Benito FAUVEL

31

Fremmedkriger under forskningens lys ?

Fremmedkriger er et nytt ord, som jeg håper noen kan forklare til oss, før man begynner å finne ut grunnen til at en fremmed stat-som reklamerer for terror- viser oss veien til diktatur. Diktaturet på Daeshs nivåer presser oss ned, der demokrati er fremmedord. Ellers så.hadde mange fremdeles ha hodet på skuldra.

Publisert: 2. feb 2018.

Dette er mest en sterk reaksjon fra min side og mange tanker om en bok som bruker begrep som " forebygging" eller " rehabilitering".  Grunnen til at jeg reagerer mer på slike ord enn på ordet monster fra en politisk representant, er jo at de to ordene knytter subjekter. Oss og dem. Ord er farlige på så mange måter. Om rehabilitering er problemet, da kan man begynne å la oss være, eller bli det samme som dem. 

Ikke bare at man ser hvordan de oppererer under terroren- de halshugger, de henretter uten videre- men de som drar dit, har valgt en side som ikke er min. Gjøre mer ? ikke mulig !

Det er rett og slett over grensen for min del når en person bruker sin tid som student ( eller er man betalt ? )- om det er på masternivå, eller doktorgrad- og at dessuten noe :

" må gjøre(s) mer for å rehabilitere Jihadister ". 

Jeg er ikke bare forsker, men jeg forsker ord. Jeg trenger ikke så mange av dem for å være temmelig sikker på det som skjer når jeg leser, for eksempel nyheter. Og tro meg, jeg har fulgt Syrias problemer for lenge siden.

 Det som kommer å skje med salget av en slik bok, er at man får en idé om det som skjer i Syria. Noen trenger svar, greit. Man har mange forfatter og informasjon flyter godt- til tross for regimer og diktaturer. Fra en idé, som frø i jord, så kommer man til en tanke- de er positive eller negative. Planten gror og man aner frukt eller grønnsak. For så å være enig eller uenig. Det var ikke det jeg hadde trodd. Det var ikke slik jeg så for meg grønnsaken. Nyheter selges som agurker !

Deretter ser man konflikter. Grønnsaken er råten, den smaker ikke godt. 

Om man hevder at rehabilitering  er lett som skrevet, da må man innse hvilke bilder utad universiteter eller senter en sender. Beklager, men forebygging er enda verre i saken IS mot Vesten.

Verdenen går på hodet- ekstremisme i religioner har noen gode poeng.

Det er ikke jobben til en forsker som må mene om hvordan man handterer sikkerheten på internasjonalt nivå. Vi har faglige folk som kan dette inn og ut og vi har mange flinke professorer og eksperter som jobber hardt for at vi holder oss langt unna slike problemer. Definisjonen av problemet når risikoen er å miste livet er at man blir hvit i ansiktet. De som mistet hodet- før i historien og etter- vet nemlig når det er for seint å spørre om forebygging eller å signere inngang til en av de mange rehabiliteringssentre vi har på kloden.

Frøken Kristiansen må rehabilitere språkbruken sin fordi ingen så langt har klart å rehabilitere Jihadister- da de velger å skru fast alt fra hjernen, kroppsfunskjoner og sjel. I gamle dager, da hadde vi sagt at " de har solgt sjelene sine til Satan".  Det er ikke oppgaven til myndigheter- selv om det er trist å se at mange tror at den der slags stat er løsningen på alle problemer de hadde da de bodde i Europa. Om de hadde problemer før, så har de da enda flere.

Det er bare å se på resultatet av innflytelsen ( syriske) terrorister har overfor ungdommer. Ikke bare at de er falske, men de kopierer historien.

Et godt eksempel, igjen takket være noen som tørr å peke på ting som er relevante, er historien om Kambodja. Jeg drar den igjen fordi de som skrever bøker ikke lar de som har opplevd de verste, fortelle. Nei, det er ikke plass til alle sammen, men det er ikke bra at man utelukker noen vinkler.

Ungene fra den franske kolonien, langt ned i åtte års alder ( var noen yngre ? ), de var embrigadert, og det begynte med å ha samme klær, nekte alt fra Vesten og det som måtte pugges på skolebenken ligner mye på å rehabilitere; det vil si å bryte ned all atferd for å manipulere personer.

Når jeg sier at ord er farlige, så kan man bare sitte der munnen lang ned som mulig. Interrogasjon av folket om de kan eller ikke fransk var en taktik for å vite om hvordan det var mulig å nå mål. Du forstår vel meg ? sier soldaten. Det var en invitasjon til døden. Nei, jeg vet ikke hva du sier. Med krig så blir man så redd at man mister figuren sin foran barna. Men barna er kloke i denne filmen.

For å si det mildt, jeg har mest tro på at filmer lærer oss mer enn manipulerte bilder, falske nyheter eller det som fortelles i dag- fordi alle har tilgang til flinke dataeksperter. Nettet er fienden. den lurer oss. Greit det er kun der inne. 

Man kan samtidig kritisere så mye man vil angående Holywoods vestlig forbruk av lyd, bilder, og lønningssystem, men filmen " First they killed my father" laget av Angelina Joli har preget meg i de grader siden, at jeg ikke får tankene vekk fra dette landet som offret mye mer enn man aner. Dermed hakka helt ned at jeg fikk kramper. Barna der nede er veldig søte og jeg ble rett og slett rørt av å se at krig er en tabbe. 

Det er poenget med demokrati. Man har råd til å demonstrere, å si ifra, å analysere, å fordømme, å si høyt ting, og så videre... Med slike historier- med enda høyere grad når det er sanne hendelser- så er man udmyk. Og tårer rant lenge. Da var det poenget med en slik film. Å vise barnas nivå er en sjanger som jeg setter stor pris på. Dermed er filmen langt fra å være en av de dårligste jeg har sett. Fy fader...litt humor fordi frue Joli er fadder og ambassadør for fattige barn som lever under bombene.

Ulempen med demokrati er at man holder ikke munn lukket når en må !

" det blir gjort en del forsøk "..." men langt fra den samme innsatsen". Komparativer er kjempefarlige. For å sette noe oppi en vekt, da må du kunne historien godt. Forsøk og innsats er to forskjellige momenter. 

Det er greit å tenke at alle land som har sett innbyggere flytte til Syria har prøvd så godt de kunne for å unngå å se, det ingen kunne tro mulig. Drar du til Syden ? så fint ! hvor ? Syria ? er det fint der nede ?

De som dro måtte kun bare lyve for familien og venner, slik gjør man det når man ikke aner selv hva som foreventes, mellom to forskjellige spårkbruk. Jeg var god i engelsk, jeg fikk en femmer. Jeg bare tenker meg frem hvordan det kunne være mulig. Men å si under et interview at dette er langt fra en innsats er altfor drøyt for meg. Takk for de som har gjort en innsats, dere har egentlig gjort et forsøk. Slik lyder ordbruk til en forsker. Kan du forske å være mer presis ?

Jeg er mest opptatt av å finne ut hvordan man kan definere folk som fremmed- og så å lime det adjektivet til en krig som ikke er vår. Kan man da sette " fremmedkriger " på cven sin ? Jo, jeg har tatt noen årstudier i fremmedkrig. Hva er liksom forventninger ?

Vi aner ikke hvordan terroren har spredd seg- og selv om noen kunne komme med bevis, så kan jeg godt si at det er noen som står bak.

Disse " noen" har så høy makt, at de har kontroll over de viktige regjeringer- delvis i Syria- delvis i USA, delvis i Europa. og de er klar over at grusomme handlinger skjer nesten hver dag. Hvor kommer all våpen fra ? er et spørsmål Retten kunne spørre.

Terroren man ser i Syria er konstruert fra bunn av. Der må vi holde fokuset vårt på. Som mange sier : hvem tjener på dette ?

Så hva er etymologien til ordet fremmedkriger når man konstaterer at de er unge menn og kvinner som har fått en slags tro som presser dem ned så det ikke er plass lenger til humanistiske verdier ?  Man kan ikke stå der å si at de er lenger innbyggere fra vårt, og ellers andre naboland. 

Ord er farlige, begrep må brukes med omhu, men det er et ord alle glemmer med slik historier : valg. De har valgt å stå for en ideologi som er knyttet til det motsatte av våre vestlige verdier. 

For å meditere med noe seriøst : Man rehabilterer ikke jihadister som man repatrier soldater fra Vietnam krigen. 

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere