Hans Olav Arnesen

6    18

Da tante Sofie ble en selvhjelpsguru

Hvordan kunne en kvinne som ofrer sin egen personlige lykke og frihet for den institusjonen hun tjener bli en fjernsynsheltinne i en tid som dyrker individualitet og selvrealisering ? Og hvordan kunne tante Sofies kanadiske motstykke bli en populær selvhjelpsguru?

Publisert: 30. jan 2018 / 505 visninger.

Til min store overraskelse har jeg fått en ny favorittfjernsynsserie, The Crown, som handler om dronning Elisabeth II.

I likhet med andre i min generasjon har jeg vokst opp med helter som kjennetegnes av at de bryter med normer og tradisjoner og utfordrer autoriteter av alle slag. Grensesprengere. Så oppdaget jeg med ett at jeg satt og beundret en helt annen type heltinne. En som vektlegger plikter og tradisjoner fremfor sine egne og sine nærmestes drifter, ønsker og personlige behov. Som riktignok kjenner på den samme trangen til å realisere seg selv og pleie sitt ego som alle andre, men som i hver episode nedkjemper disse individuelle impulsene til fordel for hva hun anser å være til det beste for institusjonen hun representerer, så vel som for nasjonen og et raskt krympende imperium. Ved siden av å ofre mye selv, forventer hun også det samme av andre.

I de filmene og seriene jeg har vokst opp med ville Elisabeth vært den reaksjonære antagonisten som helten eller heltinnen måtte forsøke å fri seg selv og/eller omgivelsene fra. Alternativt ville hun selv blitt fremstilt kun som et offer, fanget i et gyllent bur av arvede plikter, hemmende tradisjoner og omgivelsenes kvelende forventninger.

At en serie med en så konservativ heltinne har blitt såpass populær er oppsiktsvekkende. At tante Sofie fra Kardemomme by kunne bli en populær selvhjelpsguru er likevel enda mer overraskende.

Det vil si tante Sofie har ikke blitt det, men hennes mannlige, kanadiske motstykke, Jordan Peterson, har en nettside hvor en betydelig del av innholdet består av ulike tips og råd om hvordan å få et bedre liv, en YouTube-kanal med mye slikt innhold, og han har også utgitt en selvhjelpsbok (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos) som tante Sofie trolig kunne ha satt navnet sitt på, dersom hun eksisterte (Elisabeth-skikkelsen i The Crown bør naturligvis også betraktes som en fiktiv karakter, selv om den bygger på en levende person).

Peterson ble berømt da han nektet å følge en lov som påbød bl.a. universitetsansatte å omtale transpersoner med et knippe nye pronomener, som han anså som en tvangsmessig innføring av ideologisk ladede nyord og et angrep på ytringsfriheten.

Akkurat det er ikke så viktig i denne sammenhengen. Det interessante her er at han altså har brukt denne berømmelsen til å bli en slags konservativ selvhjelpsguru. I stedet for å fortelle unge mennesker at de kan bli hva de vil, at de bør sikte mot stjernene osv. sier han ting som: Rydd på rommet ditt! Bidra! Vær produktiv! Ta deg selv sammen! Slutt å synes synd på deg selv! 

Utropstegnene er ikke tilfeldig. Ofte roper han ut disse "selvhjelptipsene" på forarget og utålmodig vis. 

Videre snakker han om rammer og begrensninger som noe positivt, og om nødvendigheten av å oppgi en viss porsjon av sin individualitet og selvutfoldelse i bytte mot et fungerende samfunn. Helt i tråd med Elisabeth-karakteren i TV-serien med andre ord, og om lag like lite i samsvar med tidsånden, skulle man tro.

Det er ingenting uvanlig med slike meninger. Stopp en hvilken som helst konservativ person på gaten og de vil mest sannsynligvis si noe tilsvarende. Det mest oppsiktsvekkende er at dette tilsynelatende blir tatt så godt imot av dagens ungdommer. I min ungdom ville Peterson mest sannsynligvis enten aldri sluppet til i offentligheten, eller blitt avskrevet som en sint gammel gubbe.

Spørsmålet er: Hva betyr dette? Er dette isolerte enkeltfenomener, eller tegn på at en historisk pendel er iferd med å snu? Kan også #metoo-kampanjen, i hvert fall til dels, være et tegn på at særlig unge mennesker er trette på grenseløshet og nå etterspør tydeligere rammer? 

6 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Halvard Hårklau

0 innlegg  4 kommentarer

Publisert 9 måneder siden

Peterson som kardemommebys Tante Sofie - hvorfor ikke? Selv føler jeg meg nok mer beslektet med (de halvstuderte) røverne....

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Hans Olav Arnesen. Gå til den siterte teksten.
Det mest oppsiktsvekkende er at dette tilsynelatende blir tatt så godt imot av dagens ungdommer. I min ungdom ville Peterson mest sannsynligvis enten aldri sluppet til i offentligheten, eller blitt avskrevet som en sint gammel gubbe.

Det bliver han da stadig ikke. Venstrefløjen søger at gøre ham tavs, hvor og når de kan. De er som også medier fjender af realiteter og dermed ytringsfrihed for andet end de rigtige meninger - og netop 'meninger' - fakta har nul status på fløjen.

JP er udelukkende sluppet ud til befolkningen, fordi nettet har taget noget af magten fra gatekeeperne.

Ikke underligt at bl.a. Tyskland kræver censur på nettet og JP har da også haft sin Youtubekonto suspenderet.

10 liker  
Svar
Kommentar #3

Mette Solveig Müller

54 innlegg  4929 kommentarer

Flott og riktig innlegg

Publisert 8 måneder siden
Hans Olav Arnesen. Gå til den siterte teksten.
Spørsmålet er: Hva betyr dette? Er dette isolerte enkeltfenomener, eller tegn på at en historisk pendel er iferd med å snu? Kan også #metoo-kampanjen, i hvert fall til dels, være et tegn på at særlig unge mennesker er trette på grenseløshet og nå etterspør tydeligere rammer? 

Det gleder meg at denne spørsmålsstillingen endelig har nådd inn i vår debatt. Du skriver glimrende om dronning Elisabeth II. - Så la oss heller bli dronninger og konger i våre egne liv. - Dette er det som vil måtte komme - det er dette jeg tror på.

5 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Morten Gabrielsen kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
14 minutter siden / 528 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9449 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9449 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 21219 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Kristen politikk i et sekularisert demokrati
rundt 1 time siden / 512 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Bin Salmans sanne ansikt
rundt 2 timer siden / 91 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 2 timer siden / 9449 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 3 timer siden / 9449 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Satire, ikkje religion
rundt 4 timer siden / 599 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 11 timer siden / 9449 visninger
Floris Groesz kommenterte på
Satire, og religion
rundt 11 timer siden / 693 visninger
Odd Tarberg kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
rundt 11 timer siden / 528 visninger
Les flere