Verdidebatt

Er sex mellom en lærer og en 16-18 åring greit?

Jeg har hatt gleden av å jobbe mange år som lektor i videregående skole På grunn av min bakgrunn som lærer, kjenner jeg veldig godt til hvordan 16-18 åringer tenker og fungerer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har hatt gleden av å jobbe flere år som lektor i videregående skole På grunn av min bakgrunn som lærer, kjenner jeg veldig godt til hvordan 16-18 åringer tenker og fungerer. Jeg har jo jobbet med slike mennesker i flere år. Det blir sagt at for å kunne kalle seg en ekspert, så må man ha gjort noe i minst 10 år. Jeg vil derfor påstå at de fremst ekspertene på 16-18 åringer i det norske samfunnet, ja det er lærerne. De som har jobbet med denne aldersgruppen dag ut og dag inn i en årrekke. Spesielt 16-18 år gamle gutter er ofte veldig umodne, de ligger gjerne et par år etter jentene i mental og sosial utvikling i den alderen. Det er fortsatt mye «barn» i dem, og de er i hvert fall ikke voksne! Man kan kanskje si at de er en slags «hybrid», en mellomting mellom barn og voksen. Kroppene deres kan nok se voksne ut, men hjernene deres har ikke ennå gjennomgått den samme utviklingen. Det er derfor de mange ganger gjør ting som er så komiske.

Psykologifaget lærer oss, at når det gjelder gutter, så er hjernen ikke ferdig utviklet før de er godt over 20 år gamle. 16 år gamle gutter er ikke menn, og 16 år gamle jenter er ikke kvinner.

Når det gjelder 16-19 år gamle asylsøkere så betegner media disse menneskene som «barn». De såkalte «oktoberbarna» er gjerne 16-19 år gamle eller eldre. Skal de betegnes som barn, eller som menn og kvinner?

Dersom jeg, da jeg jobbet som lektor ved en videregående skole i 2008 hadde hatt sex med ei 16-18 år gammel jente, ville jeg mest sannsynlig ha måttet slutte i stillingen som lærer. Jeg hadde også risikert fengselsstraff. Mener man at disse reglene nå er for strenge og rigide, at jeg burde ha fått lov til å fortsette i stillingen som lektor etter å – hypotetisk sett - ha innrømmet frivillig sex med en 16-18 år gammel jente?

Mener vi at det er sosialt akseptabelt at en godt voksen lærer har sex med en med en 16-18 år gammel gutt eller jente? Er det akseptabelt dersom personen ikke er lærerens elev, men for eksempel går i en annen klasse, eller er elev ved en annen videregående skole enn der hvor læreren arbeider?

Kunne det være til hjelp-sett fra et psykologisk synspunkt-at den seksuelle lavalder i Norge ble økt til 18 år? Eller at det i det minste ble innført en regel om maksimum 5 års aldersforskjell for sex med en 16 til 18 åring?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt