Svein Berntsen

Pensjonist
274    869

Hva har du gjort mot mine minste?

Mennesket er den eneste art som kan rødme, og som har grunn til det. For vi er "et hode høyere" enn dyrene. Gjelder Guds shalom også for de andre skapningene, som er hans stolthet og glede? For eksempel fugler?

Publisert: 3. feb 2018 / 423 visninger.

"Og det er treffende sagt at mennesket er den eneste art som kan rødme, og som har grunn til det. Vi har mer innsikt og inteligens enn de andre, vi er så å si "et hode høyere" enn dyrene. Vi er skapt med evnen til å tenke og sette grenser for våre handlinger, og derfor har vi grunn til å rødme når vi ser at vi har overskredet grenser for rovdrift på dyrene.

Sabbaten er også et memento om vårt ansvar, som gjenfortellingen om skapelsen, evighetens atom i tiden, en bønn mellom bølgene av sorg og strev. Sabbaten er medfølelsens dag, frigjøringens røst for tjeneren og tjenestekvinnen, oksen og eselet og andre dyr, slik det står i budet.

Og i dag er det naturlig å vende blikket mot andre av de lidende skapninger, og da tenker jeg ikke først og fremst på pelsdyrenes ynkelige situasjon, men behandlingen av de frie fugler som elsker vann og bølgeskvulp. De er et mesterverk fra Skaperens hånd. Problemet er at produksjon av dun medfører en hjerteløs tortur, en grotesk mishandling av ender og gjess, en ugjerning som ikke lar seg forsvare med noen som helst argumenter.

Mesteparten av all dun i dyner, puter og dunjakker, kanskje opp mot 90%, stammer fra fugler som blir plukket levende, i Kina, Ungarn og Polen. Det skjer ikke mindre enn fire ganger, før døden kommer som en befrier. Prosessen er smertefull. Det er en alminnelig mening at fjær fra levende fugler er av best kvalitet. Man binder sammen føttene for at de skal bevege minst mulig. Den "dyriske" mishandlingen resulterer selvsagt i sår og flenger. Fuglene skriker i redsel og smerte. Kyrie eleison? De har også følelser og behov for godhet og respekt.

Vi trenger ikke flere detaljer, men det er filmer på nettet for dem som er interessert i slik forferdelig underholdning. Det er imidlertid viktig å nevne at halvparten av torturofrene blir kanalisert videre til produksjon av gåselever (foie gras), som vissnok skal være godt å spise. Fuglene står, eller ligger i bur og blir tvangsforet med maisgrøt gjennom et rør som blir stukket ned i halsen, tre ganger daglig, slik at leveren vokser sykelig, til den er 10-15 ganger så stor som naturlig.

Den økonomiske gevinsten i dunindustrien blir naturlig maksimert i prosessen. Og det er vanskelig å spore distribusjonsgangen. Kapitalismen i en slik avsindig praksis er anti-teistisk.

Blir det ikke mer problematisk å rusle omkring i dunjakker i minusgradene, når den stakkars anden skjelver uskyldig, naken, kald og blodig? Hva har du gjort mot mine minste?

Gjelden nåden bare en såkalt personlig frelse, eller også den profetiske visjon om shalom, om himmelrikets tilstand på jorden? Evig eies kun det skapte."

Utdrag av artikkelen "Nåden og fuglen" av Ove S. Berntsen Adventnytt nr.2 2018

 

 

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Torgeir Tønnesen

27 innlegg  544 kommentarer

Denne var tøff å svelge

Publisert 10 måneder siden

Brutalt - og noe og tenke på for oss alle - jeg tar dette med meg.

 Jeg vil finne ut mer om dette. For alvorlig til å ignoreres.

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Svein Berntsen

274 innlegg  869 kommentarer

Levande dun - Kalle fakta- tv4 se

Publisert 10 måneder siden

har hatt innslag om dette både i 2009 og i 2013. Det er bare å google seg fram til disse programmene. Ja jeg ble også dårlig av å lese om dette. Triste greier!!

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
15 minutter siden / 745 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
25 minutter siden / 5545 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
30 minutter siden / 3208 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
30 minutter siden / 1782 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
35 minutter siden / 25197 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
35 minutter siden / 253 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
37 minutter siden / 1782 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
42 minutter siden / 5545 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
43 minutter siden / 1479 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5545 visninger
Eddie Whyte kommenterte på
Ambassadør Roth, femti år er nok!
rundt 1 time siden / 178 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5545 visninger
Les flere