Leder

Ranet fra fellesskapet

28 milliarder årlig er et stort beløp.

Hvert eneste år koster arbeidskriminalitet Norge rundt 28 milliarder kroner, viser en samfunns­økonomisk analyse laget for Skatteetaten i fjor.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sa i forrige uke at dette kanskje er det største ranet av felles­skapets penger som vi ser i Norge. Hun foreslår derfor en handlingsplan for å komme ranerne livs. NHOs initiativ er svært godt, og fortjener å bli fulgt opp.

Det gode med tiltakspakken er at NHO ser på ulike tiltak i flere sektorer. Dessuten starter de med egne medlemmer: Skogen Lund mener både NHOs egne medlemsbedrifter, og andre private bedrifter i Norge må ta større ansvar for å sjekke at de kjøper varer og tjenester fra seriøse aktører.

Pakken inneholder blant annet forslag om å bedre koordineringen, styrkingen og prioriteringen fra myndighetenes side. NHO foreslår også en egen handlingsplan mot svart arbeid. Dette er svært viktige punkter. At myndighetene engasjerer seg er nødvendig hvis dette viktige arbeidet skal få nok kraft.

Et annet viktig punkt er at NHO selv forplikter seg på å styrke det organiserte arbeidslivet. Skogen Lund peker på at jo lavere organisasjonsgraden er i arbeidslivet, jo større er innslaget av kriminalitet. Derfor mener NHO at et av målene er å øke organisasjonsgraden.

I Skogen Lunds utspill vises det til flere eksempler for å synliggjøre omfanget av arbeidskriminalitet. 28 milliarder årlig er et stort beløp. Dette beløpet kunne for eksempel fullfinansiere hele InterCity-triangelet på Østlandet, med hurtigtog til Lillehammer, Skien og Oslo, på under fem år.

Initiativet har fått støtte fra flere aktører både på høyre- og venstresiden i norsk politikk. Samme dag som pakken ble lagt fram fikk den støtte fra blant annet Ap og Frp.

Vi håper forslaget ikke blir lagt i en skuff, men tatt på alvor i tiden som kommer. En storsatsing mot arbeidskriminalitet bør meisles ut med utgangspunkt i en bred politisk dugnad på Stortinget. Her bør det jobbes med enighet mellom alle partiene. Kun slik kan tiltakene bli brede nok til at de blir fulgt opp med kraft under eventuelt skiftende regjeringer i årene som kommer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder