Leder

Politikk uten etikk

I disse dager får de såkalte «oktoberbarna» sine søknader behandlet på nyt

De siste dagene har vi på ny fått en påminner om at situasjonen er Afghanistan er svært ustabil.

Torsdag skrev vi om en kartlegging som er foretatt av Flyktninghjelpen. Den avdekker at sju av ti hjemvendte flyktninger er på internflukt i Afghanistan. Tre av fire returnerte familier mottar ingen form for hjelp. Halvparten har en svært usikker matsituasjon, og fire av fem familier opplyser at de sitter med stor gjeld.

En annen fersk rapport som Vårt Land omtalte i går viser at ledere i politi og forsvar er ansvarlig for massive overgrep mot unge gutter. Blant annet holder kommandanter sex-slaver. Dette skjer mens amerikansk forsvar ser en annen vei.

I dag skriver vi på nyhetsplass om at Taliban nå er på sitt sterkeste i Afghanistan. På få dager har landet blitt rammet av to spektakulære terrorangrep. Den ene rettet seg mot Redd Barnas kontor i Jalalabad. Det andre var rettet mot Interkontinental-hotellet i Kabul. Mange mennesker ble drept og såret. Tidligere direktør i PRIO, Kristian Berg Harpviken, sier blant annet at «Angrepene bekrefter bildet av et Afghanistan med alvorlig mangel på stabilitet og sikkerhet. En situasjon som beveger seg mot det verre».

Den siste tiden har det vært stor debatt i Norge om vår returpolitikk til Afghanistan. En oversikt over returer fra ti europeiske land utført av VG i 2016, viste at ingen andre land har tvunget barn tilbake til Afghanistan i samme grad som Norge.

I disse dager får de såkalte «oktoberbarna» sine søknader behandlet på nytt. Ekstra sårbare ungdommer kan få bli. Men Stortingets politiske flertall bestående av Frp, Sp, Høyre og Ap sa nei til å gjeninnføre det såkalte «rimelighetsvilkåret» som gjorde at enslige mindreårige asylsøkere ikke blir sendt til internflukt i hjemlandet.

Gitt alt det vi nå vet om situasjonen i landet er det på tide at norske politikere stiller seg spørsmålet om Norge kan være seg bekjent av dagens asylpraksis. Vi sender barn og ungdom tilbake til en situasjon med internflukt, matmangel og terror. Enkelte ungdommer kan også bli utsatt for groteske overgrep som får metoo-kampanjen til å blekne.

En slik politikk er regelrett uetisk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder