Benito FAUVEL

31

Tafsing, klåing og Sophie

Msn i dag har publisert en artikkel om tafsing, og klåing på byen i Bergen. Er det nyheter ? nei, et rop. Mens en kan lure på om det er et kjent fenomen i og kun fra byen, eller i Bergen ; så finner man på samme tid, akkurat en historie fra svenske medier som bekrefter at trakassering er helt annet enn et fenomen- som kun knyttes til byer- og ikke bare Bergen. Når trakassering blir verre.

Publisert: 4. feb 2018.

Sikkerhet og dens lære er et fysiologisk fenomen som finnes hos alle raser, og alle raser har sine måter og metoder å lære bort om farer. Og det finnes ingen dumme metoder, og ingen raser lærer feil sine unger hvordan de kan stå mot vind, vær, bølger, og predasjon. Fra sjirafer til gnu fugler til delfiner ; fra ulver til okser eller fra foreldre til barn.

Vi må leve med frykt- og livet er oftere der med sine pekefinger, mer enn èn gang. Og det går så fort at man bli usikker. 

Men det er kun rasen vår- menneskene som lærer bort at de andre mennesker er farlige. Vi har sikkert rett. Jo,  foreldre har ganske rett- det er bare å se ordbruk som brukes i nyheter.

Så først tenkte jeg faktisk å liste alle negative begrep jeg kunne finne her i kveld på nett, men jeg valgte å stoppe på et fenomen som kun finnes hos oss.

En ekstra frykt for de andre. Når andre blir for fremmede, da er det vanskelig å finne gode måter å kommunisere på. Klubber og steder der det låter høyt er definitivt feil steder for å kunne prate med hverandre. Man har kun kroppen vår. 

Det er bare å se rundt oss. Kun mennesker har et forsvar som er handlaget med unaturlige materielle. Fra plast til betong, så er det bare å velge et sted. Nei, ikke bruk den dumme tredør som er kun isolert med papp. Det er poenget med slike situasjoner- hvor i filmer man ser at en ung og pen fortvillet kvinne søker ly. Og hva med alle amerikaner som går alltid opp trappa ? Nei og nei, de lærer aldri. Så angående våpen man bruker daglig kan jeg nevne  bilen, tanken, ubåten, flyet, toget- og litt verre med våpen  da kan vi finne granater, ultrasonisk kanoner som Kina har nylig slippet ut... Hva ? ultra hva ? Vi nærmerer oss raskere masakren av den rasen som har aldri har lært om historien.

Naturen, den og de andre raser har kun elementer og andre raser kroppene sine for å forsvare seg. Så ja, vi ser til og med noen som dør på grunn av høye bølger, at tak raser ned på grunn av for tung snø, fjell og bakker som rister, og vann har vi masser av.

Høyden og vekt for sjirafer er en god kombinasjon når de er full voksne- derfor er en ung sjiraf veldig utsatt idet den datt på savanas bakke- det samme med gnuer som trenger flokken og de store okser for å holde seg rundt de små som prøver å gå på alle fire. I gjennomsnitt, så må kalver bruke fire minutter for å finne seg til rette. Og det er kun naturens sterkeste vilje inni ungene som gjør at de klarer å slå rekorder. Vi bruker noen timer å føde, men det er kun fordi vi har hatt abstraksjon fra farer, som er nå der ute. Likevel dør mange små mennesker hver dag fordi vi har drept og innesperet de store rovdyrene. Nå har vi rovdyrene inn i oss. Sykdomer kaller jeg de.

Fugler er kjente for å dette fra reir, så det er nesten ikke å beskymre seg da man tenker fugler med sans for å fly, ikke dette på bar bakke uten fjær. Delfiner er rakse nok og tunge så de har nesten ingen kjent angripper

( mennesket har de mest oppi nettingene, uansett man liker delfiner hoppende for et show de lager i kjente akvarier ).  Gjenstår ulver og okser som er nesten husdyr. Noen er for ulver, men vi liker også sauer. Har vi liksom rett til å velge å slakte de prinsipielle lover ulver har å jakte ? Om man liker så mye sauer, da kan de være inne, sammen med katter. 

Tafsing, klåing, ta på, teste, smake, prøve seg på de svake er det mennesker tenker på, daglig (?).

Til og med hos sjimpanser, tilbake på bakkenivå, som har nærmest samme genetiske oppførsler som oss, når de er i store grupper, så kan man se at de viser grenser med en gang en har gått for langt, og at det er med en gang en kan se at en gruppe som støtter den som snur seg for å slå ved å rope, skrike, hoppe.  I hvert fall, og det er derfor siste setningen er moralen ! så kan man se at ingen sitter stille. 

Men hos mennesker- så er det forbudt å snakke lenger med hverandre i buss, trikk, metro og lignende transport. Så noen plassert  teknologien i ørene våre, og vi lukker oss enda mer, inni vår egne tanker.

Jeg kan innrømme at å ha gatemusiker inn i et felles arena som t-banen til Oslo er over grensen da alle vet at det nytter ikke å vise våre gode sider- selv med plakatt skrevet på norsk- og de som har dårlig råd kan være ganske enige. Jeg ønsker ikke å gi penger til folk som rusler mellom vogner fordi da støtter jeg tvang av follk som må finne andre måter å overleve på. Uansett :

Hvor mye koster to minutter med  gatemusikk i et sted som kun er ment for å transportere personer..som har tilgang til musikk takket være teknologien ? Jeg var på ferie i Sør Korea og i Seoul, stod jeg på en av de travleste gågatene de har, og ventet på at samboeren min skulle komme ut av butikken. Masse folk. Omtrent 95 personer av hundre hadde en mobil i handa. Men jeg er sikker på at de fem prosent som gikk forbi med enten en bagg eller en koffert hadde også en mobil, men de brukte da ikke akkurat den da de passerte. Er det det våre nye liv? er det dette jeg ønsker å se rundt meg ?  Kan jeg ikke lenger finne nye venner ? Nei, det er en ganske nifse liv vi har. 

Så poenget er følgende. Mens man kun finner hjelp inne fra et maskin- og telefonen er en maskin- så har mennesker laget så mye bråk at myndigheter har slått hardt tilbake mot den første atferd man trenger for å unngå at en person som Sophie befinner seg med blod som renner fra hode til nesten tåa. 

Atferden man risikerer å viske bort fra dna vårt er å være sosial. Det er lureri å kalle et media for sosial. Det er bare å se hvor mange bilder av maten du spiser som havner på sosiale medier, og det er ikke tull engang. Jeg fant en annonse om at det er ønskelig å ha arena mot ? mot ?

Ensomhet ! I dag på kulturelle sider til Bærum kommune. Bærum er ikke i bildet for å nevne at ensomhet ikke finnes, men at fordi vi er nå sosiale inne, så er vi alle sammen ensomme ute.

Det som slår igjen tilbake mot oss- foreldre som har barn som er både sosiale inne og ensomme ute er hvordan barna kan våge å svare med en

" det vet jeg fra før" med den A på slutten - Det vet jeg fra før´AAA ! Du behøver ikke å lære meg, du som er født etter meg. Imens jeg skriver, så er det noen barn som ikke vet forskell mellom en parallel og en parallelogram. Og gater er påpekt der man finner hus. De kan gjerne være sosiale på mange medier, men de lærer ikke det som burde være lært utenatt. At gater er farlige når folk er fulle.

Så usikkerheten tar form, god form og om foreldre ikke lærer å være rollemodelen hjemme- det vil si å stå for det de sier der inne- og om de viser eksempler - med bilder- som ikke skal gjøres ! Da hadde ikke vi sett bildet av en søt svensk dame som bare ville danse. Sophie fra Malmø er ikke et eksempel, nei. Hun trengte ikke det, og trenger vår hjelp. Der kan man se hvem vi er. Når volden er så kraftig at blodet renner på klærne våre, da må vi glemme å drømme seg bort inne, med steder man skal på ferie, eller den store tv som skal få plass i stua, eller hvor mye den nye bilen bruker å kjøre fra o til 100. Gå til helvete inneverden, der ute, så har vi en alvorlig situasjon. Så kraftig slag Sophie fikk at jeg hadde sagt " minst ti år fengsel med rehabilitering hos sjimpanser i dyreparken, i samme fengsel". For mens man er der å finne søte aper som drømmer om afrikanske landskap, så har vi nå dominerende apefolk som er fri til å slå fordi en kvinne har sagt nei med handa. 

Jeg er provosert av slike historier som alltid viser at vi har null peiling på hvordan man kan har retten i handa. Måtte hun ha en kniv i handa for å vise at nei er nei ? Hva gjør du Jussen ?

Nei, det Sophie fra Malmø fikk over seg er  både neve og glassflaske. Årlig talt, stakkars mann. Om du hadde vært på skolen, da hadde du lært om å omgås jenter. Nei, jeg tenker selfølgelig på helsen til Sophie.

Jeg er nå enda mer enn provosert, sint fordi fra kun de ordene jeg leste i avisene- selv på svensk- så forstår jeg at det er nattklubben som har ansvar. Fy fader, så trist er det mot unge og flotte kvinner som får rabbat eller spesielle kvelder. Hva slags signal får samfunnet med en sak som dette ? at man må gå tilbake der det ikke var bråk. Om mannen ikke er svensk, da blir det mat for folk som bruker slike historier for å vise at man trenger kun hvite folk i Skandinavia. Jeg vil ikke motivere folk til å demonstrere at man skal kun ha en type rase, men at det var mer enn nok, og helt uakseptabelt at kvinner i 2018 går ut for å bli stått mørbanket.

 Jeg har vært dørvakt- og jobbet i nattklubber og vi hadde så strenge retningslinjer at flasker var ikke tilgjengelig for allmenheten, innheoldet tømmes fra baren, og man går med plast i handa.  Særlig når de skulle danse. Glass er det verste man kan bruke for å ødelegge andres liv.

Jeg er ikke her for å påpeke feil og mangler, men bare vise at Sophie har muligens krav til å få erstatning der det har skjedd. Om jeg var dessuten ordfører for Malmø, da hadde jeg tatt ut penger fra min egen konto.  

Når det hadde skjedd alvorlige hendelser- å bli slått så blodet renner,  inn i et sted hvor musikk er bruk for å more seg- da ble utestedet stengt...ute. da kommer ikke jentene dit, og jentene er der kjempeflinke og støtter mye bedre de som ble utsatt for slik unødvendig vold. Litt humor hjelper ofte for å dempe hissige personer. Om jeg var der, så hadde ikke dette skje. Humoren jeg brukte der og da heter effektivitet. 

Tilbake til poenget i bunn og grunn som har ført meg til å skrive om atferd. 

Sophie- og hvilken som helst kvinne som har blitt slått ned, og verre !- er der nå å si med sine egne ord at " jeg " trenger hjelp.

Gud, Jesus eller Maria har vist å være god hjelpere, men jeg er nå der å si at det er vår felles feil. Vi har lot dette skje. Vi har sagt ja til å ha utesteder, selv om man vet at Bergen, eller Malmø er kjent til at innbyggere er voldelige. det er nesten ikke spekulasjoner da jeg har vært i begge byene. Man må passe seg, og man vet. Men det beste er å finne ut av det, før noe skjer.

Vi passer ikke på barna våre lenger. I Bærum, som er en av de rikeste kommuner, så ringer politiet foreldre for å minne dem at de må være tilstedet, på kvelden da de tar med seg tilbake en ungdom på 14 år som rusla alene etter 22 tida ! Eller at foreldre må ta ansvar. Nyheter er der for å påminne oss spilleregler. Ingen barn der ute, uansett hvem du er. Og nå må jentene være enda flere på lag. Det var nesten hver uke på sommeren, må jeg nå presisere at politiet i Asker og Bærum måtte rydde opp gatene fra uønskede barn og ungdommer som var alene. Med vinteren så er atferdet helt noe annet. Alle er sammen å gå på ski. Bare du har snø, et fenomen som presser andre om å finne andre løsninger. Ikke alle har tilgang til hytter, moroa og kan feste på samme måte som innbyggere som  har tilgang til skianlegg.

Men hva slags tiltak har byer langs skysten- hvor sjøen gjør at det ikke snør så godt som i innlands, når man er myndig, ung, kvinne når man tror at man kanskje vet alt om farer ? 

Svaret er kort : du har kun deg !

Nei, man kan ikke gå denne veien. Kun utifra de få ord- så vet jeg det som har skjedd.

En mann som danset, alene, tenkte at det var på tide å finne en dame, men måtte være full for å klare seg. Så tenkte han på at Sophie var søt... og ledig. Så dumt ! Denne mannen har da vurdert en person utifra utseendet, og tok feil. Da kan forsvaret forvente å ha ertatning fordi jeg er en mann, og vet nemlig hvordan det var å tro på at søte damer er ledige. Eller at de er uansett ledige. Så om damen er søt i tillegg så går det enda bedre.

Den feilen viser at han er hissig og kan slå- til og med en eventuell kjæreste. Jeg blir enda mer trist og rørt fordi han kunne ha vært en bra mann, om foresatte hans hadde lært ham om verdier man kjenner som respekt, høflighet og lydighet.

Idet han tafset, mistet han respekt til Sophie. Idet han gjentok et mandig fenomen som klåing, som ble tenkt som en lek, ble han sett som uhøflig, og da han slo to ganger er det umulig å si noe annet enn at "han der" ikke kan lytte til andre. 

Kvinner skal få jammen hjelp av Loven for å bli hørt, menn skal være per definisjon  lydige, vise respekt overfor tegn som er gitt , og gutter må være høflige. Er det så vanskelig å se at noen ikke ønsker å ha hendene dine overalt ?

Så jeg vil definitivt tenke nå på Sophie, jeg ønsker deg så god bedring. Ikke mist håpet om å finne gode menn.

Jeg ønsker å påpeke at det skjer også historier hvor menn havner i slike situasjoner. En gruppe i en buss er starten på mareritt, om menn er annerledes enn gruppen som allerede sitter godt og morer seg, sammen. Videoen jeg så- som ble fjerrnet en uke etter da den stakkar ble mørbanket av andre som hadde andre farger på seg- den fikk meg til å gråte, å være sint, å være usikker, å ha for mange spørsmål.

Èn mot tjue er for mye.

Og den måten ingen reagerte på viser at vi ikke vil handtere vold i det hele tatt når man er alene. Alene mot tjue, så bussjøføren alene der òg.

Han klarte så vidt å få hjelp av busssjåføren- som trakk seg fordi busselskaper har retningslinjer mot folk i nød. Ikke hjelp de som er redde. Det samme med politiet som sitter i bilen sin, mens en rusler med våpen som ble funnet på bakken. Slik var min først jobb som dørvakt. 

Man må virkelig lære av andre raser, det er nå nødvendig. 

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Benito FAUVEL. Gå til den siterte teksten.
Så jeg vil definitivt tenke nå på Sophie, jeg ønsker deg så god bedring. Ikke mist håpet om å finne gode menn.

Jeg regner med at du først og fremst mener arter, når du skriver raser, Fauvel?  Ja, vi kan sikkert ha noe å lære av både andre arter og raser.

I alla fall så tillater jeg meg å legge ut en link til episoden du omtaler.

 

Kommentar #2

Benito FAUVEL

31 innlegg  10 kommentarer

Rase, rasisme, rasist, rasistisk...

Publisert rundt 1 år siden

Hei, Audun !  Takk for at du viser at du kan dette. Jeg sier arter om for eksempel planter, da arte refereres til kunst som man har i naturen. Kun naturen lager noe fint å se på.Ikke helt naturlig pent å se at menn slår kvinner i 2018.Men du kunne kanskje finne ut hvorfor sjanger rasisme er daglig bruk mot mennesker,  selv om mennesker ikke er det ?

2 liker  
Kommentar #3

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Benito FAUVEL. Gå til den siterte teksten.
Hei, Audun !  Takk for at du viser at du kan dette. Jeg sier arter om for eksempel planter, da arte refereres til kunst som man har i naturen. Kun naturen lager noe fint å se på.Ikke helt naturlig pent å se at menn slår kvinner i 2018.Men du kunne kanskje finne ut hvorfor sjanger rasisme er daglig bruk mot mennesker,  selv om mennesker ikke er det ?

Jeg var ikke akkurat oppdatert på "arte", det er bedre nå.

Nei, det er ikke pent å se på at noen blir slått; i særdeleshet ikke menn som slår kvinner.  "Naturlig" er det heller ikke...

Jeg er ikke sikker på hva du sikter til i den siste meningen.  Men om du mener at mange blir beskyldt for å være rasister - uten at de er det - er jeg enig med deg. I innvandringsdebatten og debatter om islam henges denne merkelappen ufortjent fort på mange "kritikere".

Et siste eksempel er Trumps sammenligning av "shithole countries" og Norge.  Han blir feilaktig beskyldt for å være rasist pga. denne.  Hadde han begrunnet forskjellene landene i mellom på majoritetsbefolkningenes hudfarve, hadde de hatt et poeng.  Men det gjorde han - meg bekjent - ikke.

Det gjorde nødvendigvis "anti-rasistene", ettersom de kalte Trump rasist.

5 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere