmene. At de fleste som kommer til Norge er fra USA har å gjøre med at vi i Norge ikke er selvforsynt med egne misjonærer, slik som mange andre steder der kirken er større, som i USA, Sør-Amerika eller Afrika. Norge regnes helt klart som et av de aller vanskeligste landene å være misjonær i, men er likevel et populært sted å bli sendt.

Kjærlighetsarbeid og åndelig modning

Når du snakker med hjemvendte misjonærer er det en ting som går igjen. Uansett hvor de har vært, så vil de som regel fortelle at misjonen er det vanskeligste de noen gang har gjort, og samtidig det beste de noen gang har opplevd. Uten unntak snakker de om hvor glad de er blitt i menneskene i landet de har vært på misjon i, og hvor mye de har vokst og lært.  

Som mamma var jeg forberedt på å savne sønnen min, og leve for de halvårlige Skype samtalene våre. Men jeg var ikke forberedt på å bli rørt til tårer når vilt fremmede mennesker sendte meg bilder av ham, eller takkebrev.  Jeg ante ikke at mandagsmailen fra ham ville bli ukens høydepunkt.  Jeg er ingen utpreget hønemor, noe de andre barna mine vil attestere. Jeg er litt mer sånn at enten går ting bra, eller så går de over. Men med en sønn på misjon er jeg blitt utrolig var for følelsene til alle misjonærer, både våre og andres. De blir eksperter på å bli avvist og likevel holde motet oppe. Jeg får lyst til å gi dem alle en stor klem og en varm middag og forsikre dem om at de er elsket og satt pris på. Så hvis du skulle treffe på et par misjonærer i dag, vil du gi dem en klem fra meg?

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

32 innlegg  582 kommentarer

Mennesker i 2018 er ikke så interessert i "evangeliet", noe sted i verden

Publisert rundt 1 år siden

Som far til fire, så forstår jeg hva du føler når et av barna forsvinner bort for en lengre tid. Med savn og spørsmålstegn selvsagt.

Men personlig er jeg skeptisk til hvordan de unge reiser ut på "misjonsreiser" nå for tiden, og jeg vil motsette meg at mine egne barn legger ut på hvilken som helst tilfeldig misjons-opplegg. 

Jeg vil fraråde barna mine å hoppe på noe tilfeldig av de mange tilbud de får nå for tiden, fra ivrige misjonsorganisasjoner. Dette av flere grunner.

Første årsaken er at store deler av verden er "ferdig evangelisert". Hvorfor drar vi  til et land med at stort antall kristne, med flere kristne enn i Norge? 

Og hvorfor bruke enorme ressurser på evangelisering her i vesten, når vi vet at 99.9% av dem vi møter har forherdet sine hjerter for evangeliet? Vi må respektere at mennesker har fått fri vilje og at de velger å avvise evangeliet og heller vil være ateister. De fleste i våre omgivelser har hørt om mannen som heter Jesus, og som døde på et kors, og er klar over hva det dreier seg om.

Det andre er at jeg tror at evangelisering i bibelsk forstand best gjøres ved at vi vinner en og en sjel, hver enkelt en av oss. Dette kan vi gjøre uten å reise på team og kampanjeturer. Vi kan gjøre det på arbeidsplassen, på skolen og på fritiden. 

Måten evangelisering gjøres på i dag, krever altfor mye byråkrati og penger, og mange sitter på toppen av hierarkiet og hever store lønninger, mens arbeiderne på høstmarkene er få og får ingenting, eller lite godtgjørelse. 

Jeg tror mange kristne grupperinger, og spesielt sekter, er altfor ivrige i sin misjonsglød.

Vi må nok vente på at Gud sanksjonerer det vi driver med, og spesielt ikke når vi ikke presenterer den bibelske Jesus Kristus. Det moderne mennesket tar ikke imot tilbudet vårt om frelse. Vi driver mest med innavl og teologisk strid.

 

3 liker  
Kommentar #2

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Vi er lys i hverdagen.

Publisert rundt 1 år siden

Klokt sagt, Tønnesen.

Den beste vidnesbyrdet er overfor naboen.  Han vet også om du bare har det «i kjeften».

Vi tror på å gå ut med evangeliet, men det starter i hjemmet.


1 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Tillegg til Bibelen, vranglære!

Publisert rundt 1 år siden
Joanna Bjerga. Gå til den siterte teksten.
Jeg får lyst til å gi dem alle en stor klem og en varm middag og forsikre dem om at de er elsket og satt pris på.

Å gi medmennesker en god klem gjør vi gjerne.

Mormonerne har tre hellige bøker ut over Bibelen.  Det feller dem.

Jeg tror ikke Mormonernes budskap er rett.  Forøvrig kjekke folk, veloppdragne og, - enda bedre, ingen skilsmisser!  Der har norske kristne noe å lære!


Kommentar #4

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror mange kristne grupperinger, og spesielt sekter, er altfor ivrige i sin misjonsglød.

Någet spesielt å se en slik uttalelse fra en kristen, men jeg innrømmer at den gangen jeg gikk ute på gater og streder med "evangeliet" ("hva skjer med deg dersom du dør i morgen?") gikk jeg ofte med en følelse at vi gjorde deg mest for vår egen del. For når man oppsøker folk "på farten" på den måten, er det vanskelig (for ikke å si umulig) å få en god "fruktbar" samtale.

Men i slike kretser skal det ikke mer til enn et enkelt "ja til Jesus", så er "mission complete", noe jeg mener blir fullstendig feil. Da er "sektene" som tar seg tid til undervisning klokere, sånn sett sagt.

1 liker  
Kommentar #5

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Rettelse.

Publisert rundt 1 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.

veloppdragne og, - enda bedre, ingen skilsmisser!  Der har norske kristne noe å lære!

Oj, feil!

Mormonere kan ha flere koner.  Da er det ikke trofasthet.  Trekker rosen tilbake.

Joanna Bjerga - hva er du med i?

Kommentar #6

Tor Egil Hansen

11 innlegg  566 kommentarer

Ex-mormon biskop snakker ut

Publisert rundt 1 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Mormonere kan ha flere koner.  Da er det ikke trofasthet.

Dette praktiseres ikke lenger. Et tidligere medlem av LDS kirken som også var biskop en periode, før han meldte seg ut, sier litt om dette i denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=4X034VNo8yw
(ca 34 min ut i videoen)

Det "artige" er at deres skrifter fra 1800-tallet(som han kommenterer i videoen), gikk imot polygami, samtidig som de praktiserte polygami, mens etter 1877 med oppdaterte skrifter som forsvarer polygami, sluttet mormonerne å praktisere dette.
De har altså hele tiden hatt motsatt praksis av hva deres skrifter sier, ifølge denne tidligere biskopen.

Men det er riktig som du skriver at de etter deres nyeste skrifter kan ha flere koner.(selv om det ikke praktiseres)


Kommentar #7

Joanna Bjerga

26 innlegg  74 kommentarer

Ikke flere koner, nei

Publisert rundt 1 år siden

Mormonere kan nok ikke det, nei. Flerkoneri ble praktisert en kort periode på slutten av 1800-tallet, men har ikke vært praksis eller tillatt i nesten 120 år. Og spør du mannen min, vil han nok si at han har mer enn nok med en... ;-)

4 liker  
Kommentar #8

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Tor Egil Hansen. Gå til den siterte teksten.
De har altså hele tiden hatt motsatt praksis av hva deres skrifter sier, ifølge denne tidligere biskopen.

Vel, gode hjem og god moral er bra.  Læren forøvrig er utenfor vårt fellesskap.

Mormonernes hellige bøker viser at deres religion har lagt noe til Bibelen.  De har mange merkelige regler. F eks å å la seg døpe for døde mennesker.

Mamma Bjerva’s fortelling om misjonærsønnen er altså på siden av kristen misjon.  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere