Verdidebatt

Da tante Sofie ble en selvhjelpsguru

Hvordan kunne en kvinne som ofrer sin egen personlige lykke og frihet for den institusjonen hun tjener bli en fjernsynsheltinne i en tid som dyrker individualitet og selvrealisering ? Og hvordan kunne tante Sofies kanadiske motstykke bli en populær selvhjelpsguru?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Til min store overraskelse har jeg fått en ny favorittfjernsynsserie, The Crown, som handler om dronning Elisabeth II.

I likhet med andre i min generasjon har jeg vokst opp med helter som kjennetegnes av at de bryter med normer og tradisjoner og utfordrer autoriteter av alle slag. Grensesprengere. Så oppdaget jeg med ett at jeg satt og beundret en helt annen type heltinne. En som vektlegger plikter og tradisjoner fremfor sine egne og sine nærmestes drifter, ønsker og personlige behov. Som riktignok kjenner på den samme trangen til å realisere seg selv og pleie sitt ego som alle andre, men som i hver episode nedkjemper disse individuelle impulsene til fordel for hva hun anser å være til det beste for institusjonen hun representerer, så vel som for nasjonen og et raskt krympende imperium. Ved siden av å ofre mye selv, forventer hun også det samme av andre.

I de filmene og seriene jeg har vokst opp med ville Elisabeth vært den reaksjonære antagonisten som helten eller heltinnen måtte forsøke å fri seg selv og/eller omgivelsene fra. Alternativt ville hun selv blitt fremstilt kun som et offer, fanget i et gyllent bur av arvede plikter, hemmende tradisjoner og omgivelsenes kvelende forventninger.

At en serie med en så konservativ heltinne har blitt såpass populær er oppsiktsvekkende. At tante Sofie fra Kardemomme by kunne bli en populær selvhjelpsguru er likevel enda mer overraskende.

Det vil si tante Sofie har ikke blitt det, men hennes mannlige, kanadiske motstykke, Jordan Peterson, har en nettside hvor en betydelig del av innholdet består av ulike tips og råd om hvordan å få et bedre liv, en YouTube-kanal med mye slikt innhold, og han har også utgitt en selvhjelpsbok (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos) som tante Sofie trolig kunne ha satt navnet sitt på, dersom hun eksisterte (Elisabeth-skikkelsen i The Crown bør naturligvis også betraktes som en fiktiv karakter, selv om den bygger på en levende person).

Peterson ble berømt da han nektet å følge en lov som påbød bl.a. universitetsansatte å omtale transpersoner med et knippe nye pronomener, som han anså som en tvangsmessig innføring av ideologisk ladede nyord og et angrep på ytringsfriheten.

Akkurat det er ikke så viktig i denne sammenhengen. Det interessante her er at han altså har brukt denne berømmelsen til å bli en slags konservativ selvhjelpsguru. I stedet for å fortelle unge mennesker at de kan bli hva de vil, at de bør sikte mot stjernene osv. sier han ting som: Rydd på rommet ditt! Bidra! Vær produktiv! Ta deg selv sammen! Slutt å synes synd på deg selv!

Utropstegnene er ikke tilfeldig. Ofte roper han ut disse "selvhjelptipsene" på forarget og utålmodig vis.

Videre snakker han om rammer og begrensninger som noe positivt, og om nødvendigheten av å oppgi en viss porsjon av sin individualitet og selvutfoldelse i bytte mot et fungerende samfunn. Helt i tråd med Elisabeth-karakteren i TV-serien med andre ord, og om lag like lite i samsvar med tidsånden, skulle man tro.

Det er ingenting uvanlig med slike meninger. Stopp en hvilken som helst konservativ person på gaten og de vil mest sannsynligvis si noe tilsvarende. Det mest oppsiktsvekkende er at dette tilsynelatende blir tatt så godt imot av dagens ungdommer. I min ungdom ville Peterson mest sannsynligvis enten aldri sluppet til i offentligheten, eller blitt avskrevet som en sint gammel gubbe.

Spørsmålet er: Hva betyr dette? Er dette isolerte enkeltfenomener, eller tegn på at en historisk pendel er iferd med å snu? Kan også #metoo-kampanjen, i hvert fall til dels, være et tegn på at særlig unge mennesker er trette på grenseløshet og nå etterspør tydeligere rammer?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt