Leder

Litt for kjapt i svingene

Kristne friskoler driver en rekke religiøse aktiviteter som arbeidsgiver må kunne forvente ansatte ved skolen deltar i.

Politikken virker, jublet Magdalena Lindtvedt, fylkesleder i Vestfold Venstre, i en artikkel på partiets nettsider i helgen. Årsaken til gleden var svaret venstre-­representanten på Stortingets vestfoldbenk, Carl-­ Erik Grimstad, fikk fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner på sitt spørsmål om Normisjons verdidokument er i tråd med friskolers forpliktelser etter loven.

Bakgrunnen for spørsmålet var selvsagt saken om rektoren ved Gjennestad videregående skole, som ble omtalt for to uker siden. Rektoren planla å gifte seg med en med samme kjønn, og tok konsekvensen av at den kristne skolens verdidokument ikke tillot dette. Han sa opp stillingen.

«I skoler kan det bare stilles krav om samlivsform til stillinger der arbeidstakeren deltar i religionsundervisningen,» var Sanners svar. Venstres tolkning av svaret var at «oppsigelse på grunn av samkjønnet ekteskap ikke er lovlig».

Sanners svar var egnet til å misforstås. De fleste tolket svaret dithen at skolens ordinære religionsundervisning er den eneste legitime religiøse aktiviteten ved en religiøs friskole. En slik forståelse er det i så fall verken presedens eller saklig grunnlag for. Kristne friskoler driver en rekke religiøse aktiviteter som arbeidsgiver må kunne forvente at både rektorer og annet personale ved skolen deltar i. I slike tilfeller har ­religiøse virksomheter rett til unntak fra forbudet mot diskriminering.

Dagen etter presiserte Sanner sitt ståsted i Vårt Land. – Jeg har ikke grunnlag for å trekke noen konklusjoner om saken innebærer lovbrudd eller ikke, uttalte han i et nytt intervju. Det var en klok presisering. Skal hans svar til stortingsrepresentant Grimstad tolkes i beste mening, må han ha siktet til religionsundervisning i utvidet betydning, altså all religiøs aktivitet ved skolen.

Alt annet ville vært et særdeles oppsiktsvekkende brudd med religiøse organisasjoners hevdvunne rett til å drive arbeid i tråd med sitt ståsted. Det ville langt på vei fjernet poenget med religiøse friskoler, og kunne ført til at svært mange av disse skolene ble nedlagt. Der er ikke Høyre ennå. Antakelig ikke Venstre heller. Problemet er snarere at ikke alle politikere forstår konsekvensene av sine egne utspill. Det går rett og slett litt for kjapt i svingene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder