Kommentar

Familiære bånd og politisk makt

Når flere familiære bånd er en del av en politisk kultur med mye makt, blir disse relasjonene av offentlig interesse. Særlig når de ikke har tatt varslinger og bekymringsmeldinger på alvor.

Over tid har det kommet en rekke varsler og bekymringsmeldinger til ulike nivåer i Høyre. Disse har gjennom flere år ikke blitt tatt tilstrekkelig på alvor.

Erna Solberg har selv beklaget dette: «Det er vanskelig å forklare hvorfor dette ikke har tilflytt partiledelsen. Det er ikke et tema som jeg opplever på noe tidspunkt har vært diskutert. Og selv om noen har visst, er det mange som ikke har visst».

Clemets kritikk

På sin blogg kritiserer Civitas Kristin Clemet min kommentar om den lukkede kulturen i Høyre. Blant annet tar hun til orde for at familiemedlemmer må bli respektert som selvstendige individer i offentligheten, uten at familiære bånd blir trukket inn. Dette er en tradisjon hun håper norsk presse vil føre videre. Hun reagerer dessuten på det hun omtaler som spekulasjoner om hva Høyres nestleder Jan Tore Sanner kan ha fått vite av sin datter Maria Barstad Sanner, som er generalsekretær i Unge Høyre.

Aktualisere

Jeg er helt enig i at det er viktig at politikere og andre samfunnsdebattanter skal få uttale seg i offentlige debatter som selvstendige individer.

Det er selvfølgelig kun Barstad Sanner og Sanner som vet om de faktisk - på noe tidspunkt - snakket om denne saken. Men Clemet gjør det til noe suspekt dersom generalsekretæren i Unge Høyre hadde snakket med nestleder i Høyre. Det hadde det ikke vært. Problemet i denne situasjonen er ikke at for mye informasjon hadde tilflytt Høyres ledelse. Det alvorlige er at for lite informasjon har tilflytt ledelsen.

Når vi ser familiære relasjoner i flere ledd av denne mangelfulle varslingskjeden, er det grunnlag for å aktualisere om informasjonen er delt.

Maktkonsentrasjon

Det er å håpe at både Høyre og andre partier og organisasjoner som avdekker trakassering og maktmisbruk snur alle steiner. Når det oppstår ulike former for maktkonsentrasjoner som enten har familiære eller vennskapsmessige elementer, er det alltid viktig å være på vakt.

Vi ser fram til at Kristin Clemet i den kommende tiden bruker av sine perspektiver til et kritisk blikk på Høyres indre tilstand.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar