Verdidebatt

Våre teologer vet alt

Jeg har igjen hatt gleden av å lese Erasmus Roterodamus klassiker Dårskapens lovtale som han skrev i løpet av noen hektiske uker i 1509. En satirisk, morsom og slående tekst som gikk sin seiersgang gjennom Europa i første halvdel av det 16. århundre. Det slår meg at mange av de satiriske poengene passer like godt 500 år senere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Blant annet får prester, munker og teologer gjennomgå. Teologene er, ifølge Ersamus, utrolig selvbevisste og irritable, de mener seg å vite alt. Han skriver: "Hos dem alle finner du så megen lærdom, så mange vanskelige spørsmål at jeg godt kunne tenke meg at apostlene selv ville trenge hjelp av en annen ånd hvis de skulle tvinges til å ta kampen opp med disse nyere teologer." Og videre: "Hvor lykkelige tror dere ikke de er, når de former og omformer de Hellige Skrifter efter sin egen lyst, som om det var voks de hadde mellem hendene."

Jeg har tenkt på det Erasmus skriver om teologene i forbindelse med de siste tidenes oppslag i Vårt Land om hvordan vi alle mer eller mindre har misforstått hva kristendommen handler om. Vi har lest Paulus og evangeliene feil. Derfor trenger vi tydeligvis noen av disse nye lærde som kan sette skapet på plass og gjenoppdage kristendommen for oss. Som overskriften på lørdag: Alt du vet om Paulus er feil. (Hvilket viser seg å bygge på spørsmålet om oversettelsen av noen få tekster som er åpne for flere mulige tolkninger.) Da er det godt at det finnes teologer som vet alt, og kan veilede oss til den virkelige sannheten.

Jeg må innrømme at jeg  selv har min teologiske embetseksamen, og jeg har brukt like mange år til å undervise innen ulike teologiske disipliner. Jeg har lest noen hyllemeter med teologisk litteratur. Og jeg leser min bibel hver dag, slik jeg har gjort det siden min mormor ga meg mitt første nytestamente på tiårsdagen. Jeg er altså selv gjenstand for Erasmus sin satire.

Men jegeg lar meg i alle fall ikke lenger imponere av de store ordene, de sensasjonelle erkjennelsene og det vanskelige språket som enkelte ynder å bruke for å stilne folks kritiske spørsmål. Jeg har oppdaget at mange vanlige folk kan sin bibel bedre enn mange teologer. Som det ironisk sies med et visst snev av sannhet: Teologene leser ikke Bibelen, de leser bare hverandre.

Nei, dette er ikke et angrep på teologien. Vi trenger den. Det er utrolig mye kunnskap å hente. Men kanskje teologene kunne ha godt av en litt større dose ydmykhet og litt mer lydhørhet overfor vanlige bibellesere. De er faktisk ofte svært reflekterte mennesker med imponerende bibelkunnskap. Og har ikke nettopp reformasjonen vist oss at Gud ikke trengte mellommenn for å kommunisere med menneskene? Teologi er faktisk ikke kvantefysikk. Tekstene er tilgjengelige for alle - selv om de aller mest språkkyndige kan diskutere detaljer i oversettelsene.

Og kanskje Vårt Land kunne gi litt mer spalteplass til det virkelige livet, og litt mindre til enhver teolog som mener seg å kjenne sannheten bedre enn alle andre. Både på Erasmus sin tid og nå er det nok av teologer som mener seg å vite alt. Og de stiller sikkert villig opp til å bli intervjuet. Men det er ikke sikkert Vårt Land skal fungere som mikrofonstativ av den grunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt