Leder

Snuoperasjon

Den nye foreldrepermisjonen er et viktig signal til nybakte foreldre.

Venstre presset gjennom tredelt foreldre-­permisjon i den nye regjeringsplattformen. Selv om endringene ikke er store, er det et viktig signal til nybakte foreldre.

Sist høst samlet opposisjonen i Stortinget seg til å gjeninnføre 14 permisjonsuker forbeholdt far. ­Solberg-regjeringen reduserte pappakvoten til ti uker i 2014. Men nå er det altså inne i regjeringens plattform.

Nyutnevnt barne- og likestillingsminister ­Linda Hofstad Helleland fra Høyre beskrev i 2010 fedrekvoten som en «mistillit til far som omsorgsperson». Den gang ledet hun Høyres kvinnenettverk og gikk inn for å fjerne hele fedrekvoten. – Dagens fedre trenger ikke tvinges hjem til sine nyfødte barn, sa hun.

I fjor snudde hun i dette synet. Nav kunne nemlig dokumentere at endringer i fedrekvoten nesten automatisk fører til endret lengde på fars foreldrepermisjon. Syv av ti fedre tar ut de ukene med permisjon som til enhver tid utgjør fedrekvoten. – Det skjer omtrent momentant ved hver enkelt regelendring. Nå ser vi dette veldig, veldig tydelig, sa kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Aftenposten i november i fjor.

– Det er åpenbart viktig det politikerne fastsetter av fordeling i foreldrepermisjonen, erkjente Helleland da. Hun begrunnet sitt nye syn med at hun trodde samfunnet var kommet lenger, at fedrene hadde et genuint ønske om å være lenger hjemme og at det var større aksept fra arbeidslivet at fedre var hjemme med barna.

Vi håper statsråd Helleland går inn for å få gjennomført dette med stort engasjement. Å snu på flisa er en politisk egenskap som ikke bare skal kritiseres. Det er også et godt tegn å kunne skifte mening når nye fakta og årsakssammenhenger kommer på bordet.

Den viktigste parten her, er barnet. At både mødre og fedre må ta sin del av permisjonen, og være hjemme med barna, er en udelt fordel for dem. Ordningen innebærer tvang, i og med at man mister ukene som ikke brukes. Men det er mest av alt en rettighet som fedre fortjener.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder