Spaltist Joel Halldorf

For at senteret skal holde

De kirkelige forsamlingene genererer den sosiale kapitalen som er avgjørende for demokratiets overlevelse.

Publisert: 1. feb 2018.

Troen på demokratiet er på vei ned, hovedsakelig blant de unge. I USA tror 60 prosent av dem som er født på 50-tallet at det er avgjørende å leve i et demokrati, mens bare 30 prosent av dem som er født på 80-tallet mener det samme. Autoritære trender peker oppover, mens det politiske engasjementet synker.

Nylig konstaterte Wall Street Journal at det blir stadig vanligere at journalister siterer William Butler Yeats dystopiske linjer: Things fall apart, the centre cannot hold . Ting faller fra hverandre, senteret kan ikke holde.

Pyrrhosseier

Yeats skrev diktet kort tid etter at Nietzsche kvitterte vekk Gud, og den kristne teologien ble erstattet av politiske ideologier. I kampen som fulgte slo liberalismen først fascismen og deretter kommunismen. Liberalismen var en formidabel fiende for dem begge, men seieren har også avslørt dens svakheter.

Forholdet mellom liberalisme og kirken har alltid vært uavklart og preget av uoverensstemmelser. Kirkens maktmonopol var en åpenbar fiende for liberalismen, samtidig som den integrerte og tok opp i seg mange av forestillingene i kristen teologi. Ideen om absolutt menneskelig verdighet bygger for eksempel på den jødisk-kristne ideen om at mennesket er skapt i Guds bilde. Verken menneskelig verdighet eller menneskerettigheter kan utledes av et biologisk og materialistisk syn på mennesker. Det går simpelthen ikke.

Fjordgløtt

Liberalismen trenger kristendommen for moralsk stabilitet, og for å låne utsikt til en videre horisont. Uten dette blir økonomi, hedonisme og livets små gjøremål alt som gjenstår. Konsekvensen blir en forbrukerklasse som beskytter sin sikkerhet og retten til ikke å bli krenket – selv når det går på bekostning av den liberalismen de sverger troskap til.

Men kristendommen som tynn lakk er ikke nok. Mennesket blir det hun gjør; ideene må derfor praktiseres hvis de skal overleve. De krever at vi kommer oss ut av sengen på søndagsmorgenen og tar oss til kirken. Visst går det utover søndagsbrunsjen, men ingen seire uten ofre.

Ledes av paven

Dere har hørt det er sagt at kirken er bakpå og dilter etter. Men i virkeligheten er det få områder der kirkene ikke er i forkant. Klimabevegelsen ledes av paven. Og i Sverige er det få som arbeider like intensivt med integrering. Nesten hver menighet driver språkkafeer og flerspråklige aktiviteter.

Internasjonal forskning viser at regelmessige kirkebesøk korrelerer positivt med politisk engasjement, tillit og sjenerøsitet.

Livet i kirken gjør slik en politisk forskjell. De kirkelige forsamlingene genererer den sosiale kapitalen som er avgjørende for demokratiets overlevelse.

Tror på noe

Så vil mange innvende at de ikke tror på Gud. Bare en fjerdedel av svenskene sier at de tror på Gud. Ikke desto mindre rapporterer de fleste at tror på «noe». Halvparten erklærer at de håper på et liv etter døden, og de som ber regelmessig er dobbelt så mange som dem som går i gudstjeneste.

Og religion er uansett veldig mye mer enn tilslutning til dogmer. Troen kommer på kjøpet når du begynner å gjøre .

Gjennom livet stilles vi ofte på valget mellom jag og lag, men slik er det ikke her. Kirken kan ikke reduseres til et smøremiddel for det liberale demokratiet. Visjonen er større: Det handler om evig liv.

Allerede i dette livet

Noen kirker har avskaffet helvete, men ingen kan unngå å se at det er mulig å ødelegge sin sjel allerede i dette livet.

Og frelse har aldri handlet om hva du skal reddes fra, men om hva du er velkommen til : et liv i fellesskap med Gud. Det er nøyaktig like stort som det høres ut.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden

Veldig godt budskap, Halldorf.

De kristne forsamlingene er olje og medisin for hele samfunnet. 

2 liker  
Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

9 innlegg  932 kommentarer

Med Paven som garantist.

Publisert rundt 1 år siden
Joel Halldorf. Gå til den siterte teksten.
Dere har hørt det er sagt at kirken er bakpå og dilter etter. Men i virkeligheten er det få områder der kirkene ikke er i forkant. Klimabevegelsen ledes av paven.

Takk , glimrende observert.

Ja , det sier jo i grunnen alt , klimakvoteselgerne setter sikkert stor pris på å ha paven i Roma som garantist.Da er det ingen tvil om at varene er ekte. Tror jeg.

Den menneskeskapte katastrofale globale oppvarmingen er nå så grufull  her at vi har nesten 1 meter av den snøen vi aldri ville få se mer av i lavlandet .

Ordet snø burde forbys . Sammen med monster , hottentott osv. Snø kan benevnes nedbør . 

Dersom paven , ekspertene og bevegelsen mot all formodning skulle ha tatt feil må vi måke hustakene våre så  de ikke ramler ned over våre vantro skaller.

En garanti er fortsatt ikke bedre enn de som står bak den.

1 liker  
Kommentar #3

Astrid Espelid

0 innlegg  16 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden

Det virkar som du tøffar deg med at klimaforandringane ikkje finst pga snøen. Så lite peiling har du då vel ikkje, at du forvekslar klima og vær?!

Kommentar #4

Carl Wilhelm Leo

9 innlegg  932 kommentarer

Klima , vær , politikk og religion.

Publisert rundt 1 år siden
Astrid Espelid. Gå til den siterte teksten.
Så lite peiling har du då vel ikkje, at du forvekslar klima og vær?!

Nettopp.

Hadde  12 personer i USA omkommet grunnet heteslag,så hadde det vært et sikkert tegn fra oven om at det skyldes "menneskeskapt global oppvarming". Og avisene og ekspertene hadde latt høre fra seg døgnet rundt.

 På grunn av at jorden ble varmet opp 4 tiendedels grad C fra 1950 til 1998 , hvor oppvarmingen stanset opp og utslippene av CO2 økte - så tyder alle hjulmerker på at det er noe feil med teorien.

Men ettersom dødsårsaken ikke passer inn at 12 personer i USA omkommer av rekordkulde , så dør de av "vær". Dette er det konsensus på og all ting..

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-weather-latest-updates-temperatures-cold-deaths-america-freezing-a8140141.html

Og  man er forbauset over at det fremdeles er is igjen i Arktis.

 Jeg har nemlig helt sikre forskningsresultater fra 300 forskere fra 15 land kunne fastslå at Arktis ville være isfritt om sommeren allerede i 2015. Prosjektet kostet NOK 280 millioner så dette må jo være riktig.

 I tillegg ble forskningen publisert av de media som ikke er "fake news" ( i følge seg selv) så er det liten tvil. En milepæl i klimaforskningen :

https://www.adressa.no/vaeret/klima/article1205556.ece

Det er publisert mer enn 900 fagfellevurderte artikler om klima de to siste årene som ikke støtter teorien om CO2 - disse blir ikke trykket av media i Norge , pussig nok.

Hoover Institution - klimamodellene er feil :

 https://www.hoover.org/research/flawed-climate-models

 Peer reviewed survey finds majority of scientists skeptical of  global warming crisis.

https://www.forbes.com/sites/jamestaylor/2013/02/13/peer-reviewed-survey-finds-majority-of-scientists-skeptical-of-global-warming-crisis/#6d676ea74c7c 

Men var det ikke skrevet i media at 97 % av vitenskapen i verden støtter opp om menneskeskapt global oppvarming ?

Og på forunderlig vis støtter Paven opp om de politiske klimatumulter og pengesjongleringen hvor klimakvotepenger  later til å få ben å gå på:

https://www.bt.no/nyheter/innenriks/i/7Vjb9/Taper-stort-pa-ratne-klimakvoter

Big business . Staten planlegger å kjøpe klimakvoter for NOK 30 milliarder i perioden 2013 til 2020  - hvem betaler , hvordan og hvem tar det politiske ansvaret dersom dette viser seg å være basert på voodoo-vitenskap ?? 

 https://naturvernforbundet.no/klima/internasjonalt/kvoter-fra-utviklingsland/statens-kjop-av-klimakvoter-2013-2020-article31619-3042.html

Man kan presse oss til å betale klimaavgifter , men man kan ikke tvinge oss til å tro de villeste historier.

Foreslår dessuten at vi inviterer Al Gore til Dagsnytt 18 med ekspertpanel og forklare hvorfor isbjørnbestanden er flerdoblet siden 1950 ?

Til slutt , for de interesserte , her er en redegjørelse om hvordan nyere forskning faller sammen med klimaendringer og "The Milankovitch Cycles". Datert 2017 og godt forklart hvorfor vi går inn i en kaldere periode.

https://www.youtube.com/watch?v=PFfwIOzVlh8

Så gjenstår det å se om teorien er i samsvar med virkeligheten.

Her er en annen oppsummering om solens styring av klima :

 https://www.youtube.com/watch?v=ERoJ-z8ugtQ

 

3 liker  
Kommentar #5

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.

Og på forunderlig vis støtter Paven opp om de politiske klimatumulter og pengesjongleringen hvor klimakvotepenger  later til å få ben å gå på:

Er det noe spesielt fra Laudato Si De vil nevne?

Kommentar #6

Carl Wilhelm Leo

9 innlegg  932 kommentarer

Laudato si - "Paven leder klimabevegelsen"

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Er det noe spesielt fra Laudato Si De vil nevne?

Takk for et godt spørsmål , Kristiansen. 

Jeg skal prøve å ta opp flere uklare uttalelser pave Frans har kommet med - men må gå igjennom all dokumentasjon først. Tar det ved neste korsvei.

Vi har to paver for øyeblikket , og den ene er ikke snau med uttalelser , herunder proklamerer den sittende Pave -  i Laudato si :

quote

" Frans slår fast at klimaendringene er menneskeskapte. Han slår fast at det er en krise, og at den vil ramme oss alle. Den rammer først og fremst de fattige, men alle vil bli rammet. Men, sier Paven, det er håp. Vi kan ennå endre kurs, men det haster. Han inviterer oss alle til å bli med på en global konversjon, vende om, forandre livene våre og redde jorden. " osv

 close quote

Ser ut til at paven har latt seg lede av mainstream media`s ytterst fleksible klimavitenskap:

1.  Menneskeskapt Global oppvarming vil  krympe dyrene ! Forskning fortrinnsvis  publisert i Asia og setter en støkk i småbrukere der. 

Her er et glimt inn i forskningen , man helgarderer selvfølgelig forskningen med at dyrene KAN krympe osv :

  http://www.thaindian.com/newsportal/health/animals-may-shrink-in-size-bec%20ause-of-global-warming_100138497.html

2 Hva med menneskene ? Vil de også krympe grunnet menneskeskapt global oppvarming ? 

Ville være gode nyheter for de overvektige - men nei , menneskeskapt global oppvarming og CO2 vil gjøre folk fete viser en forskningsrapport. Igjen helgardert , teori sier osv. 

Men det holder for å få artikkelen publisert i den sannhetssøkende og faktaorienterte presse :

  Science Nordic , CO2 makes you fat :

  http://sciencenordic.com/new-theory-co2-makes-you-fat

Ellers har vi ikke observert alligatorer hverken i Themsen eller i Glomma - etter at jeg ble avholdsmann. 

Men vi har en "nesten-observasjon":

 http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/9904241/Crocodile-spotted-in-River-Thames-turns-out-to-be-James-Bond-prop.html

Nå mangler det ikke penger for de som kan forske frem negative sider ved AGW, men alle kan ikke skrive det samme. Forskningsrapporter skal gjerne helst komme opp med nye tanker , ideer og resultater. Det gjelder å være kreativ.

Og det har forskerne vært , jeg sitter med hundrevis av interessante "studier" , teorier og antatte skrekk-konsekvenser av Menneskeskapt Global oppvarming".

Her er et fint eksempel : Med helgardering , som vanlig.

Kan global oppvarming føre til større og farligere krokodiller ? Med dispensasjon fra at dyrene skal krympe , vil jeg anta ?

https://www.cbsnews.com/news/could-global-warming-lead-to-bigger-badder-crocs/

Det gjelder å være fast i klimatroen selv om etikken virker tvilsom vedrørende klimaindustrien - og ikke minst milliardutellingene . Men blås i det , klimabevegelsen ledes jo av Paven. Kan noe gå galt ? 

https://www.dagsavisen.no/innenriks/klimapenger-til-milliardselskap-1.465649

 

3 liker  
Kommentar #7

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Carl Wilhelm Leo. Gå til den siterte teksten.
er ut til at paven har latt seg lede av mainstream media`s ytterst fleksible klimavitenskap:

Mon tro om vi har lest samme utgave av Laudato Si. Jeg husker ikke at noe av det De henviser til her finnes i min utgave. Ikke har jeg registrert at det har kommet noen andreutgave heller. Et naturlig spørsmål er hvordan De har klart å utlede dette av pavens bok når det ikke står der. 

Kommentar #8

Carl Wilhelm Leo

9 innlegg  932 kommentarer

Spekulasjoner om innholdet i Laudato si

Publisert rundt 1 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Mon tro om vi har lest samme utgave av Laudato Si. Jeg husker ikke at noe av det De henviser til her finnes i min utgave. Ikke har jeg registrert at det har kommet noen andreutgave heller. Et naturlig spørsmål er hvordan De har klart å utlede dette av pavens bok når det ikke står der. 

Dette kan De  ta opp med andre  - f.eks St. Olav Bokhandel eller biskop Bernt Eidsvig slik at disse kan rette opp alle feil De påpeker :

  https://www.stolavbok.no/shop/product/laudato-si---lovet-vaere-du

Sitatet er merket quote og close quote ,  

 

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere