Lederartikkel Vårt Land

Snuoperasjon

Den nye foreldrepermisjonen er et viktig signal til nybakte foreldre.

Publisert: 18. jan 2018.

Venstre presset gjennom tredelt foreldre-­permisjon i den nye regjeringsplattformen. Selv om endringene ikke er store, er det et viktig signal til nybakte foreldre.

Sist høst samlet opposisjonen i Stortinget seg til å gjeninnføre 14 permisjonsuker forbeholdt far. ­Solberg-regjeringen reduserte pappakvoten til ti uker i 2014. Men nå er det altså inne i regjeringens plattform.

Nyutnevnt barne- og likestillingsminister ­Linda Hofstad Helleland fra Høyre beskrev i 2010 fedrekvoten som en «mistillit til far som omsorgsperson». Den gang ledet hun Høyres kvinnenettverk og gikk inn for å fjerne hele fedrekvoten. – Dagens fedre trenger ikke tvinges hjem til sine nyfødte barn, sa hun.

I fjor snudde hun i dette synet. Nav kunne nemlig dokumentere at endringer i fedrekvoten nesten automatisk fører til endret lengde på fars foreldrepermisjon. Syv av ti fedre tar ut de ukene med permisjon som til enhver tid utgjør fedrekvoten. – Det skjer omtrent momentant ved hver enkelt regelendring. Nå ser vi dette veldig, veldig tydelig, sa kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Arbeids- og velferdsdirektoratet til Aftenposten i november i fjor.

– Det er åpenbart viktig det politikerne fastsetter av fordeling i foreldrepermisjonen, erkjente Helleland da. Hun begrunnet sitt nye syn med at hun trodde samfunnet var kommet lenger, at fedrene hadde et genuint ønske om å være lenger hjemme og at det var større aksept fra arbeidslivet at fedre var hjemme med barna.

Vi håper statsråd Helleland går inn for å få gjennomført dette med stort engasjement. Å snu på flisa er en politisk egenskap som ikke bare skal kritiseres. Det er også et godt tegn å kunne skifte mening når nye fakta og årsakssammenhenger kommer på bordet.

Den viktigste parten her, er barnet. At både mødre og fedre må ta sin del av permisjonen, og være hjemme med barna, er en udelt fordel for dem. Ordningen innebærer tvang, i og med at man mister ukene som ikke brukes. Men det er mest av alt en rettighet som fedre fortjener.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Feministblekke?

Publisert rundt 1 år siden

Har Vårt Land blitt en feministblekke? La nå familiene selv vurdere hva som er best for dem. Slik tvang hører hjemme i kommuniststater. Det er bare et av kjønnene som er utstyrt med innebygget melkeautomat, og det er nok et kraftig hint i fra naturens side om at de er spesielt egnet til å ta seg av små barn. Disse ekstreme likestillingsfolkene burde roe seg litt ned. Trist at de er bitre fordi de ble født som kvinner, men det er ingen grunn til å bruke tvang i alle familier av den grunn. Jeg tror de fleste foreldrepar helt fint klarer å ta slike valg selv, og det kan være ulike årsaker til at en slik tvangsmodell ikke passer for dem. Jeg er en gammel ungkar så dette er goder jeg ikke får del i uansett (jeg bare betaler for dem), men om man leser litt i kommentarfeltene, er det tydelig at mange kvinner ikke liker dette noe særlig. Derfor lurer jeg på hvorfor Vårt Land brenner for dette tvanfsregimet.

2 liker  
Kommentar #2

Tore Olsen

21 innlegg  5415 kommentarer

Publisert rundt 1 år siden
Arnt Thyve. Gå til den siterte teksten.
Har Vårt Land blitt en feministblekke? La nå familiene selv vurdere hva som er best for dem. Slik tvang hører hjemme i kommuniststater. Det er bare et av kjønnene som er utstyrt med innebygget melkeautomat, og det er nok et kraftig hint i fra naturens side om at de er spesielt egnet til å ta seg av små barn. Disse ekstreme likestillingsfolkene burde roe seg litt ned.

Det vil bli verre. Når politikere værer muligheten for kontroll, er de som ulver etter får. Når kontrollen lar seg utøve uten for mye innsats, så utøves den og kan den økes, om så med en liten innsats - så økes den. Etterhvert som teknikken robotiserer oss mer, vil kontrollmuligheten bli legio, og de vil uøves deretter.

Kontrolltrangen er den samme man finner hos psykopater, som sjarmerende og smilende trekker livsgleden ut av deg.

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere