Leder

Fornuftig mobilbruk

På relativt kort tid har mobiltelefonen etablert seg som en slags forlengelse av menneskekroppen.

Det er ikke mer enn 25 år siden mobiltelefonen ­begynte å komme i allmenn bruk. I dag bruker mange av oss så mye tid på den at vi kan kalles avhengige. Og med avhengighet oppstår også komplikasjoner. Flere forskningsstudier viser at storbrukere av mobiltelefon kan få svekket oppmerksomhetsevne. Noen risikerer også å få helseskader som vond nakke eller økte søvnproblemer.

Nomofobi er det nye begrepet som beskriver ­panikkangsten noen kjenner om de mister tilgangen til mobiltelefonen sin. I en tid der særlig ungdommer opplever at de må være pålogget hele tiden, og der man på ulikt vis belønnes for hyppig digital kontakt, kan det være på sin plass å ikke avfeie hele problemstillingen med å vise til at verden går framover og at man bare er nødt til å henge på.

Det er ikke uttrykk for umoden teknologiskepsis å sette visse rammer for barns mobilbruk, for eksempel. Barn har behov for å utvikle seg motorisk og i fysisk-sosialt samspill med andre. Samtidig ser vi at grensen for når barn får sin første mobiletelefon flyttes stadig nedover.

Problemstillingen er like aktuell når barnet kommer i ungdomsalderen. En viktig årsak til at mange utvikler overdreven mobilbruk, er angstdrevet frykt for å havne utenfor sosialt. Særlig i tenårene kan denne frykten være svært sterk. Samtidig er det vanskeligere for foreldrene å nå inn med advarsler, for ikke å snakke om å innføre restriksjoner, når ungdommene blir eldre.

I et intervju her i avisa denne uka pekte Tor Wallin Andreassen, som blant annet er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, på at mobilbruk stimulerer dopaminproduksjonen i hjernen. Han mener at offentlig nettilgang driver bruken oppover, og at vi må vurdere offentlig regulering for å dempe mobilpresset. Professoren vil ha problemstillingen inn på den politiske agendaen.

På relativt kort tid har mobiltelefonen etablert seg som en slags forlengelse av menneskekroppen. Det er ingen grunn til å svartmale situasjonen, for mobilen er først og fremst et nyttig hjelpemiddel. Som samfunn og som enkeltpersoner har vi likevel behov for å gjennomtenke hvordan mobilbruk virker inn på livet vårt. Det er ikke gammeldags. Det er klokt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder