Leder

Hetsen mot Nguyen Berg

Vi må gjøre noe drastisk for å ta et oppgjør med grov hets og trusler.

Over lang tid har Miljøpartiet De Grønnes miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg måtte tåle grov hets og trusler. De siste dagene har det versert kopier av innlegg fra den lukkede nettgruppen Mannegruppen Ottar. Der hetses Nguyen Berg på det groveste. Under fullt navn skriver ulike menn at hun bør drepes og utsettes for vold. Andre skriver at hun bør voldtas.

I november snakket hun med NRK om hvordan det var å bli utsatt for slik hets, og at hun trolig ikke ville orket å ta toppvervet i politikken dersom hun hadde visst hva hun gikk til. Hun er bekymret for at andre kvinner ikke orker å bli utsatt for denne formen for hets og sjikane, og derfor lar være å engasjere seg politisk.

Vi deler bekymringen til Nguyen Berg. Denne formen for alvorlig og grov hets er et demokratisk problem. De som tror at metoo-kampanjen vil representere et grunnleggende skille, har åpenbart forregnet seg. I enkelte miljøer er det ikke nok med kampanjer, det må atskillig hardere lut til.

Vi er også svært bekymret over den generelle samfunnsdebatten. Vi er i ferd med å få et offentlig ordskifte der en rekke personer oppfører usivilisert, grovt og sjikanøst. Og der enkeltpersoner befinner seg langt utenfor alle former for høflig og normal skriftlig omgangsform.

Antakelig har det alltid eksistert miljøer som tillater seg slike virkemidler. Det nye er imidlertid at enkelte politikere for å sanke stemmer, både henter inspirasjon fra slik retorikk eller viser «forståelse» for den. Hentydningene kan være diffuse, det kan handle om å «kalle en spade for en spade», eller om å bagatellisere hendelsene i sosiale media ved å minimere problemet. Resultatet blir at oppgjøret med fenomenet – og støtten til personer som utsettes for hetsen – ikke blir overbevisende.

Vi er helt enige i at de aller fleste stort sett ytrer seg på en ordentlig måte. Poenget er ikke at antallet mennesker som utsetter andre for hets og sjikane er så stort, målt i prosent av befolkningen. Poenget er at de er mange nok til at det skjer ofte, det blir svært synlig, og at skaden er så stor. Derfor må vi som samfunn gjøre noe drastisk for å ta et oppgjør med slikt grums. Ikke minst påligger det et stort ansvar på samfunnstopper som politikere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder