Verdidebatt

Vår moderne tro

Å tro er redningstauet der mennesket kan gjenvinne et ståsted

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg vil starte med et spørsmål: Er vår tro moderne? Har ikke troen vært nedlagt i menneskene fra tidenes morgen? Gått i arv fra generasjon til generasjon. Ved å bla litt i historien, leser vi om såkalte tenkere som på grunn av sin tro har satt sitt stempel på kultur og levesett. dette er personer som selv lenge etter sin død blir sitert og studert. mange er den dag i dag kommet med i pensum til den oppvoksende slekt.,

Vi har nylig feiret jul. Blitt oppdatert på det som hendte i Betlehem. Det unge paret som fikk sitt første barn. Alle spådommene som fikk sin oppfyllelse. men Maria «gjemte det alt i sitt hjerte og grunnet på det». Hun hadde sin tro og det må ha gitt henne stor styrke gjennom den strabasiøse veien videre.

Ja, for tro gir styrke. Den er ryggraden i det å være menneske. Noen påstår at de har ingen tro. Men kanskje lever det en liten spire eller gnist av tro likevel. Enhver religion eller istme har sitt trosforløp. barn blir født inn i foreldrenes tro og opplært i den.
I følge Henrik Ibsen er det ikke rare greiene igjen dersom en tar livsløgnen, dvs troen, fra et menneske.

Det er tre basale nødvendigheter som påvirker oss samme hvor vi bor, hvilken rase vi tilhører og samme hvilken status eller mangel på status vi kan karakterisere oss med. Nemlig tro, håp og kjærlighet. Troen er altså like viktig i livet som det å ha et håp og oppleve kjærlighet. Det sies at små barn som ikke får kjærlighet fra første stund er mindre levedyktige. Kjærlighet er en energikilde til et godt liv. Håpet kommer i samme utgangspunkt. Og så er det troen som etterhvert blir sanseliggjort og gjør mennesket til en personlighet.

Den tid vi lever i er for oss den moderne tid. Vi kan ikke unngå å bli påvirket av tidens gang som er selve drivhjulet i vår eksistens. Dagene våre er forskjellige. Troen i alt dette blir som en jo-jo. Alt fra sterk og trygg til en følelse av at den er fullstendig død. kanskje har enhver livsanskuelse en teori om hva hjelp det ligger i å ha en tro. At det skal bli lys i tunnelen. At sola en dag skal skinne på akkurat deg. Troen blander seg med håpet.

I vår Bibel står det mye både om tro og håp. Størrelsen på troen blir ikke lagt vekt på. Har du tro som et sennepskorn - så har du en tro. Et ynkverdig korn blir lagt som mal. Med det som ballast kan vi utvikle oss videre med en moderne tro.

Når en selv synes livet er ganske bra til tross for gjennomlevde vanskeligheter, er det lett å overse hvor etterlengtet det er for mange å eie en tro. Å tro er redningstauet der mennesket kan gjenvinne et ståsted.

Har jeg så fått svar på spørsmålet jeg startet med? Jeg svarer ja. Vi mener ofte at vi er up-to-date. Fanget av moter, også i trossammenheng. Men vår tro har vi arvet. Båret den videre til barn og barnebarn. Og vi har satt et moderne preg på den.

Dette er bare noen tanker jeg har gjort meg. Konkurransen må gå uten meg.
Men emnet er stadig interresant og aktuelt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt