Benito FAUVEL

31

Leve videre med felles fortid.

Det er noen tema som er tabu. Noen er så tabu, at de blir identifiserte som personlig eiendom. Jeg drømmer å eie et slott, men med dagens nyhet " en lov som irriterer Israel " så lurer jeg på om å eie fortiden kan være greit. Eier man fortiden eller nåtiden ? Historien lærer oss om å leve med felles fortid.

Publisert: 1. feb 2018.

Det snør over Norges landskap. Februar måned byr ofte på mange minus grader, meteorolger spår snart 18 minus, og med all snøen som datt de siste dagene, så blir det gøy å gå på ski.

Er triks da noe tabu ? Kunne du fortelle meg åssen det går an å gå fortere, eller er det hemmelig ? Kan du si hvordan det var før du ble verdens mester ? For mange er det ikke lett å si sannheten.

Slik låter historien vår. Man sorterer det man ønsker å fortelle. Kan du si noe om den filmen du så sist ? en bok ? Det er rart med oss, mennesker. Vi holder hemmeligheter som spillekort. Det er dermed ikke rart at kritikken kommer tilbake til i dag- selv når den andre verdens krig er over  for lengs. 

Er krigen tabu ? finnes det likedan rettigheter til å stemple hemmeligheter på måter som en som må vente sytti år før man kan lese noter fra en komponist ? Må vi ha spilleregler også for å vite det som har skjedd ?

Hvor er verdien å hevde at historien er kun vår ? Jeg kan innrømme at det som har skjedd i Poland er noe jeg ikke har fått helt med meg,  man er der jo å måtte kunne den delen av historien fordi datoer er det som er poenget.

Når sjedde det ? hvor var det? hvordan føltes det ? klokkeslett, steder, hvordan det så ut, og navn, og momenter må memoreres- alt må være på plass. 

Likevel, så kan man finne uffatelige mange bøker som forteller oss kun om kun en del av det grusomste. Hvorfor kan vi ikke sitte sammen for å skrive noe felles, som alle er enige om ?

Om jeg tar for eksempel filmatiseringen av Kambodja- der det oppstod en borgerkrig fordi amerikaner var ikke helt nøye med målet sitt- det var trenden å ødelegge Vietnam- så der ser man at noe har blitt utelukket

Filmen " first they killed my father " handler om en familie som må flykte- og det er grusomt å se. Folk spretter opp, miner som eksploderer beina.

Har man liksom akseptert historien? Nei, fordi ellers så havner filmer, bøker og historien selv, nederst i skuffen. Der ligger historien av Poland, under en historie som ingen er glad å prate om. Hvorfor må vi vente lenge for å vite ? 

Men likevel, så tenker jeg at de som forteller fortiden bare nevner det som har skjedd utifra egen sans for alles roller. Det var ikke meg, dette. Under krigen, under konfikter så spiller alle en rolle. Retten man har i dag er langt unna poenget sitt. Det handler ikke om å finne den som har skylda, men om å la alle fortelle. Nei, man velger ofte hodet. Om du kapper hodet til hønser, da må du passe deg fordi kroppen lever fremdeles, det er blod overalt. Jeg har sett noen som løpte, uten hode. Da måtte vi vaske på gården.

Så det hadde vært mer logisk for meg å se alt, ikke bare en historie. For når en forteller, så er allerede historien vrengt til side. Man har bilder, man dømmer, og fordømmer. Man er enig, uenig, og man ønsker å hjelpe til, eller man går sin vei.

Så i dag, leser jeg via franske aviser at Israel- og USA ikke er glad for at Poland ønsker å være fri fra arbeidet.

Er det slik de ønsker at jeg skal lære meg Polands historie ? Et Poland kun ghettoer og zombier, konsentrasjon og leirer ?

Krigen lar spor på bakkenivå- en bombe på nesten fire hundre kiloer ble funnet i fjor i en av Paris forstadene- og jeg forstår så godt hvorfor det polske folket ikke vil tenke lenger på det de ser hver dag. Jeg har ikke reist til dette landet, fordi jeg vet nemlig hva jeg ønsker å se på. Poland som lever nå. 

Shoa or not shoa, man må lære å leve videre med felles fortid. Israel på sin side kan fortsette å eie den delen av historien, men det er eller ikke greit å la barna deres tenke at gule stjerner er det man ser på fjeset deres. Slik ser jeg Israel i dag. Det må være tungt ikke å slippe taket på historien.

Nei,det er ganske urettferdig å la et land med spor på bakkenivå som nazistene var flinke til å bygge for å drepe.

Det jeg husker fra historien ? Tyskere er flinke til å skrive musikk, fra Hans Rott til Ernst Boehe, men man må slutte å blande alt sammen. Det finnes mye fint å si om andre, og jeg håper at det slottet jeg får til bursdagen min er det jeg ønsker å se som et monument fra nåtiden. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere