Verdidebatt

Er det greit å glemme?

Siv Jensen og statssekretær Espen Teigen hevder begge at de ikke kan huske å ha mottatt varsler om at Ulf Leirstein planla trekantsex med en mindreårig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Siv Jensen og statssekretær Espen Teigen hevder begge at de ikke kan huske å ha mottatt varsler om at Ulf Leirstein planla trekantsex med en mindreårig. Det har vært mye snakk om hvorvidt dette er troverdig eller ikke. Men diskusjonen bommer dermed på det vesentligste. Det viktigste spørsmålet er ikke om det er sant at de to faktisk glemte at de var blitt varslet, men om de burde husket det.

Å holde noen moralsk og rettslig ansvarlig innebærer nettopp å holde deres faktiske oppførsel opp mot en norm for hvordan man mener de burde ha oppført seg. Sagt annerledes: man holdes ansvarlig ut fra en standard for hva slags oppførsel det er rimelig å forvente av en normal, moralsk tilregnelig person.

Det holder derfor ikke som unnskyldning at man faktisk ikke så fotgjengeren som man rygget over med bil - man holdes ansvarlig for at man burde sett henne. Det holder heller ikke at man faktisk glemte hunden sin i en kokvarm bil slik at den døde - man burde husket på den. På samme måte holder det ikke at Jensen og Teigen faktisk glemte opplysningene om et forestående seksuelt overgrep mot en mindreårig. De burde husket det og de burde reagert. 

Om Erna Solberg velger å vende det døve øret til og lar Jensen og Teigen fortsette i regjeringen, er det nå hun som med sin passivitet svikter i å opprettholde en moralsk standard for hva man kan forvente av regjeringsmedlemmer. Dessuten havner hun i en nokså pussig situasjon der én av hennes ministre kaller pedofile for monstre, mens en annen minister lar være å reagere på forestående seksuelle overgrep mot en mindreårig.

Også regjeringen har en moralsk standard å leve opp til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt