Lederartikkel Vårt Land

Fornuftig mobilbruk

På relativt kort tid har mobiltelefonen etablert seg som en slags forlengelse av menneskekroppen.

Publisert: 19. jan 2018 / 280 visninger.

Det er ikke mer enn 25 år siden mobiltelefonen ­begynte å komme i allmenn bruk. I dag bruker mange av oss så mye tid på den at vi kan kalles avhengige. Og med avhengighet oppstår også komplikasjoner. Flere forskningsstudier viser at storbrukere av mobiltelefon kan få svekket oppmerksomhetsevne. Noen risikerer også å få helseskader som vond nakke eller økte søvnproblemer.

Nomofobi er det nye begrepet som beskriver ­panikkangsten noen kjenner om de mister tilgangen til mobiltelefonen sin. I en tid der særlig ungdommer opplever at de må være pålogget hele tiden, og der man på ulikt vis belønnes for hyppig digital kontakt, kan det være på sin plass å ikke avfeie hele problemstillingen med å vise til at verden går framover og at man bare er nødt til å henge på.

Det er ikke uttrykk for umoden teknologiskepsis å sette visse rammer for barns mobilbruk, for eksempel. Barn har behov for å utvikle seg motorisk og i fysisk-sosialt samspill med andre. Samtidig ser vi at grensen for når barn får sin første mobiletelefon flyttes stadig nedover.

Problemstillingen er like aktuell når barnet kommer i ungdomsalderen. En viktig årsak til at mange utvikler overdreven mobilbruk, er angstdrevet frykt for å havne utenfor sosialt. Særlig i tenårene kan denne frykten være svært sterk. Samtidig er det vanskeligere for foreldrene å nå inn med advarsler, for ikke å snakke om å innføre restriksjoner, når ungdommene blir eldre.

I et intervju her i avisa denne uka pekte Tor Wallin Andreassen, som blant annet er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, på at mobilbruk stimulerer dopaminproduksjonen i hjernen. Han mener at offentlig nettilgang driver bruken oppover, og at vi må vurdere offentlig regulering for å dempe mobilpresset. Professoren vil ha problemstillingen inn på den politiske agendaen.

På relativt kort tid har mobiltelefonen etablert seg som en slags forlengelse av menneskekroppen. Det er ingen grunn til å svartmale situasjonen, for mobilen er først og fremst et nyttig hjelpemiddel. Som samfunn og som enkeltpersoner har vi likevel behov for å gjennomtenke hvordan mobilbruk virker inn på livet vårt. Det er ikke gammeldags. Det er klokt.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
5 minutter siden / 260 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
23 minutter siden / 25211 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5566 visninger
Rune Holt kommenterte på
KrFs skjebnesvangre veivalg - et svik mot de svake i samfunnet
rundt 1 time siden / 754 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5566 visninger
Asgeir Remø kommenterte på
Populismens forenklinger
rundt 1 time siden / 3258 visninger
Dag Løkke kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1791 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 25211 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Strømmen mot kjerringa
rundt 1 time siden / 260 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1791 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 2 timer siden / 5566 visninger
Les flere