Verdidebatt

Oppumtrende signaler fra Midtøsten.

Den tidligere leder for AIPAC, The American lsraeli Public Affairs Committee, Lenny Ben-David uttalte til kvinneorganisasjonen WIN om talen til Mike Pence i Knesset den 19. januar i år. Mike Pence demonstrerte en sterk lidenskap for Israel og det jødiske folk og gkk i talen sin endog lengre enn det den politiske høyresiden i USA står for:

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kunne han trygt gjøre for det er en kjent sak at de arabiske statenes støtte til den palestinske sak har avtatt p. g. a. PLO's og Abbas sine overdrevne historiske påstander, som er hinsides all fornuft, som ingen lengre er villige til å svelge: Påstanden om at fordi palestina-araberne er direkte etterkommere av kananittene, har jødene følgelig ingen eller mindre tilhørighet til Det hellige landet enn palestinerne. Jødene har egentlig ingen historie i landet i det hele tatt, sier Abbas.

Allerede i år 2000 var president Bill Clinton kritisk til PLOs leder, Yasser Arafats, som fortalte ham i fullt alvor at det jødiske folk ikke hadde noen tilknytning til Tempelhøyden i Jerusalem. Arafats etterfølger, palestinernes nåværende leder, Mahmoud Abbas, holder fremdeles fast på denne påstanden. Da han talte til en samling av PLO's Sentralkomite i Ramallah for noen dager siden, betegnet han Israel som et "colonial project that has nothing to do with Jews."

Etter denne ytterliggående ekstremismen har mer moderate arabiske ledere begynt å dempe sin retorikk og anlagt en mer moderat tone, og det innebærer å anta et mer edruelig syn på jødisk historie i Jerusalem.

I kjølvannet av Abbas sine fordømmelser av visepresident Mike Pence rosende uttalelser om president Trumps offentlige anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, anerkjente Jordans konge, Abdullah II, den viktige jødiske tilkntning til Jerusalem. Han sa at byen er like viktig for muslimer og kristne som den er for jødene. For 20 år siden ville det ha vært umulig å høre slike toner fra en arabisk toppleder. Det hadde vært livsfarlig.

Abbas nekter fremdeles for at det er noen jødisk tilknytning til Jerusalem. Det er palestinernes ulykke at deres ledere, PLO og Abbas plasserer seg blant ekstremistene, og land som Jordan, Egypt og Saudi Arabia ønsker ikke lenger å bli assosiert med dem. Det er oppmuntrende signaler fra Midtøsten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt